Βρέθηκε ο λόγος που χαμογελά η Μόνα Λίζα. Λύθηκε το μυστήριο του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, σύμφωνα με έρευνα καθηγητή ιατρικής
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Όλοι όσοι ασχολούνται με την τέχνη, αλλά και όσοι έχουν έστω μία αμυδρά επαφή μαζί της, γνωρίζουν το διάσημο πορτρέτο “Μόνα Λίζα”, ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Όλων το βλέμμα στέκεται στο αχνό, μυστηριώδες χαμόγελο της γυναίκας που απεικονίζεται. Πέρα από τις εξαιρετικές πινελιές και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να την απεικονίσει, σε όλους μένει η απορία για το τι θέλει να εκφράσει το αινιγματικό χαμόγελο.
Σύμφωνα με την Βρετανική Express.co.uk, μία νέα έρευνα και τον καθηγητή της ιατρικής Dr Mandeep Mehra, διευθυντή του Heart & Vascular Centre του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, όλα έχουν να κάνουμε με την διάγνωση ασθένειας του θυρεοειδή. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:
«Το αίνιγμα της Mona Lisa μπορεί να επιλυθεί με μια απλή ιατρική διάγνωση μιας ασθένειας που σχετίζεται με το υποθυρεοειδισμό».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα πυροδότησε την αινιγματική έκφραση του προσώπου του διάσημου μοντέλου του Leonardo da Vinci.
Ως γνωστόν ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσει πρησμένα χέρια, αραιά μαλλιά και ένα οίδημα στο λαιμό. Και όλα αυτά είναι ορατά στο πορτρέτο.
Το μοντέλο, επιπλέον, σύμφωνα με τις συνήθειες κατανάλωσης τροφών την συγκεκριμένη εποχή στην Ιταλία, δεν έτρωγε αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, θαλασσινά και κρέας. Κατά κύριο λόγο, οι περισσότεροι είχαν χορτοφαγικές τάσεις, σε αντίθεση με τα διαιτητικά σχήματα στη Βόρεια Ευρώπη όπου η κτηνοτροφία ήταν πιο ανεπτυγμένη.
Προηγούμενες εξετάσεις του αριστουργήματος του 16ου αιώνα, υποδήλωναν ότι η γυναίκα έπασχε από υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις ή ακόμα και σύφιλη.
Αλλά ο καθηγητής ιατρικής Δρ Mandeep Mehra και η συνάδελφός του Δρ. Hilary Campbell από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω του γεγονότος ότι η γυναίκα ζούσε στην ηλικία των 63 ετών. Οι περιορισμένες θεραπείες που ήταν διαθέσιμες τότε θα σήμαιναν ότι η γυναίκα του πίνακα, θα είχε πεθάνει πολύ νεώτερη.
Αντ ‘αυτού, η νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings αποκαλύπτει ότι η Lisa Gherardini – που πιστεύεται ότι απεικονίζει το πορτρέτο – εμφανίζει κλασικά σημάδια υποθυρεοειδισμού.
Τα χέρια της φαίνονται πρησμένα και φαίνεται ότι χάνει τα μαλλιά της. Έχει επίσης κιτρινισμένο δέρμα και φαίνεται να υπάρχει ένα ελαφρύ πρήξιμο στο λαιμό. Η πλήρης έλλειψη φρυδιών και ένα οίδημα στο δεξί χέρι υποστηρίζει περαιτέρω αυτή τη διάγνωση.
Όσο για το χαμόγελο μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία.
Ο Δρ Mehra και ο Dr Campbell επεσήμαναν επίσης ότι η Lisa Gherardini πόζαρε για τον da Vinci, αφού πρώτα γέννησε. Ενδεχομένως η εγκυμοσύνη επιδείνωσε την κατάσταση του αδένα.
Το πορτρέτο που έγινε γνωστό ως Μόνα Λίζα τώρα κρέμεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Ολοκληρώθηκε από τον Leonardo το 1506 όταν η Lisa Gherardini ήταν περίπου 24 χρονών.
dadrastika / Image by WikiImages from Pixabay