μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα, στους Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους και Άραβες, για τους οποίους υπήρξε το σύμβολο της ευτυχίας. Στην Αίγυπτο, τη χρησιμοποιούσαν για να ξεπερνούν το συναίσθημα της λύπης. Οι αρχαίοι Έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από τη μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον». Το προμηθευόντουσαν οι γυναίκες της Αθήνας και όπως αναφέρεται ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο.

Στην Ελλάδα η μαντζουράνα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό, ωστόσο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Σήμερα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.

Η χρήση της μαντζουράνας είναι διαδεδομένη στη ζαχαροπλαστική, στην αρωματοποιία, αλλά και στη μαγειρική καθώς τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι. Χρησιμοποιείται και σαν θεραπευτικό υλικό. Οι ανθισμένες της κορυφές χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στην κουζίνα. Από αυτές βγαίνει και το έλαιο που χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιία. Γενικότερα, οι ιδιότητες της μαντζουράνας είναι ίδιες ή/και παρόμοιες με αυτές του θυμαριού και της μέντας.

Ως αφέψημα, βράζουμε για λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. Λέγεται ότι το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και τους πόνους της περιόδου. Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν αξιοποιήσετε αυτές ή άλλες θεραπευτικές ιδιότητες, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες ή την φαρμακευτική αγωγή σας, να ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή να εξετάσετε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που ήδη καταναλώνετε.

-d- Οι λόγοι καλλωπισμού και αρώματος που προσφέρει, σε συνδυασμό με την πεποίθηση των αρχαίων, ως σύμβολο της ευτυχίας και συμβολικής δράσης του κατά της λύπης, είναι αρκετά σημαντικοί, για να έχουμε τη μαντζουράνα στο σπίτι μας, ειδικότερα έξω από αυτό: στο παράθυρο, το μπαλκόνι, την αυλή, τον κήπο κλπ. -d-

Διαβάστε επίσης: Το λεφτόδεντρο Κράσουλα που πιστεύεται ότι αυξάνει τα χρήματά σας και φέρνει θετική ενέργεια και καλή τύχη στον ιδιοκτήτη του

επιλογή πληροφοριών από back-to-nature.gr και omorfizoi.gr και enallaktikidrasi.com