Image by cocoparisienne from Pixabay

Τι θα συμβεί σε εμάς αν οι μαγνητικοί πόλοι αντιστραφούν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης, ίσως, είναι έτοιμοι να γυρίσουν, υποστηρίζεται από διάφορους επιστήμονες. Άλλοι τοποθετούν την πιθανότατα άμεσα, άλλοι στο πολύ μακρινό μέλλον. Σύμφωνα με τα γεωλογικά αρχεία, φαίνεται ότι έχει καθυστερήσει αυτή η αντιστροφή. Από πρόσφατες παρατηρήσεις, γνωρίζουμε ότι το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί. Αυτά και άλλα στοιχεία έχουν υποδείξει ότι η αντιστροφή των πόλων μπορεί να συμβεί νωρίτερα και όχι αργότερα. Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη; 

Λοιπόν, όπως διαβάζουμε στο iflscience.com, παρά τα όσα λέγονται για την γεωμαγνητική αντιστροφή, η οποία είναι ένα συνηθισμένος “κύκλος”, στη ζωή και την ιστορία του πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA, δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική εξαφάνιση ή άλλη παγκόσμια καταστροφή. Τα στοιχεία από τα απολιθώματα καταδεικνύουν ότι οι ζωντανοί οργανισμοί δεν υπέφεραν εξαιτίας των αλλαγών στους πόλους. Δεν υπάρχει κάτι που να συνηγορεί ότι στην διάρκειά τους ο πλανήτης μας οδηγήθηκε σε περισσότερους σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις ή δραματικές αλλαγές στο κλίμα. 

Η ανατροπή των μαγνητικών πόλων δεν σημαίνει ότι η Γη δεν θα έχει πλέον μαγνητικό πεδίο. Ας δούμε ένα παράδειγμα με μια πυξίδα. Προς το παρόν, η πυξίδα σας έχει ένα ωραίο κόκκινο βέλος που δείχνει προς Βορρά. Όταν πραγματοποιηθεί πλήρης γεωμαγνητική αναστροφή, το βέλος θα δείχνει νότια. Αλλά μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων, της αντιστροφής, θα υπάρχει μια χαοτική περίοδος όπου αρκετοί πόλοι μπορεί να σχηματίζονται ταυτόχρονα, προκαλώντας σύγχυση στην πυξίδα σας, ή σε εκείνα τα ζώα που χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για προσανατολισμό. Θα χάνουν για παράδειγμα τον μεταναστευτικό τους τόπο.

Διαβάστε επίσης: Μάνος Δανέζης. Η αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου

Επίσης, η αντιστροφή των πόλων δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Η χαοτική περίοδος της αναστροφής μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια ή, τουλάχιστον, μερικές εκατοντάδες χρόνια, ενώ μερικές φορές, το μαγνητικό πεδίο πλησιάζει σε μια αντιστροφή και στη συνέχεια κάνει πίσω. Πριν από 41.000 χρόνια η διαδικασία αυτή είχε διάρκεια 250 χρόνια πριν επιστρέψουν στον τόπο που είναι σήμερα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο δεν είναι σαφής.

Το μόνο πιθανό πρόβλημα βρίσκεται στην σύγχρονη επίγεια αλλά και διαστημική τεχνολογία σε ένα συνδυασμό, ίσως, με μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, ή θα μοιάζει με μία τέτοια. Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως εμείς οι άνθρωποι δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Η ζωή στον πλανήτη θα συνεχιστεί όπως την ξέρουμε. Εκτός, ίσως, ότι μπορεί να δείτε έναν πελεκάνο στο μπαλκόνι σας, ενώ δεν θα έπρεπε!

diadrastika / Image by cocoparisienne from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.