Χρυσό Αίμα: Η σπάνια ομάδα αίματος που έχουν λιγότεροι από 50 άνθρωποι στον πλανήτη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδες αίματος που κάθε μία έχει διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδιότητες που μοιράζονται οι άνθρωποι αλλά, στα 7 δισεκατομμύρια πληθυσμού του πλανήτη, μόλις σχεδόν πενήντα άνθρωποι διαθέτουν το λεγόμενο “χρυσό αίμα”.

Διαβάστε επίσης: Αιμοδότης με «χρυσό αίμα». Το έδωσε 1.160 φορές

Τι είναι το “χρυσό αίμα”; Πρόκειται για την σπανιότερη ομάδα αίματος που μπορεί να υπάρχει, ονομάζεται Rh-null ή “Ρέζους 0” και θεωρείται ο σπανιότερος τύπος αίματος που έχει εντοπιστεί σε μόλις 43 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, τον τελευταίο μισό αιώνα, όπως μαθαίνουμε από το cnn.gr

Μέχρι πρόσφατα, είχαμε τον τύπο ρέζους αρνητικό (Rh-) γύρω από τον οποίο έχουν δημιουργηθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευσή του, όπως ότι μπορεί να σχετίζεται με αρχαίους αστροναύτες, εξωγήινους και πολλά άλλα. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και εκείνο που κάνει αυτό τον τύπο αίματος τόσο σπάνιο είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη αντιγόνων στο σύστημα Rhesus, σύμφωνα και με δρ Τιερί Πεϊνάρ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Ανοσοχηματολογίας στο Παρίσι.

Αυτό προκαλεί πολλά ζητήματα, καθώς εάν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους χρειαστεί μετάγγιση αίματος μπορεί να λάβει μόνο από κάποιον που έχει το ίδιο αίμα να κυλά στις φλέβες του. Από την άλλη, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να γνωρίζουν με τέτοια ακρίβεια οι ειδικοί πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στον πλανήτη με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο αίματος!

Ωστόσο, οι επιστήμονες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξετάσουν αυτή την περίπτωση του “χρυσού αίματος” και να μάθουν περισσότερα. Παράλληλα, αναδύονται σκέψεις ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεωρίες συνωμοσίας.

diadrastika / Image by Arek Socha from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.