Αν οι Εξωγήινοι Επέμβουν στην Καθημερινότητά μας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας τυπικός εξωγήινος του Χόλυγουντ μπορεί να μοιάζει με άνθρωπο, να είναι πολύ ψηλός, ξανθός, άσχημος ή πολύ όμορφος, να είναι σαν γλίτσα που όμως μπορεί να περπατάει και να σκαρφαλώνει. Ασχέτως μορφής, μπορούν να είναι ευφυή όντα, να έρχονται με εχθρικές ή ειρηνικές διαθέσεις, μπορούν να μας απαγάγουν, να πετάνε χωρίς όχημα πάνω από μας, να αναπαράγονται με ανθρώπους.

Αλλά ποια θα μπορούσε να είναι η πραγματική αλήθεια, πέρα από το Χόλιγουντ, εφόσον αποφασίσουν πραγματικά να έρθουν και να εμφανιστούν στη Γη; Πως θα μπορούσαν να χειριστούν μια ανθρώπινη συνάντηση και πως θα ήταν η καθημερινότητά μας από την στιγμή που εμπλακούν μαζί μας; Πώς θα ήταν η δική τους καθημερινότητα;

Οι αστροβιολόγοι έχουν συνάψει μερικές απαντήσεις συνδυάζοντας τις γνώσεις τους για τη ζωή στη Γη και την κατανόηση που έχουν ως τώρα, για το συνόλου του κόσμου. Το προφίλ ενός εξωγήινου μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένατε. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευση του livescience.com, παρέα με σχόλια από εμένα, έχουμε τα εξής:

Θα είναι επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα;

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν ένας εξωγήινος είναι κακόβουλος ή όχι; Ο Seth Shostak, ανώτερος αστρονόμος στο Ινστιτούτο SETI του Mountain View στην Καλιφόρνια είπε ότι για να το μάθουμε αυτό δεν πρέπει να κοιτάξουμε μακρύτερα από τη Γη. Η επιθετικότητα εξελίχθηκε ως χαρακτηριστικό γνώρισμα των γήινων, διότι μας βοηθά να αποκτήσουμε και να προστατεύσουμε τους πόρους μας.

Αν και οι εξωγήινοι θα είχαν προκύψει και εξελιχθεί υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες, η πίεση για την εξασφάλιση περιορισμένων πόρων πιθανότατα θα είχε διαμορφώσει και τη σχετική συμπεριφορά τους. “Υποψιάζομαι ότι οι πόροι θα είναι πεπερασμένοι οπουδήποτε στο σύμπαν”, δήλωσε ο Σοστάκ. Ωστόσο, η επίθεση και η κατάκτηση, δεν είναι απαραίτητα ο καθρέφτης των γήινων καθώς υπάρχει και το παράδειγμα της εξάπλωσης και εκμάθησης των ιδανικών

Θα έρθουν με ειρηνικές διαθέσεις;

Ο γνωστός φυσικός Stephen Hawking προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες της ανθρωπότητας για την επικοινωνία με τους εξωγήινους θα μπορούσαν να μας βλάψουν. “Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν όπως όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική για πρώτη φορά, που δεν αποδείχθηκε πολύ καλό για τους ντόπιους”, δήλωσε ο Χόκινγκ. Ωστόσο, υπάρχουν και παραδείγματα διάδοσης αξιών και πολιτισμού, σε αυτή τη Γη που ζούμε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Δεν μας τοποθέτησαν εδώ

Μια δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος είναι το δώρο κάποιων εξωγήινων στη Γη. Ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι ενός πλανήτη που ονομάζεται Νιμπίρου, μας δημιούργησαν. Ο Shostak δεν βρίσκει καμία λογική εξήγηση σε αυτό. Για ποιο λόγο πανίσχυροι πολιτισμοί που είχαν την δυνατότητα και τα μέσα να φτάσουν ως εδώ να κάνουν κάτι σχετικό;

Ωστόσο, αγνοεί το παράδειγμά που χρησιμοποίησε προηγουμένως για ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των γήινων: τον πειραματισμό. Όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πειραματόζωα, ανάλογη διάθεση μπορεί να είχαν ή να έχουν και οι εξωγήινοι. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα των γήινων είναι η δημιουργία νέων ειδών, σε φυτά, δέντρα, για ιατρικούς ή άλλους λόγους.

Το ανοσοποιητικό τους σύστημα

Έστω, τώρα, ότι έρχονται και εμφανίζονται στη Γη με ειρηνικές διαθέσεις και θέλουν να ζήσουν ανάμεσά μας. Οι εξωγήινοι επισκέπτες στη Γη περιγράφονται περιστασιακά στην επιστημονική φαντασία με ή χωρίς ανοσία στα βακτήρια της Γης. Οπότε είναι είτε άτρωτοι στις ασθένειες είτε πεθαίνουν σταδιακά από λοιμώξεις.

Ουσιαστικά, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μία φυσιολογική αλληλεπίδραση με την χημεία του οργανισμούς τους, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, αν δεν θέλουν να πεθάνουν ή να κυκλοφορούν με στολή, υπονοεί εν ολίγοις ο Shostak στο IEEE Spectrum: “Τα βακτήρια θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με τη βιοχημεία τους ώστε να είναι επικίνδυνα και η ικανότητά τους να το κάνουν δεν είναι κάτι σίγουρο”.

Δεν θα μπορούν να φάνε

Οι εξωγήινοι, λόγω της διαφορετικής φυσιολογίας τους, δεν θα αναγνώριζαν τη οργανική ύλη της Γης ως πιθανή πηγή τροφής. Δεν θα μπορούσαν να φάνε αυτά που τρώμε, αλλά ούτε να φάνε και εμάς. Διότι απλά δεν θα μπορούσαν να χωνέψουν το φαγητό τους. Και μάλλον δεν θα χρειαζόταν, ούτως ή άλλως. Όπως είπε ο Jacob Haqq-Misra, ένας αστρονόμος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια: “Μια κοινωνία ικανή για διαστρικά ταξίδια θα έπρεπε να έχει λύσει τα αναπτυξιακά της ζητήματα έτσι ώστε να μην χρειάζονται ανθρώπους για φαγητό”.

Δεν θα μπορούν να αναπαράγονται μαζί μας

Το ανθρώπινο DNA δεν μπορεί να συνδυαστεί με το οποιοδήποτε XYZ, που που πιθανόν να κωδικοποιεί την εξωγήινη ζωή. “Η ιδέα ότι (οι εξωγήινοι) έχουν έρθει για αναπαραγωγή (ή ότι θα μπορούσαν να αναπαραχθούν με ανθρώπους) είναι περισσότερο παρόμοια με ευσεβείς σκέψεις από μέλη του ακροατηρίου που δεν έχουν καλή κοινωνική ζωή”, δήλωσε ο Shostak στο IEEE Spectrum. «Σκεφτείτε πόσο καλά αναπαραγόμαστε (εμείς οι άνθρωποι) με άλλα είδη στη Γη, τα οποία ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ DNA (απλά δεν γίνεται). Θα ήταν σαν να προσπαθούν να αναπαραχθούν με μια βελανιδιά».

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, οι εξωγήινοι εφόσον έρθουν ειρηνικά και αποφασίσουν να ζήσουν ελεύθερα στην επιφάνεια, όπως και εμείς, θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως, διατροφής και υγείας. Εκτός, αν οι οργανισμοί τους και η βιοχημεία τους είναι σαν την δική μας.

Κατά συνέπεια, αν οι εξωγήινοι αποφασίσουν να επέμβουν ή να εμπλακούν στην καθημερινότητά μας και να ζήσουν ανάμεσά μας, θα πρέπει να έχουν λύσει τα βασικά τους θέματα, αλλά και να σκεφτούν ότι μπορεί να αποκτήσουν τη δική μας συμπεριφορά, ειδικά την αρνητική. Ωστόσο, όλα αυτά, όσο και αν διατυπώνονται από επιστήμονες, δεν παύουν να είναι θεωρητικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει την “αλήθεια” των εξωγήινων κοινωνιών και πολιτισμών και της βιοχημείας τους.

diadrastika