Έχει βρεθεί ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μια σπηλιά στην Ιορδανία, ισχυρίζεται κυνηγός θησαυρών, αλλά θεωρείται στημένη υπόθεση
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Το μέρος όπου μπορεί να έχει ταφεί ο Μέγιστος των Ελλήνων, Μέγας Αλέξανδρος, είναι μία πολύ μεγάλη υπόθεση. Ένα μυστήριο που ξεκινάει από εκείνα τα πρώτα χρόνια σχεδόν και φτάνει έως τις μέρες μας. Το ταφικό του μνημείο έχει γίνει έρμαιο συμφερόντων και το γεγονός ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, δίνει πολλά δικαιώματα διεκδικήσεων αλλά και πολλές ευκαιρίες για απάτες και συγκαλύψεις που πίσω τους κρύβονται κυβερνήσεις και χώρες που θέλουν να αποκτήσουν την δόξα αλλά και το χρήμα, φυσικά, εις βάρος άλλων, νόμιμων.
Ήδη υφίσταται μία υπόθεση από το 2013 όπου σύμφωνα με διάφορα ξένα, κυρίως, δημοσιεύματα, ο Γάλλος κυνηγός θησαυρών Αλγερινής καταγωγής Baghdad Djillali Difallah, έκανε την ανακάλυψη των αιώνων σε μια σπηλιά στην Ιορδανία. Το σπήλαιο που εκτείνεται σε δεκάδες μέτρα οδηγεί σε δύο μεγάλες αίθουσες στις οποίες υπάρχουν πολλά ολόχρυσα αντικείμενα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια από τις αίθουσες υπάρχει η κιβωτός της σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ενώ αρχικά η ιδέα ενθουσιάζει και προκαλεί δέος, ταυτόχρονα αναρωτιέται κανείς αν σε αυτή σπηλιάτην βρίσκεται πράγματι η αληθινή τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η θέση του σπηλαίου κρατείται μυστική από την κυβέρνηση της Ιορδανίας, όπως ισχυρίζεται ο Difallah. Μάλιστα, ειδικά για την συγκεκριμένη σπηλιά, κυκλοφορούν φήμες ότι ήταν ήδη γνωστή από πολύ παλαιότερα και φυλασσόταν από μια μυστική οργάνωση, η οποία απέκλειε κάθε είδους πρόσβαση σε αυτά τα απίστευτα αντικείμενα.
Διαβάστε επίσης: Κρατήθηκε Μυστικό για 22 Χρόνια: Τo video των Ανασκαφών στην Όαση Σίουα, της Λιάνας Σουβαλτζή
Και αναρωτιέται κανείς, τι απέγινε η οργάνωση αυτή και γιατί επέτρεψε στον Difallah να την ανακαλύψει. Μα φυσικά, γιατί ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. «Αυτός ο θησαυρός ανήκει στην κληρονομιά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο αλγερινής καταγωγής Baghdad Djillali Difallah.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός θησαυρός όλων των εποχών. Αν και βρήκε τον τάφο το 2011, χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθούν οι ειδήσεις και τελικά να δημοσιοποιηθούν, με την πρώτη ανακοίνωση να πραγματοποιείται στις 25 Ιουλίου 2013, στο Institut du Monde Arabe του Παρισιού.
Τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εναπόκειται στις αρχές και στον βασιλιά της Ιορδανίας να φέρουν στο φως το περιεχόμενο της χρυσής σαρκοφάγου και να ενημερώσουν τον κόσμο για αυτή την αξιοθαύμαστη ανακάλυψη. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ιορδανία επικρατεί μεγάλη διαφθορά και σαν παράδειγμα αναφέρει πως ήδη αρκετοί ανεκτίμητοι αρχαίοι θησαυροί έχουν πωληθεί κρυφά σε ιδιωτικές συλλογές.
Όμως, ο Γάλλος κυνηγός θησαυρών Baghdad Djillali Difallah ελπίζει ότι οι Ιορδανοί αρχαιολόγοι θα οργανωθούν εγκαίρως και σύντομα θα καθοριστεί η ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης των ευρημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις ως προς την ανακάλυψη. Και, ενώ το ίδρυμα Difallah faoundation είναι υπαρκτό και στην ιστοσελίδα του έχει φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπηλαίου με τα χρυσά αντικείμενα καθώς και όλο το ιστορικό της ανακάλυψης, οι αντιρρήσεις είναι πάρα πολλές.
Ενδεικτικά, ο διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, ο Χάρης Τζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr έκανε λόγο για μία στημένη υπόθεση. Παρόμοιες δηλώσεις για πονηρές και ύποπτες ανακοινώσεις έκανε και η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου- Παπακώστα, γνωστή για τις ανασκαφές της στην Αλεξάνδρεια. Ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Θεόδωρος Μαυρογιάννης μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι όλα είναι υπερβολές και ότι τα υποτιθέμενα χρυσά αγάλματα είναι αντίγραφα. Προφανώς είναι μία απάτη του Γάλλου κυνηγού θησαυρών για την δόξα και το χρήμα.
Δείτε και την συνέντευξη τύπου του Baghdad Djillali Difallah και αφήστε μας τα σχόλιά σας και την γνώμη σας, στην συνέχεια παρακάτω, με τίτλο “Discovery the Tomb of Alexander the Great” Press conference. Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
diadrastika / Image by ChiemSeherin from Pixabay