Οι 9 «Αθώες» Καθημερινές Συνήθειες που μας Αφαιρούν Χρόνια Ζωής

Το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή πόσα χρόνια κατά μέσο όρο ζούμε, αποτελεί έναν εύχρηστο και αξιόπιστο δείκτη για την υγεία ενός πληθυσμού. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα χρόνια ζει κάποιος τόσο καλύτερη θεωρείται η υγεία του.

Το πότε τρώτε, πόσο χρόνο βλέπετε τηλεόραση, καθώς και οι συνήθειες ατομικής υγιεινής, φαίνονται εκ πρώτης όψεως «αθώες», μπορούν όμως να σας αφαιρούν χρόνια ζωής.

Δείτε εννέα καθημερινές συνήθειες που σας αφαιρούν χρόνια.

Βραδινό τσιμπολόγημα

Τα αλμυρά και γλυκά σνακ αργά τη νύχτα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια είναι επικίνδυνα λιπίδια στο αίμα που συσσωρεύονται σε λιπώδη ιστό (κυρίως γύρω από την κοιλιά).

Το καλύτερο για την υγεία σας είναι να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερο το βράδυ και να αφήνετε να μεσολαβούν περίπου 11 με 12 ώρες μεταξύ του βραδινού γεύματος και του επόμενου γεύματος, δηλαδή του πρωινού.

Πολλές ώρες τηλεόρασης

Αν αφιερώνετε πολύ χρόνο στην τηλεόραση κάθε βράδυ, χάνετε πολύτιμες ώρες ύπνου. Μελέτη σε νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι όσοι έμεναν ως αργά ξύπνιοι μπροστά σε οθόνη, ανέφεραν περισσότερη κόπωση, αϋπνίες, χειρότερη ποιότητα ύπνου και υπερένταση πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και μία νύχτα κακού ύπνου να προκαλέσει υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες θανατηφόρου τροχαίου ή εργατικού ατυχήματος, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί όπως όταν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης.

Αλάτι

Εάν το παρακάνετε με το αλάτι, βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Υπολογίζεται ότι στο αλάτι οφείλεται το 9,5% των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Το πολύ αλάτι μπορεί να βλάψει την καρδιά και τα νεφρά.

Μελέτη διαπίστωσε ότι το 45,4% όλων των θανάτων που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με την κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ή ελάχιστων ποσοτήτων τροφών από 10 συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.

Κακό πλύσιμο χεριών

Το κακό πλύσιμο των χεριών σας αφήνει έκθετους σε μικρόβια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τους θανάτους που οφείλονται σε διάρροια.

Αμελείτε το οδοντικό νήμα

Οι ασθένειες των ούλων αυξάνουν το κίνδυνο θανάτου, αλλά η τακτική χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να προσθέσει έως και έξι χρόνια ζωής σε υγιείς ανθρώπους. Η χρήση νήματος μειώνει την ποσότητα των μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα και κατά συνέπεια τα επίπεδα της φλεγμονής.

Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό

Το μη ασφαλές σεξ υπονομεύει την υγεία σας, καθώς κινδυνεύετε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV / AIDS, η ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Τρώτε τα νύχια σας

Η ονυχοφαγία αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο, φλεγμονής, γαστρεντερίτιδας, μυρμηγκιάς και κονδυλωμάτων κ.α. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος εισχώρησης βακτηρίων στο αίμα και πρόκλησης σήψης, μιας απειλητικής για τη ζωή μόλυνσης του αίματος.

Σπάτε τα σπυράκια

Ο τραυματισμός του φράγματος της επιδερμίδας όταν σπάτε, πιέζετε ή ξύνετε ένα σπυράκι, την αφήνει έκθετη σε βακτήρια. Εκτός του ότι επιδεινώνεται το πρόβλημα της ακμής, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από σταφυλόκοκκο και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Δεν τρώτε πρωινό

Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ρυθμίζει την όρεξη για την υπόλοιπη μέρα και όταν το προσπερνάτε, είναι βέβαιο ότι θα φάτε άτσαλα και πολύ αργότερα και κινδυνεύετε να πάρετε κιλά. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Πηγή: onmed.gr / Reader’s digest και truelife.gr / Image by Hebi B. from Pixabay