Ακραία Καιρικά Φαινόμενα με Δυσάρεστες Εκπλήξεις
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει ένα πολύ οικείο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να παλεύουν με τις καταστροφικές συνέπειες της μανίας της φύσης.
Από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνους υδροσίφωνες μέχρι ακραίους καύσωνες και καταστροφικές πλημμύρες, αυτά τα φαινόμενα φαίνεται να αυξάνονται και να πληθύνονται όλο και περισσότερο φέρνοντας στο προσκήνιο όλο και περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον.
Οι δυσοίωνοι γίγαντες του ουρανού
Υπερκυτταρικές και σφοδρές καταιγίδες, οι δυσοίωνοι γίγαντες του ουρανού, παρουσιάζουν τις πιο έντονες μορφές καταιγίδων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η θέρμανση της ατμόσφαιρας, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό τους.
Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αυξημένη εξάτμιση, με αποτέλεσμα περισσότερη υγρασία στον αέρα. Αυτό, με τη σειρά του, τροφοδοτεί την ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων, ικανών να παράγουν ανεμοστρόβιλους, χαλάζι και έντονες βροχοπτώσεις.
Oι υπερκυτταρικές καταιγίδες (Supercell thunderstorms) αποτελούν την πιο βίαιη κατηγορία καταιγίδας. Έχουν διάρκεια από 1 έως 4 ώρες ενώ σπανιότερα μπορεί να φτάσουν και 8 ώρες. Χαρακτηρίζονται από έντονο περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα αέρα, δηλαδή ένα κατακόρυφο στρόβιλο αέρα με διάμετρο περίπου 5-10 χιλιόμετρα εντός της καταιγίδας,
Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;
Ακραίοι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί
Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με αναγνωρισμένους επιστήμονες, οι ακραίοι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και έντονοι.
Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι μία δραματική κλιματική αλλαγή επιδεινώνει αυτά τα γεγονότα αλλάζοντας τα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Οι καύσωνες, που κάποτε θεωρούνταν σπάνιοι και μικρής διάρκειας, γίνονται πλέον ο κανόνας με την ένταση και τη μακρά χρονική τους διάκριεα.
Ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία, τη γεωργία και τις υποδομές είναι ανησυχητικός, προτρέποντάς μας να αναλάβουμε επείγουσα δράση για την προστασία μας από τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τυφώνες, οι κολοσσιαίες περιστρεφόμενες καταιγίδες
Οι τυφώνες, οι κολοσσιαίες περιστρεφόμενες καταιγίδες που προκαλούν όλεθρο στις παράκτιες περιοχές, είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης των ωκεανών που προκαλείται από την περίπλοκη σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και των τυφώνων.
Τα θερμότερα νερά λειτουργούν ως καταλύτης, παρέχοντας ενέργεια και υγρασία που τροφοδοτούν αυτές τις ισχυρές καταιγίδες.
Επιπλέον, το φαινόμενο των σιφώνων, όπου οι τυφώνες αντλούν ζεστασιά από την επιφάνεια του ωκεανού, εντείνει περαιτέρω το καταστροφικό δυναμικό τους.
Διαβάστε επίσης: Υπερθέρμανση του Πλανήτη. Είναι Απάτη ή Αλήθεια;
Υδροσίφωνες, συνδέουν τον ουρανό με τη θάλασσα
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνουν γνωστή την παρουσία τους, όλο και πιο συχνά οι λεγόμενοι υδροσίφωνες – αν και μάλλον φαίνεται πως ήταν γνωστοί στην αρχαία Ελλάδα, σε μια λογοτεχνική αναφορά του Αριστοφάνη στους «Βάτραχους» του.
Οι υδροσίφωνες μοιάζουν με τους ανεμοστρόβιλους, δηλαδή τους σίφωνες πάνω από την ξηρά, αλλά είναι κατακόρυφες δίνες που συνδέουν τον ουρανό με τη θάλασσα αλλά ουσιαστικά αλληλεπιδρούν με συμπυκνωμένους υδρατμούς από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών με μια υδάτινη επιφάνεια.
Ξηρασίες και οι επακόλουθες πυρκαγιές
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν περιορίζονται σε βίαιες καταιγίδες, τυφώνες και υδροσίφωνες. Οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι επακόλουθες πυρκαγιές είναι εξίσου καταστροφικές συνέπειες που συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα μοτίβα βροχοπτώσεων γίνονται απρόβλεπτα, οι περιοχές που κάποτε είχαν σχετική ανοσία στην ξηρασία αντιμετωπίζουν τώρα άνυδρες συνθήκες.
Οι έρευνες και οι ειδικοί τονίζουν τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης συχνότητας και σοβαρότητας των πυρκαγιών, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης της γης και να προβούν σε μειώσεις όσων δραστηριοτήτων προκαλούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στις πυρκαγιές, όταν δεν είναι εμπρησμοί, συμβάλουν και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα βουναλάκια από σκουπίδια διάσπαρτα, σε διάφορα σημεία κοντά σε δάση, αλλά και συγκεντρωμένα ξερόχορτα και ξερόκλαδα, δίπλα σε άλση και δάση – που κανείς δεν πηγαίνει να τα μαζέψει για παράξενους και αδιανόητους γραφειοκρατικούς λόγους ή αδιαφορίας.
Διαβάστε επίσης: Βιώσιμη Ανάπτυξη. Λειτουργική; Ουτοπία; Άλλοθι;
Καταστροφικές πλημμύρες που ξεπλένουν ολόκληρες κοινότητες
Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων περιλαμβάνει καταστροφικές πλημμύρες που έχουν τη δύναμη να ξεπλύνουν ολόκληρες κοινότητες μέσα σε λίγες ώρες.
Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι έχουν μεταβληθεί τα πρότυπα βροχοπτώσεων, προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές και παρατεταμένες ξηρασίες σε άλλες.
Αυτή η ανισορροπία, σε συνδυασμό με ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, το μπάζωμα ρεμάτων, αλλά και η αστικοποίηση, ενισχύει τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών, συντρίβοντας τις υπάρχουσες υποδομές και αφήνοντας ένα ίχνος καταστροφής στο πέρασμά τους.
Συμπέρασμα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Το όλο σκηνικό μοιάζει τρομακτικό με δυσάρεστες εκπλήξεις – και μόνο με μια ματιά στον πολύπλοκο ιστό των παραγόντων που προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Από υπερκυτταρικές και σφοδρές καταιγίδες έως ακραίους καύσωνες, τυφώνες, ξηρασίες, πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες, τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά μία κλιματική αλλαγή που αλλάζει σταδιακά τα έως τώρα δεδομένα και τις συνήθεις πολλών ανθρώπων.
Καθώς γινόμαστε μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι σημαντικό να λάβουμε άμεσα μέτρα και να δημιουργήσουμε ανθεκτικές κοινότητες για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των γεγονότων τόσο στις ανθρώπινες ζωές όσο και στο περιβάλλον.
ενδεικτικά, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kitasweather.com, politico.eu, skafos.natexmedia.gr
diadrastika / Image by Willgard Krause from Pixabay