Ο Ναπολέων έχασε στο Βατερλό από ένα ηφαίστειο;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Μέσα από μια σειρά από πολέμους, ο Ναπολέων επέκτεινε την αυτοκρατορία του σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Η μάχη του Βατερλό, στην οποία οι δυνάμεις του Ναπολέοντα νικήθηκαν από τους Βρετανούς και τους Πρώσους, σημάδεψαν το τέλος της βασιλείας του και της κυριαρχίας της Γαλλίας στην Ευρώπη.
Ο Δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε αυτή τη μάχη του Βατερλό, αμφίρροπη. Ωστόσο, φαίνεται ότι θέματα λάθους στρατηγικής και κακής επικοινωνίας ή συνεννόησης, οδήγησαν στην ήττα των Γάλλων. Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τα ιστορικά γεγονότα, σε βιβλιοθήκες και εγκυκλοπαίδειες.
Διαβάστε επίσης: Εξάγοντας τη Δύναμη Φωτιάς των Ηφαιστείων
Όμως στην συνέχεια που ακολουθεί και σύμφωνα με την dailymail.co.uk έχουμε μία διαφορετική διάσταση των πραγμάτων, που ενδεχομένως, έκαναν το Ναπολέοντα Βοναπάρτη να χάσει την σημαντικότερη μάχη.
Ηφαίστειο και Μάχη του Βατερλό
Μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία ήταν τόσο μαζική, δυνατή και έντονη, ώστε να «βραχυκύκλωσει» τη γήινη ατμόσφαιρα. Το γεγονός αυτό φαίνεται να συνέβαλε στο να βοηθήσει τον συμμαχικό στρατό να νικήσει τον Γάλλο αυτοκράτορα. Εκπληκτικό; Διαβάστε στην συνέχεια πως:
Η ηλεκτρικά φορτισμένη ηφαιστειακή τέφρα βραχυκύκλωσε τη γήινη ατμόσφαιρα το 1815, προκαλώντας παγκόσμια κακή καιρική κατάσταση και αλλάζοντας την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας, λέει μια ομάδα του Λονδίνου.
Οι ιστορικοί έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι οι βροχερές και λασπώδεις συνθήκες ήταν αυτές που βοήθησαν τον συμμαχικό στρατό να νικήσει.
Τώρα πιστεύουν ότι ένα ηφαίστειο που ονομάστηκε Mount Tambora που ξέσπασε στο ινδονησιακό νησί Sumbawa δύο μήνες πριν από τη μάχη, σκοτώνοντας 100.000 ανθρώπους και βυθίζοντας τη Γη σε ένα «έτος χωρίς καλοκαίρι» το 1816, μπορεί να ήταν η πραγματική αιτία.
Διαβάστε επίσης: Έτος χωρίς Καλοκαίρι: Tο Φαινόμενο που Τρομάζει την Ευρώπη
Ο Δρ Matthew Genge από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η ηλεκτρισμένη ηφαιστειακή τέφρα από τις εκρήξεις μπορεί να «βραχυκυκλώνει» το ηλεκτρικό ρεύμα της ιονόσφαιρας, δηλαδή, το ανώτερο επίπεδο της ατμόσφαιρας που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό σύννεφων.
Αυτό έφερε έντονη βροχή σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι εκρήξεις μπορούν να εκσφενδονίσουν τέφρα πολύ ψηλότερα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί στην ατμόσφαιρα – μέχρι και 100 χιλιόμετρα από το έδαφος. Ο Δρ Genge δήλωσε:
«Προηγουμένως, οι γεωλόγοι πίστευαν ότι η ηφαιστειακή τέφρα παγιδεύεται στην χαμηλότερη ατμόσφαιρα, επειδή τα ηφαιστειακά πετρώματα αυξάνονται δυναμικά. Η έρευνά μου, ωστόσο, δείχνει ότι η τέφρα μπορεί να πυροδοτηθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα από ηλεκτρικές δυνάμεις».
Εν ολίγοις, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να υποστεί μεγάλες καταρρακτώδεις βροχές που μάλλον εμπόδισαν τον στρατό του Ναπολέοντα να αποκτήσει εγκαίρως ενισχύσεις, οπότε ηττήθηκε και στην συνέχεια παραδόθηκε στους Βρετανούς, εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, όπου και πέθανε το 1821.
Κατά συνέπεια, υποδηλώνεται ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης φαίνεται να έχασε την σημαντικότερη μάχη του Βατερλό από ένα ηφαίστειο.
Διαβάστε επίσης: Η Μυστικιστική Εμπειρία του Ναπολέοντα Μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
diadrastika / Image by RENE RAUSCHENBERGER from Pixabay