Εντοπίστηκε η Ατλαντίδα «κρυμμένη» σε κοινή θέα, στην Αφρική; Τι είναι η δομή Richat γνωστή και ως το «Μάτι της Σαχάρας». Όχι μόνο η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας υπήρχε στην πραγματικότητα, αλλά η πραγματική της θέση κρύβεται σε κοινή θέα εδώ και χιλιάδες χρόνια, εντελώς απαρατήρητη. Όλους αυτούς τους αιώνες, όσοι έχουν ασχοληθεί με το μυθικό νησί, απλά ψάχνουν σε λάθος μέρη.
Διαβάστε επίσης: Ο Αρχαίος Πυρηνικός Αντιδραστήρας στην Αφρική, 2 δισ εκ. Χρόνων
Στην πραγματικότητα είναι η δομή Richat στην Αφρική. Αυτός ο ισχυρισμός, ως θεωρία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά πρόκειται για μια λανθασμένη εντύπωση που παθαίνουν, κατά περίπτωση, οι περισσότεροι ενθουσιώδεις «κυνηγοί» του θρυλικού τόπου. Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.
Η Ατλαντίδα
Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δημοφιλείς ερευνητές και χαρτογράφοι, αλλά και ερασιτέχνες που αξιοποιούν κάθε στοιχείο για τον εντοπισμό της Ατλαντίδας, κάνουν κάποιο βασικό λάθος. Ενώ όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο υλικό από τις πληροφορίες που μας δίνει ο Πλάτωνας μέσα στους διαλόγους από τα έργα του “Κριτία” και “Τίμαιο” – όπου περιγράφει την Ατλαντίδα, τη θέση της και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της γης που την περιβάλλουν, καθώς και όλες τις άλλες λεπτομέρειες – καταλήγουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι η Ατλαντίδα πρέπει, όχι μόνο να βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό ή την Μεσόγειο, αλλά να είναι βυθισμένη κάπου στον πυθμένα τους. Περίεργο δεν είναι; Ίδια στοιχεία προς διερεύνηση διαφορετικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης: Να Γιατί δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ότι η Ατλαντίδα είναι στην Ελλάδα
Το λάθος που κάνουν, μάλλον, είναι καθαρά θέμα ερμηνείας των κειμένων και προσωπικής παρερμηνείας με βάση εκείνο που θα μπορούσε να ταιριάζει. Έτσι, λοιπόν, το κανάλι Bright Insight του YouTube προτείνει, βάση πληθώρας ενδείξεων που παρουσιάζει, ότι η πιθανότερη και, ίσως, η μοναδική αρμόζουσα θέση για τον χαμένο τόπο, είναι η δομή Richat που βρίσκεται στην Μαυριτανία της Αφρικής, μία περιοχή γνωστή και ως το «Μάτι της Σαχάρας» ή το «Μάτι της Αφρικής». Ναι, οι ομοιότητες είναι αρκετές, αλλά οι διαφορές είναι περισσότερες.
Σύγκριση Ατλαντίδας – Richat
Σύμφωνα με την dailystar.co.uk, η δομή Richat, είναι ένα κυρίαρχο κυκλικό χαρακτηριστικό που βρίσκεται κοντά στο Ouadane, στη δυτική κεντρική Μαυριτανία. Η τοποθεσία αρχικά θεωρήθηκε ότι έχει δημιουργηθεί με την επίδραση ενός αστεροειδούς αλλά δεν έχουν ανακαλυφθεί αξιόπιστα στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ότι μάλλον πρόκειται απλά για ένα γεωφυσικό φαινόμενο.
Διαβάστε επίσης: Το Μυστήριο Γιγάντιο Μπλε Μάτι Της Αφρικής
Είναι ένας διαβρωμένος γεωλογικός θόλος. Ο θόλος είναι ένα χαρακτηριστικό στη δομική γεωλογία που αποτελείται από συμμετρικά αντίκλινα που τέμνονται μεταξύ τους στις αντίστοιχες κορυφές τους. Αντίκλινο είναι ένας τύπος πτυχής που έχει σχήμα αψίδας. Όταν οι θόλοι διατηρούνται ακέραιοι, είναι ευδιάκριτες, στρογγυλεμένες, σφαιρικές -προς- ελλειψοειδείς προεξοχές στην επιφάνεια της Γης. Ωστόσο, μια τομή παράλληλη με την επιφάνεια της Γης ενός θόλου διαθέτει ομόκεντρους δακτυλίους στρωμάτων. Κατά συνέπεια, εάν η κορυφή ενός θόλου έχει διαβρωθεί, η δομή που προκύπτει σε κάτοψη εμφανίζεται να θυμίζει στόχο. Ως εκ τούτου, όλο αυτό μαζί αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ομοιότητας – αλλά όχι ταύτισης – με τις πληροφορίες του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα.
Ο θόλος εκθέτει ιζηματογενή πετρώματα σε στρώματα που εμφανίζονται ως ομόκεντροι δακτύλιοι. Η δομή είναι επίσης η τοποθεσία εξαιρετικών συσσωρεύσεων αρχαιολογικών αντικειμένων της Αχελείας (Acheulean), δηλαδή πέτρινα εργαλεία που κατασκευάστηκαν κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική, ηλικίας περίπου 1,76 εκατομμύρια χρόνια. Θεωρητικά, οι επιζώντες της Ατλαντίδας θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει και χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία, προκειμένου να επιβιώσουν, αφού οποιοδήποτε άλλο είδος προηγμένης τεχνολογίας είχε ήδη χαθεί κατά τον αφανισμό της. Αλλά, δυστυχώς, σύμφωνα με τον Σόλωνα, ο οποίος έδωσε πληροφορίες στον Πλάτωνα για την Ατλαντίδα, από τους Αιγύπτιους Ιερείς, η χαμένη πόλη καταστράφηκε γύρω στο 11.600 π.Χ. και όχι πριν εκατομμύρια χρόνια.
Το «Μάτι της Σαχάρας»
Όπως αναφέρει η express.co.uk για το ίδιο θέμα που αντλεί τις πληροφορίες της από το Bright Insight, η διάμετρος του εξωτερικού κύκλου από το “Μάτι της Σαχάρας” είναι 23,5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το εργαλείο μέτρησης του Google Map. Η Ατλαντίδα λέγεται ότι ήταν 127 Στάδια, που αν το μετατρέψουμε σε σημερινά μέτρα αντιστοιχεί σε 23.49 χλμ. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια ομοιότητας ανάμεσα στις δύο δομές, Ατλαντίδας και Richat. Δυστυχώς, πρόκειται για λάθος στην εκτίμηση μέτρησης ή στην μετατροπή, αφού σύμφωνα με την wikipedia, το «Μάτι της Σαχάρας» είναι διαμέτρου περίπου 40 χιλιομέτρων (25 μίλια), ενώ σύμφωνα με τη NASA, είναι περίπου 45 χλμ (28 miles).
Διαβάστε επίσης: Τα Φοβερά Μυστικά που Είπαν οι Αιγύπτιοι Ιερείς στον Σόλωνα για την Ελλάδα και την Ατλαντίδα
Με λίγα λόγια και απλά, η δομή Richat γνωστή και ως το «Μάτι της Σαχάρας» ή το «Μάτι της Αφρικής», αν και φαινομενικά έχει κάποιες ομοιότητες με την μυθική Ατλαντίδα του Πλάτωνα, δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί με αυτήν, καθώς υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα φυσικό σχηματισμό. Χαίρομαι, όμως, που υπάρχει φαντασία για να δημιουργούνται νέες σκέψεις και θεωρίες. Απλά μερικές φορές πρέπει να βάζουμε χαλινάρια στον ενθουσιασμό της και να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο παρουσίασης κάποιων πραγμάτων.
Για τη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με τίτλο “The Lost City of Atlantis – Hidden in Plain Sight – Advanced Ancient Human Civilization”, σύμφωνα με την θεωρία από το Bright Insight, με χάρτες, λεπτομέρειες, εικόνες, που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν την ταύτιση Ατλαντίδας-Richat, αλλά δεν μπορούν να σταθούν ούτε ως πιθανότητες, μπροστά στα επιστημονικά δεδομένα:
diadrastika / Image by WikiImages from Pixabay