Ανουνάκι και Ολύμπιοι Θεοί. Το Μυστικό που Δεν θα σου Αποκαλύψουν Ποτέ!

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας και της Μεσοποταμίας είχαν έναν πολύ κοινό “τόπο συνάντησης” τόσο για τη Δύση όσο και την Ανατολή, για όσο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί η ιστορία λόγω της, φαινομενικά, συνεχούς αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μοιράστηκαν arket;ew πολιτισμικές πτυχές μεταξύ τους, αν και η σουμερική επιρροή στην αρχαία Ελλάδα σπάνια αναφέρθηκε ή αναλύθηκε στον κύριο ακαδημαϊκό χώρο, ίσως, γιατί απλά δεν διαπιστώνεται σε μεγάλη έκταση.

Αντίθετα, συναντάμε πραγματικές αναλαμπές από την ελληνική σκέψη και ζωή στην κοινωνία των Σουμερίων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες και λίγες διαφορές ανάμεσα στο Πάνθεον των Σουμερίων και σε εκείνο των Αρχαίων Ελλήνων.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η ιστορία του Προμηθέα και της Πανδώρας, όπου ο πρώτος εναντιώθηκε στον υπέρτατο θεό Δία, έκλεψε την φωτιά για χατήρι των ανθρώπων, γι’ αυτό και ο Δίας δημιούργησε τη Πανδώρα η οποία αργότερα άνοιξε το περιβόητο “κουτί” που έφερε δεινά στην ανθρωπότητα. Ο προμηθέας τιμωρήθηκε στον Καύκασο με έναν αετό να του τρώει το συκώτι και αργότερα ο Ηρακλής τον απελευθέρωσε.

Μία παρόμοια ιστορία βρίσκουμε στον πολύ σημαντικό θεό Ένκι, με ρόλους και ιστορίες που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές, αλλά η ουσία παραμένει.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι η γνωστή ιστορία του κατακλυσμού με τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, η οποία υπάρχει τόσο στους Σουμερικούς μύθους, αλλά έχει προωθηθεί ιδιαιτέρως μέσα από την Παλαιά Διαθήκη και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, την θεωρεί ως πρωτότυπη και αυθεντική, ενώ ουσιαστικά είναι μία διαφοροποιημένη επανάληψη των προηγούμενων.

Παρόμοιες αναλογίες βρίσκουμε και στις ιστορίες των ανώτερων θεών, τόσο στο γενεαλογικό τους δέντρο, όσο και σε άλλες περιπτώσεις ή ακόμα και στον τρόπο της ζωής τους, με άλλους πρωταγωνιστές και άλλα ονόματα, αλλά με πολλά κοινά.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Μήπως οι Ανουνάκι, οι θεοί των Σουμερίων, μαζί με τους Ολύμπιους και τους υπόλοιπους θεούς της ελληνικής μυθολογίας μοιράζονται κάτι κοινό; Θα μπορούσαν να ταυτίζονται; Θα μπορούσε αυτοί οι δύο πολιτισμοί – και ίσως πολλοί άλλοι στον κόσμο – να έχουν ως υπόβαθρο τον ίδιο παγκόσμιο πολιτισμό;

diadrastika / Image by Pete Linforth from Pixabay