Αν ταξιδέψετε στο οροπέδιο της Γκίζας, στην Αίγυπτο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά απίστευτα πράγματα που μπορείτε να εξερευνήσετε ή απλά να μάθετε, εκτός από τις τρεις κύριες πυραμίδες και την Σφίγγα, όπως για τον Τάφο του Όσιρη. Ένα από αυτά είναι ο κάθετος Άξονας του Όσιρη (Osiris Shaft), όπως ονομάστηκε από τον Zahi Hawass, πρώην γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Είναι γνωστός και ως «Τάφος του Όσιρη». Βρίσκεται κάτω από την πέτρινη προβλήτα της Πυραμίδας του Χεφρήνος. Αυτός ο αινιγματικός τάφος είναι μια μυστηριώδης δομή που αποτελείται από διάφορα περίτεχνα σκαλισμένα επίπεδα κάτω από την επιφάνεια. Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή του ήταν γνωστή εδώ και μερικά χρόνια, μόλις πρόσφατα η δομή άρχισε να ανασκάπτεται και να τεκμηριώνεται επαρκώς.
Ο κάθετος άξονας για τον Τάφο του Όσιρη
Στον χαμηλότερο θάλαμο του Άξονα του Όσιρη, περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ένα μυστήριο που περιγράφει ο Ηρόδοτος, το οποίο οι επίσημοι μελετητές, μέχρι πρότινος δεν το είχαν σε μεγάλη υπόληψη, αλλά το θεωρούσαν κάτι σαν μύθο, μία φανταστική ιστορία, ένα παραμύθι. Εντούτοις, αποδείχθηκε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του και οι επιστήμονες ήταν λάθος, όταν αναφερόταν σε υπόγειες αίθουσες κάτω από το οροπέδιο με τις Πυραμίδες, στο δεύτερο βιβλίο των Ιστοριών του. (Διαβάστε σχετικά: Οι μύθοι του Ηροδότου που τελικά ήταν αλήθειες)
Μια ενδελεχής ανασκαφή διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής τον Hawass το 1999. Στη συνέχεια, ο Hawass έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Η ανακάλυψη του άξονα του Όσιρι στη Γκίζα» (The Discovery of the Osiris Shaft at Giza), καθώς η ομάδα του ήταν η πρώτη που το ανέσκαψε μέχρι τον πυθμένα. Η παλαιότερη αναφορά για το συγκρότημα του φρέατος ήταν η έκθεση ανασκαφών του Selim Hassan το 1933-34 για την Γκίζα. Ο Χασάν και οι άντρες του κατάφεραν να περάσουν λίγο κάτω από το συγκρότημα του φρεατίου, αλλά βρήκαν το υπόλοιπο πλημμυρισμένο. Οι προσπάθειες για την άντληση του νερού ήταν ανεπιτυχείς.
Ο Zahi Hawass και η ομάδα του τα κατάφεραν καθώς όταν το επιχείρησαν ο υδροφόρος ορίζοντας στο οροπέδιο είχε πέσει σε σημείο που ήταν δυνατή μια ενδελεχής ανασκαφή, αν και τα υπόγεια ύδατα πλημμύριζαν ακόμα τις χαμηλότερες περιοχές. Απαιτήθηκαν συνεχείς εργασίες άντλησης για να φτάσουν στον κάτω θάλαμο του συγκροτήματος. Η ομάδα του Hawass αποκάλυψε τρεις διαφορετικούς άξονες που αποτελούνταν από τρία διαφορετικά επίπεδα.
Περίεργα και παράδοξα
Από αυτούς τους πλευρικούς θαλάμους ανασκάφηκε ένας αριθμός τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων αγγείων, κεραμικών, μικρά ειδώλια, σαρκοφάγος από βασάλτη, κακώς αποσυντεθειμένα σκελετικά υπολείμματα κλπ. Όλα χρονολογήθηκαν στην 26η δυναστεία. Μόνο ένα πάει πιο πίσω: Ένα σημαντικό εύρημα στο Επίπεδο 3 ήταν η κόκκινη στιλβωμένη κεραμική με ίχνη λευκής μπογιάς, η οποία μπορεί να χρονολογηθεί στην 6η δυναστεία, από το τέλος του Παλαιού Βασιλείου. Επομένως, αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο υλικό που βρέθηκε σε ολόκληρο το συγκρότημα. Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: πώς κατασκευάστηκαν οι κάθετοι άξονες/φρεάτια; Πως και με ποιό τρόπο κατέβασαν σαρκοφάγο από γρανίτη μήκους 2,5 μέτρων και υποθετικού βάρους κάποιων τόνων; Για ποιο λόγο;
Διαβάστε επίσης: Μυστήριο με Άγαλμα του Όσιρη που Κινείται Μόνο του
Το να σκάψουν, πελεκήσουν, λαξέψουν, σκαλίσουν και τελικά να «κόψουν» ένα τόσο τεράστιο δίκτυο, 30 μέτρα βαθιά στο βράχο της Γκίζας (υπολογίστε ότι το μέσο ύψος μιας 9όροφης πολυκατοικίας είναι περίπου 28 με 30 μέτρα περίπου) θα ήταν ένα εκπληκτικά δύσκολο έργο για τους εργάτες, ακόμα κι αν χρησιμοποιούσαν εργαλεία από σίδηρο, πόσο μάλλον από χαλκό, κατά τη διάρκεια της 6ης δυναστείας, που διήρκεσε από το 2345 έως το 2181 π.Χ. Ο σίδηρος, σύμφωνα με τη σύμβαση που δίνει η αρχαιολογία, σε οποιαδήποτε ποσότητα δεν εμφανίστηκε παρά μερικούς αιώνες αργότερα, στη λεγόμενη «Εποχή του Σιδήρου». Ειδικότερα, το εύρημα που εκτιμάται να ανήκει στην 6η δυναστεία δεν σηματοδοτεί την οριστική χρονολόγηση για το πότε έγινε η πραγματική κατασκευή, παρά μόνο ότι χρησιμοποιήθηκε εκείνη την περίοδο. Ούτε, φυσικά, προσδιορίζει ποιο ήταν ο αρχικός σκοπός.
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα: «Εδώ οι ιερείς διεξήγαγαν μυστικές τελετές μουμιοποίησης, οι οποίες πιστεύεται ότι επέτρεπαν σε έναν Φαραώ να περάσει στην αιώνια μετά θάνατον ζωή. Μια σχισμή στη δομή επέτρεπε στο φως να γεμίσει τον ιερό χώρο. Εδώ ξεκίνησε το ταξίδι προς το μεγάλο μετέπειτα». Ωστόσο, στις σκέψεις των μη αρχαιολόγων, δεν φαντάζει λογικό γιατί να «θάψουν» τόσο μέτρα κάτω από τη γη την τέχνη της μουμιοποίησης. Μια εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν για να διατηρήσουν την τέχνη τους μυστική. Αλλά προφανώς την τέχνη της μουμιοποίησης δεν την ανακάλυψαν εκεί κάτω, αλλά κάπου στην επιφάνεια. Άρα, δεν ήταν «κρυφή» πριν; Και για ποιο λόγο ξαφνικά αποφάσισαν να την κρύψουν; Κάτι δεν ταιριάζει. Κι έπειτα, γιατί τόσος κόπος; Με ποιο τρόπο; Με ποια εργαλεία; Θα τους πήρε «αιώνες» να ανοίξουν τα φρεάτια. Κι εδώ κάτι δεν φαίνεται λογικό – όχι για τους αρχαιολόγους, για εμάς τους απλούς θνητούς.
Εξελιγμένη τεχνολογία;
Οι παραδοσιακοί αιγυπτιολόγοι αντιστέκονται εδώ και καιρό στην ιδέα και μόνο ότι τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των αρχαίων Αιγυπτίων απαιτούσαν την ύπαρξη μιας πολύ πιο εξελιγμένης τεχνολογίας από ό,τι «κανονικά» θα υπήρχε εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τους ίδιους. Αλλά χωρίς αρχαιολογικά στοιχεία και αποδείξεις δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, καθώς η επιστήμη τους μοιάζει να στερείται φαντασίας – έστω και σε λογικά πλαίσια.
Διαβάστε επίσης: Τάφος Όσιρη. Φρεάτιο με Πολυεπίπεδες Αίθουσες
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ωστόσο, θεωρούσαν ότι ο πολιτισμός τους βρισκόταν στη σκιά ενός βασιλείου «θεών», του οποίου η βασιλεία έληξε πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την πρώτη τους δυναστεία. Αν υποθέσουμε ότι αυτός ο «Πολιτισμός Χ» δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας/μυθολογίας των αρχαίων Αιγυπτίων, τότε τα πράγματα παίρνουν μια άλλη τροπή. Ειδικά, αν τα συνδυάσουμε με διάφορα «μυστήρια» που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με την επίσημη σκέψη των αρχαιολόγων, τότε, τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από αυτά, δίνουν εκπληκτικές εξηγήσεις, τις οποίες οποίες μπορούμε να διαβάσουμε στο βιβλίο Ancient Egypt 39.000 BCE: The History, Technology, and Philosophy of Civilization X, του Edward F. Malkowski.
Με λίγα λόγια καταλήγουμε στη συναρπαστική υπόθεση ότι ένας πολύ παλαιότερος τεχνολογικός πολιτισμός λειτουργούσε και ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απλώς κληρονόμησαν τις προηγούμενες προσπάθειες. Και, θεωρητικά μιλώντας πάντα, αυτός ο «Πολιτισμός Χ», όπως τον αναφέρει ο Malkowski, ίσως να φτάνει περίπου κοντά στο 40.000 π.Χ. και θα μπορούσε να ήταν αυτός που έχει χτίσει και κατασκευάσει μεγάλο μέρος των μνημείων και των έργων που σήμερα συγκαταλέγονται στα «μυστήρια» της Αιγύπτου. Διαβάστε σχετικά: Αρχαίες πέτρινες «λεκάνες» σαν γιγαντιαία γρανάζια, κοντά στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, ίσως, κρύβουν ένα μεγαλιθικό υπερμηχανισμό) Για τη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο τα οποία θα σας ξεναγήσουν στον «Τάφο του Όσιρη» όπου θα δείτε και το σχεδιάγραμμα του φρεατίου – κάνετε κλικ επάνω στους τίτλους: Το ένα έχει τίτλο «The tomb of Osiris | History» και το άλλο «First Time Exploring The Astonishing Osiris Shaft On The Giza Plateau».
diadrastika