Η Ανακάλυψη στην Ανταρκτική που Ξάφνιασε Εντελώς τους Επιστήμονες ήταν ένας Αρχόσαυρος
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Τα μυστικά της Ανταρκτικής που είναι θαμμένα κάτω από τόνους πάγων, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε, τόσο εμείς όσο και οι επιστήμονες.
Θα περιμέναμε, ίσως, να υπάρχουν θαμμένα στοιχεία αρχαίων πολιτισμών, αρχαία διαστημόπλοια, εξωγήινοι, μυστηριώδεις δομές, πύλες προς και από άλλες διαστάσεις… Αλλά, σίγουρα, κανείς δεν περίμενε κάτι πιο “γήινο” αλλά και ιδιαίτερα τρομακτικό.
Οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν αρκετές πληροφορίες για να χτίσουν μια αιτιακή σχέση γεγονότων και φαινομένων που συνέβησαν κατά την αυγή της εποχής μας.
Έτσι, οι ερευνητές γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι η Ανταρκτική κάποτε καλύπτονταν από δάση και ποτάμια, πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η θερμοκρασία στην περιοχή σπάνια έπεφτε κάτω από τους 0 βαθμούς.
Επιπλέον, η Ανταρκτική και η Αφρική ήταν μια ενιαία γη, μία ήπειρος. Βάσει αυτών των συνθηκών, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι τα ζώα της Ανταρκτικής θα ήταν παρόμοια με τους συγγενείς τους που ζούσαν ή και εξακολουθούν να ζουν ακόμα στη νότια Αφρική.
Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η απλή λογική κατέρεευσε, καθώς μόλις πρόσφατα, βρέθηκαν τα λείψανα ενός αρχόσαυρου, πρώιμου συγγενή των δεινοσαύρων. Και αυτό είναι το λιγότερο, όπως μαθαίνουμε από το livescience.com.
Αυτό το είδος των αρχόσαυρων δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αλλού! Το ερπετό ονομάζεται Antarctanax shackletoni, όπου το πρώτο μέρος του ονόματός του, σε μετάφραση από τα λατινικά (ουσιαστικά τις ελληνικές λέξεις “ανταρκτική” και “άναξ” = άρχοντας, κυρίαρχος) σημαίνει «ο Βασιλιάς της Ανταρκτικής», ενώ το δεύτερο αποτελεί απόδοση τιμής στον Ernest Shackleton, έναν εξερευνητή των πόλων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ερπετό αυτό, αν και παρόμοιο με μια σαύρα, στην πραγματικότητα ήταν ο εξελικτικός πρόγονος των κροκοδείλων και των δεινοσαύρων.
Επιπλέον, ύστερα από μελέτες και συγκρίσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Antarctanax shackletoni ήταν ένας τρομερός θηρευτής, ένας κυνηγός – αν και είχε μήκος περίπου ενάμιση μέτρο.
Ύστερα από όλα αυτά, δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δημιουργική φαντασία της Μητέρας Φύσης, η οποία κρύβει τόσα πολλά μυστήρια και μυστικά στο μανίκι της!
Εικόνα: Copyright Brandon Peecook/Field Museum
diadrastika