Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για έναν κατακλυσμό που έγινε κάποτε, από τον οποίο σώθηκαν μόνο δύο άνθρωποι που έφτιαξαν ένα νέο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένας προκατακλυσμιαίος πολιτισμός, κάπου στη Μεσόγειο, αν λάβουμε υπόψη μας όσα αναφέρονται στην ελληνική Μυθολογία για τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα. Άραγε θα μπορούσε να το αποδείκνύει ένα προκατακλυσμιαίο τείχος στη Μεσόγειο;
Γενικότερα, η ύπαρξη ενός προκατακλυσμιαίου πολιτισμού, συγκροτημένου, με γνώσεις, με ανεπτυγμένο επίπεδο ζωής, με υψηλή τέχνη, φιλοσοφία, επιστήμες, κλπ, αμφισβητείται. Ακόμα και όταν τυχαίνει να βρίσκονται κάποια πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν, ίσως, να την αποδείξουν, αυτά χάνονται, εξαφανίζονται, αμφισβητούνται, θεωρούνται έξυπνες απάτες και, εντέλει, δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν αυτό που διάφοροι ερευνητές ανά τον κόσμο πιστεύουν, ότι δηλαδή υπήρξε ένας ικανός πολιτισμός, πολύ πριν από έναν Μεγάλο Κατακλυσμό όπως αναφέρουν οι διάφορες μυθολογίες ανά τον κόσμο.
Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαιοελληνική ιστορία που αναφέρει η μυθολογία μας και που, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ίσως, προηγείται όλων εκείνων των παρόμοιων αρχαίων παραδόσεων που ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα η Εβραϊκή εκδοχή, με τον Κατακλυσμό του Νώε. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να πρόκειται για μια αφήγηση ενός, πιθανού γεγονότος, το οποίο παρέμεινε στις μνήμες όσων γλίτωσαν και σταδιακά, με το πέρασμα των αιώνων, απέκτησε ταυτότητα, προσωπικότητα, χαρακτηριστικά και ονόματα των λαών που επέζησαν, αλλά με τον πυρήνα της αφήγησης να εξακολουθεί να παραμένει κοινός για όλους. (Διαβάστε επίσης: Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα: Όσα ΔΕΝ Υποπτευόμαστε Γύρω από τον Γνωστό «Μύθο»)
Το να έχουν βρεθεί στοιχεία “βόμβα” ενός «προκατακλυσμιαίου πολιτισμού» που θα μπορούσε να αποδείξει την ακρίβεια της Γένεσης και, φυσικά, την έμμεση ύπαρξη της Κιβωτού του Νώε, προκαλεί φρενίτιδα και σίγουρα εξάπτει την φαντασία πολλών που θα τους άρεσε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Πριν δούμε κάποια πράγματα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι εάν τα υπό εξέταση ερείπια θα μπορούσαν να αποδειξουν την ιστορία για ένα πολιτισμό που υπήρξε και έζησε πριν τον Κατακλυσμό και την Κιβωτό του Νώε, τότε θα ισχύουν εξίσου και για την αντίστοιχη Κιβωτό του Δευκαλίωνα, ή/και άλλων που οι καταγεγραμμένες παραδόσεις σε όλο τον κόσμο αναφέρουν με διαφορετικά ονόματα των οποίων οι ιστορίες τους μοιάζουν πάρα πολύ, ελαφρά παραλλαγμένες, αλλά με πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Το κοινό γεγονός που προαναφέραμε.
Προκατακλυσμιαίο τείχος στο νησί Άραδος
Τα ευρήματα που, ίσως, θα ήταν δυνατό να στοιχειοθετήσουν μια τέτοια πιθανότητα, βρίσκονται σε ένα μικρό νησί. Αναφέρεται, λοιπόν, ότι το νησί Arwad, στη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι το μόνο κατοικημένο νησί στα ανοιχτά της Συρίας. Ήταν γνωστό στους Έλληνες ως Άραδος, αλλά μετονομάστηκε σε Ruad, ή Aruad από τους Ναΐτες κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Ήταν κάποτε προστατευμένο από όλες τις πλευρές με τεράστια μεγαλιθικά μπλοκ που αποτελούσαν ένα ενιαίο τείχος.
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, στο νησί αρχικά εγκαταστάθηκαν Φοίνικες, στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και αποτέλεσε μια εξαιρετική βάση για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Ωστόσο δεν αναφέρει κάτι για το ποιοι και πότε έχτισαν τεράστιο τείχος που περιτριγύριζε το νησί. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, λέγεται ότι ιδρύθηκε από Σιδωνίους μετανάστες. Το όνομα Αράδιος αναφέρεται στην Βίβλο ως γεννήτορας των Αραδίων, φύλο των Χαναναίων, οι απόγονοι του όποιου κατοίκησαν στο νησί Αρουάντ.
Η συμβατική ιστορία φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα τείχη χτίστηκαν πολύ μετά την τις αρχές τις 2ης χιλιετίας, ενώ ακούγεται ότι θα μπορούσε να είναι έργο ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής ή ακόμα Ναϊτών, ωστόσο η χρονολόγηση, για πολλούς, δεν ξεπερνάει την εποχή των Σελευκιδών που ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο. Στα δικά μου μάτια, όμως, οι τελευταίες εκδοχές φαίνονται μάλλον ανακόλουθες.
Σύμφωνα με πολλές φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως η παραπάνω, το τείχος είναι οικοδομημένο με τεράστιους ογκόλιθους, ο καθένας μοιάζει να είναι αρκετών τόνων, ενώ το ύψος καθενός ξεχωριστά συγκρίνεται με το ύψος ενός ανθρώπου. Πρόκειται για τμήμα ενός κυκλώπειου τείχους αρκετών χιλιομέτρων σε μήκος, που κάποτε περιελάμβανε ολόκληρο το νησί. Ποιοι και σε ποια εποχή θα μπορούσαν να είχαν κατασκευάσει αυτό το αρχαίο τείχος, κατάλοιπα του οποίου μπορεί να βρεθούν σε τρεις πλευρές του νησιού;
Ό,τι έχει απομείνει από αυτό το Προκατακλυσμιαίο Τείχος εγείρει πολυάριθμα ερωτήματα μεταξύ ειδικών και μη, για το πώς χτίστηκε ολόκληρο με ογκόλιθους πολλών τόνων σε πολύ μακρινούς χρόνους, καθώς καταδεικνύει μια απίστευτη κυκλώπεια αρχιτεκτονική που υπάρχει στο νησί από την αρχαιότητα με τα τεράστια μπλοκ να στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο με απίστευτη ακρίβεια, κάνοντας το τείχος να στέκεται αρκετά μέτρα σε ύψος, προστατεύοντας το νησί είτε από τη θάλασσα είτε από εισβολές. Εκτός από αυτό πολλοί άλλοι αρχαίοι χώροι, διαθέτουν τεράστιες κατασκευές χτισμένες με τεράστιες πέτρες. Με την πάροδο των ετών, η ύπαρξη του τείχους πυροδότησε εικασίες για το πώς χτίστηκε και γιατί οι αρχαίοι κατασκευαστές του χρησιμοποίησαν τεράστιους πέτρινους λίθους βάρους αρκετών τόνων αντί για μικρότερους, κάτι που θα έκανε την κατασκευή του τείχους πολύ πιο εύκολη υπόθεση.
Με σωστές έρευνες, χωρίς παρωπίδες, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, θα γίνεται διερεύνηση του ζητήματος μέσω υποθέσεων, ενώ τα κενά θα συμπληρώνονται με άλματα σκέψης και δημιουργική φαντασία που θα καταλήγει πιθανότατα στο ότι οικοδόμοι ενός τεράστιου μεγαλιθικού τείχους, χιλιάδες χρόνια πριν, ένας αρχαιότατος Πολιτισμός Χ, έστησε έναν κυκλώπειο προκατακλυσμιαίο τείχος με πέτρες πολλών τόνων σε βάρος.
Ειδικά, ο τίτλος “Ruad Wall” Pre-Flood Ruin Found?” σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε το 2018 από το κανάλι Mystery History του YouTube, εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ότι τα τείχη είναι έργο ενός «προκατακλυσμιαίου πολιτισμού». Ο αφηγητής πυροδότησε πολλές συζητήσεις για το αν τα ερείπια αυτά στο Ruad αποδεικνύουν την ιστορία για ένα πολιτισμό που έζησε πριν τον Κατακλυσμό. Ο αφηγητής θέτει απανωτές υποθέσεις και ακατάπαυστα ερωτήματα για την πιθανότητα οι δομές να είναι, τουλάχιστον, σημαντικά μεγαλύτερες σε ηλικία από αυτές που δίνουν ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Το βίντεο είχε προκαλέσει αναταραχή με σχεδόν 100.000 εμφανίσεις σε περίπου ένα μήνα.
Η περιγραφή
Ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από την περιγραφή: “Ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάστηκαν αυτές οι δομές είναι ένα μυστήριο, αν όμως ολοκληρώθηκε από τους πιο σύγχρονους προγόνους μας, γιατί αυτή η γνώση χάθηκε στους αιώνες; Γιατί οι πολιτισμοί αυτοί δεν συνέχιζαν αυτά τα θαυμαστά τεχνικά έργα; Γιατί αυτοί οι υποτιθέμενοι πολιτισμοί δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν αδιαπέραστα φρούρια για να προστατεύσουν τους ανθισμένους πολιτισμούς τους από πιθανούς εισβολείς, χρησιμοποιώντας αυτές τις ίδιες τεχνικές;” Δηλαδή, για παράδειγμα, αν χτίστηκε από τους Σελευκίδες ή τους Ρωμαίους κλπ, γιατί δεν συνέχισαν αυτή την τεχνική στην οικοδόμηση κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους;
Τέλος πάντων, αν το ερώτημα που θέτει ο αφηγητής του βίντεο “Βρέθηκε Προκατακλυσμιαίο Τείχος στο Ρουάντ;”, θα μπορούσε να έχει μία υποθετικά θετική απόκριση, τότε ο Μεγάλος Κατακλυσμός συνέβη πραγματικά, οπότε υποθετικά οι διάφορες ιστορίες για ήρωες που κατάφεραν να γλιτώσουν είναι πραγματικές, Φτάνω να καταλήγω με ένα λογικό άλμα σκέψης στο συμπέρασμα ότι είναι αληθινή και η ύπαρξη του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. Διότι στα δικά μου μάτια, στη δική μου σκέψη, στη δική μου λογική: εάν και εφόσον δεχτούμε ως αλήθεια ένα υποθετικό γεγονός, θα πρέπει να δεχτούμε και όλα όσα τον συνοδεύουν. Το ίδιο ισχύει παραδείγματος χάριν για τον Ηρόδοτο: ενώ γίνεται αποδεκτός ως ιστορικός και “πατέρας της Ιστορίας”, την ίδια στιγμή, ό,τι “ξεφεύγει” από τα όρια που έχουν τεθεί ως “Ιστορία”, χαρακτηρίζονται ως “μύθοι”, δηλαδή φαντασίες. Πόσο άδικο, τη στιγμή που πολλές φορές έχουν πέσει έξω! (Διαβάστε επίσης: Οι μύθοι του Ηροδότου που τελικά ήταν αλήθειες)
Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά βασίζονται στην υπόθεση – μπορείτε να το πείτε και υπόνοια – ότι το τείχος στο νησί Άρδος είναι προκατακλυσμιαίο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε παραπάνω προσέγγιση πέφτει στο κενό. Όμως, νομίζω, ότι έχω – και όλοι έχουμε – την ελευθερία της σκέψης και της φαντασίας.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την σύνταξη του άρθρου, με διάθεση διερεύνησης μέσω υποθέσεων και αλμάτων σκέψης, είναι οι εξής: britannica.com, dailystar.co.uk, curiosmos.com, wiki/Arwad, wiki/Aruad, wiki/Αρουάντ καθώς και το βίντεο με τίτλο “Ruad Wall” Pre-Flood Ruin Found? το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέχεια:
diadrastika