αφρική
Image by Lukbar from depositphotos

Η Αφρική Σπάει στα Δύο. ο Διαχωρισμός έχει Ήδη Ξεκινήσει

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Περίεργα και ανησυχητικά πράγματα συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Κάποιοι τα βλέπουν ως φυσιολογικά και αναμενόμενα, κάποιοι όμως τρομοκρατούνται από αυτά.

Οι εκθέσεις για το φαινόμενο, φαίνεται να διαδέχονται η μία την άλλη, αναδεικνύοντας ακόμα και σε ζωντανές απευθείας συνδέσεις την γη να σκίζεται και να ανοίγει, όχι σε στρογγυλές τρύπες (sinkholes), όπως ενδεχομένως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά σε βαθιά χάσματα, τα οποία πολλές φορές επιδεινώνονται από τις βροχοπτώσεις, στην κομητεία Narok της Κένυας. Ένα τέτοιο τεράστιο σχίσιμο στη γη φέρεται να έχει έως 15 μέτρα βάθος και 20 μέτρα πλάτος.

Μιλώντας στο Daily Nation , ένας γεωλόγος πρότεινε ότι αυτό το περίεργο φαινόμενο είναι μία εκδήλωση «ζωνών αδυναμίας» στην περιοχή. Ορισμένες από αυτές τις ρωγμές είναι καινούργιες, αλλά μερικές είναι παλιές που είχαν προηγουμένως ταφεί σε φρέσκια ηφαιστειακή τέφρα, και οι βροχές την ξέπλυναν και έφεραν τις ρωγμές ξανά στο φως.

Όπως επισημαίνετε από το iflscience.com, αυτό έχει φέρει σίγουρα ένα γεωλογικό δράμα στην περιοχή, η οποία έχει δει οικογένειες να εκκενώνουν τα σπίτια τους και να φεύγουν όσο προλαβαίνουν. Μάλιστα, μια οικογένεια που είχε δείπνο αναγκάστηκε να φύγει πριν προλάβει να κάνει οτιδήποτε άλλο, όταν μια νέα ρωγμή άνοιξε κάτω από τα πόδια της και, όπως αναφέρεται, έκοψε το σπίτι τους στα δύο.

Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ;

Αυτό το κομμάτι της Κένυας δείχνει καθαρά μια κάπως ακραία συμπεριφορά στην επιφάνεια της, αλλά -από επιστημονική πλευρά- δεν χρειάζεται κανένας πανικός γιατί αυτό που συμβαίνει οφείλεται πιθανώς σε μια εξαιρετικά τοπική έκφραση της τακτικής δραστηριότητας της κοιλάδας.

Η Ανατολική Αφρική διαλύεται. Ένα τεράστιο τεκτονικό πλάτος 5,000 χιλιομέτρων (περίπου 3,100 μίλια) εκτείνεται κατά μήκος του ανατολικού τμήματος της ηπείρου, το οποίο εκδηλώνεται στην επιφάνεια ως το ανατολικό αφρικανικό σύστημα Rift (EARS), το οποίο έχει πολλές όμορφες αποχρώσεις και πολυπλοκότητες.

Η μεγάλη αφρικανική πλάκα έχει χωριστεί σε δύο, της Σομαλίας και της Νούβιας, οι οποίες απομακρύνονται η μία από την άλλη. Υποστηρίζεται ότι αυτή είναι μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια. Η αραβική πλάκα επίσης κινείται μακριά, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ρήγμα τριπλού συνδέσμου στην περιοχή Afar που έχει σχήμα σαν ένα Υ .

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτή η ενεργή ζώνη έχει έναν απίστευτα αργό ρυθμό εξάπλωσης, μόνο μερικών χιλιοστομέτρων ετησίως κατά μέσο όρο. Τελικά, αυτό σημαίνει ότι περίπου σε 10 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, ένας νέος ωκεανός θα προκύψει καθώς τα EARS θα εξακολουθούν να σπάνε και να σχίζουν την Ανατολική Αφρική.

Αν και η επιστήμη φαίνεται ιδιαίτερα καθησυχαστική για ένα πολύ αργό φαινόμενο που ενδεχομένως θα ολοκληρωθεί σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, ο ρυθμός εξάπλωσης των ρωγμών ποικίλει, με ορισμένα τμήματα να κινούνται πιο αργά ή πιο γρήγορα από άλλα.

Bird’s-eye view of Mai Mahiu – Suswa road after a fault line split it into two again. #NTVNews pic.twitter.com/enUXs10x9K

— NTV News (@NTVnewsroom) 19 Μαρτίου 2018

Μπορεί, λοιπόν, το φαινόμενο να διαρκέσει άπειρες ανθρώπινες ζωές μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά οι τωρινοί κάτοικοι φαίνονται αρκετά ανήσυχοι. Επιπλέον, ποιος γεωλόγος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβεί κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και πιο τρομακτικό σε μερικές μέρες ή τους επόμενους μήνες;

Δείτε και το σχετικό video:

Suswa Rift: Kenya is splitting

diadrastika / Image by Lukbar from depositphotos.com