Image by Mustafa shehadeh from Pixabay

Κλιματιστικό. Πως να λειτουργεί για ολόκληρη νύχτα φέρνοντας δροσιά χωρίς να πληρώνουμε μία περιουσία

Όπως διαβάζουμε στο site της Inventor A.G Α.Ε., την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα του καύσωνα, τα κλιματιστικά θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε νοικοκυριού και επαγγελματικού χώρου. Πως όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε τα κλιματιστικά μας με έξυπνο τρόπο; Υπάρχει τελικά οικονομικός τρόπος λειτουργίας ενός κλιματιστικού; Μπορεί ένα κλιματιστικό να μας δροσίσει χωρίς να παγώνουμε;

Η απάντηση είναι ότι γίνεται! Μπορούμε να λειτουργούμε τα κλιματιστικά χωρίς να φοβόμαστε την κατανάλωση του ρεύματος αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο. Μάθετε τα μυστικά της σωστής χρήσης του κλιματιστικού σας και δροσιστείτε κάνοντας παράλληλα οικονομία στην κατανάλωση:

– Βασική προϋπόθεση είναι η σωστή επιλογή του κλιματιστικού. Εάν δεν έχετε επιλέξει ακόμα κλιματιστικό, κάντε έρευνα για να δείτε ποιο είναι το σωστό κλιματιστικό για τον χώρο σας. Εάν έχετε ένα μικρότερο κλιματιστικό από αυτό που απαιτεί ο χώρος σας, τότε θα έχετε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και μειωμένη απόδοση.

– Μην επιλέγετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία χώρου. Ιδιαίτερα σε περίοδο καύσωνα, ρυθμίστε το κλιματιστικό σας στους 27oC με 29 oC. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα σας απολαμβάνει την δροσιά του σπιτιού όσο βρίσκεστε μέσα σε αυτό, αλλά όταν θα βγείτε σε εξωτερικό περιβάλλον δεν θα υποστείτε σοκ από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Ένας γενικός κανόνας είναι να ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας 12 βαθμούς χαμηλότερα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

– Όσο βρίσκεστε μέσα στο σπίτι μην σταματάτε συνέχεια την λειτουργία του κλιματιστικού. Δεν εξοικονομείτε χρήματα έτσι. Ανοίξτε το κλιματιστικό το πρωί, και αφήστε το σε λειτουργία όλη την ημέρα στους 27oC με 29 oC. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τις κοστοβόρες συνεχείς επανεκκινήσεις και αν το κλιματιστικό σας είναι τεχνολογίας DC Inverter, θα έχετε καθ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του, πολύ μικρή κατανάλωση και σταθερή θερμοκρασία στο χώρο σας.

– Μην λειτουργείτε το κλιματιστικό όλο το βράδυ. Πριν κοιμηθείτε, ενεργοποιήστε την νυχτερινή λειτουργία (SLEEP). Στην νυχτερινή λειτουργία, το κλιματιστικό αυξάνει σταδιακά τα επίπεδα της επιθυμητής θερμοκρασίας του χώρου και μετά από κάποια ώρα απενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο κοιμόσαστε δροσερά, δεν ξοδεύετε χρήματα ενώ κοιμάστε και δεν κινδυνεύετε να κρυώσετε.

– Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημβρινές που είναι και οι πιο ζεστές . Φροντίστε να αερίζετε το σπίτι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

– Μην χρησιμοποιείτε εστίες παραγωγής θερμότητας (π.χ. φούρνο, προβολείς) στην περίοδο του καύσωνα τις μεσημβρινές ώρες και όσο το κλιματιστικό βρίσκεται σε λειτουργία. Να προτιμάτε να μαγειρεύετε τις πιο δροσερές ώρες, να αερίζετε τον χώρο και μετά να λειτουργείτε το κλιματιστικό σας.

– Κατεβάστε τις τέντες (ή κλείστε τα παντζούρια) αποτρέποντας την άμεση έκθεση του σπιτιού στις ακτίνες του ήλιου για να μην επιβαρύνετε επιπλέον την λειτουργία του κλιματιστικού.

– Μην λειτουργείτε συνέχεια τα κλιματιστικά που βρίσκονται σε χώρους που δεν βρίσκεστε πολλές ώρες της ημέρας. Εξοικονομήστε χρήματα από τους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε.

– Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα (δείτε πώς) και να κάνετε συντήρηση στην εξωτερική μονάδα από εξουσιοδοτημένο συνεργείο 1 φορά τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το κλιματιστικό σας να λειτουργεί με τη χαμηλότερη κατανάλωση και την μέγιστη απόδοση, σύμφωνα πάντα με το inventoraircondition.gr

Για τη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε το ελληνικό βίντεο από το κανάλι Fix it Yourself Greece με τίτλο “Πόσο καίει το κλιματιστικό μια νύχτα σε πραγματικά χρήματα και ψύξη απο τη χρήση του” και κάνετε το κλιματιστικό σας να λειτουργεί για ολόκληρη τη νύχτα φέρνοντάς σας δροσιά χωρίς να πληρώνετε μία περιουσία. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα στο δικό σας χώρο μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που δίνονται καθώς εξαρτώνται από ορισμένους παράγοντες όπως είναι τα τετραγωνικά, η μόνωση και η υγρασία που έχει ένα δωμάτιο, αν το κλιματιστικό είναι inverter ή όχι και τα BTU/h, τον μετρητή (ένας αξιόπιστος θεωρείται ότι είναι ο Uni-T UT-230B για να παρακολουθήσετε την κατάσταση λειτουργίας – τάση, ρεύμα, χρόνος και κατανάλωση ενέργειας και πολλά άλλα) αλλά και από τις τιμές ρεύματος του κάθε πάροχου ηλεκτρικής ενέργειας.