Tα Σόδομα και Γόμορρα δεν τα κατέστρεψε ο Θεός αλλά έκρηξη αστεροειδών 10 μεγατόνων, λένε επιστήμονες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης ο Θεός έβρεξε θειάφι και φωτιά πάνω από τα Σόδομα και τα Γόμορα και κατέστρεψε αυτές τις πόλεις και όλη τη χώρα και όλους τους κατοίκους των πόλεων και όλα όσα πηγάζουν από τη Γη. Ωστόσο, επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα αυτό.
Όπως αναφέρει η ιρλανδική thesun.ie οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει τις τοποθεσίες των πόλεων κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών και έχουν προσφέρει μια πιο επιστημονική εξήγηση σχετικά με τον τρόπο που οι τοποθεσίες έχουν καταστραφεί.
Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι οι πόλεις βρίσκονταν στη βορειοανατολική άκρη της Νεκράς Θάλασσας, η οποία σήμερα ονομάζεται Middle Ghor.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορυκτά που πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν από μια έκρηξη αστεροειδών 10 μεγατόνων και η χρονολόγηση άνθρακα δείχνει ότι αυτή η καταστροφή συνέβη πριν από περίπου 3.700 χρόνια.
Ο αρχαιολόγος Phillip Silvia του Πανεπιστημίου Trinity Southwest University ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε προς τα έξω σχηματίζοντας μια κυκλική πεδιάδα πλάτους 25 χλμ, καταστρέφοντας τους κοντινούς οικισμούς.
Όπως αναφέρει και το sciencenews.org, σύμφωνα με τα ευρήματα, η χρονολόγηση των ακτινοβολιών και τα ανιχνευθέντα ορυκτά που κρυσταλλώθηκαν αμέσως σε υψηλές θερμοκρασίες δείχνουν ότι μια τεράστια ανάφλεξη προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη που εξερράγη στην ατμόσφαιρα και κατέστρεψε στιγμιαία τον πολιτισμό σε μια κυκλική έκταση 25 χλμ.
Το συμβάν ώθησε επίσης μια αναβράζουσα άλμη από τα άλατα της Νεκράς Θάλασσας πάνω σε μία εύφορη αγροτική γη, όπως υποψιάζονται ο Silvia και οι συνάδελφοί του.
Οι άνθρωποι δεν επέστρεψαν στην περιοχή για 600 έως 700 χρόνια, δήλωσε ο Phillip Silvia στο Albuquerque και αναφέρει αυτά τα αποτελέσματα στην ετήσια συνάντηση του American Schools of Oriental Research στις 17 Νοεμβρίου.
Οι επιτόπιες έρευνες έχουν εντοπίσει 120 επιπρόσθετους, μικρότερους οικισμούς στην περιοχή, οι οποίοι όπως υποπτεύονται οι ερευνητές, εκτέθηκαν και αυτοί σε ακραίες θερμοκρασίες. Υπολογίζεται ότι 40.000 έως 65.000 άνθρωποι κατοικούσαν στο Middle Ghor όταν το έπληξε η κοσμική καταστροφή, είπε ο Σίλβια.
Οι πιο ολοκληρωμένες ενδείξεις καταστροφής που προκλήθηκαν από την έκρηξη μετεωριτών χαμηλού υψομέτρου προέρχονται από την πόλη του Tron el-Hammam της εποχής του Χαλκού, όπου μια ομάδα που περιλαμβάνει τον Silvia κάνει ανασκαφές τα τελευταία 13 χρόνια.
Η χρονολόγηση των ακτινοβολιών δείχνει ότι οι τοίχοι από λασπότουβλα σχεδόν όλων των κατασκευών εξαφανίστηκαν ξαφνικά περίπου 3.700 χρόνια πριν, αφήνοντας μόνο λίθινα θεμέλια, ενώ εξωτερικά στρώματα πολλών τεμαχίων αγγειοπλαστικής από την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάζουν ενδείξεις ότι έχουν λιώσει και μετατράπηκαν σε γυαλί. Οι κρύσταλλοι ζιρκονίου σε αυτές τις υαλώδεις επαλείψεις σχηματίστηκαν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ίσως, τόσο ζεστές όσο η επιφάνεια του Ήλιου, είπε ο Silvia.
Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν μικροσκοπικούς σφαιρικούς κόκκους ορυκτών, που προφανώς “έβρεξαν” στο Tall el-Hammam, τους οποίους η ερευνητική ομάδα έχει εντοπίσει σε θραύσματα κεραμικής στην περιοχή.
Ύστερα από όλα αυτά, γίνεται προφανές ότι η περιγραφή που αναφέρεται στο βιβλίο της Γένεσης έχει μία ιστορική υπόσταση, αλλά η αφορμή, ο λόγος και τα αίτια, αποδόθηκαν λάθος για άγνωστους λόγους.
Παρακολουθείστε και το βίντεο για να μάθετε περισσότερα και να δείτε οπτικοποιημένα τα ευρήματα της έρευνας:
DISCOVERY: The Meteor Blast That Destroyed the Biblical Sodom | Ancient Architects
diadrastika / Image by Willgard Krause from Pixabay