Οι Εννέα Άγνωστοι και η Γνώση που Συγκέντρωνε η Μυστηριώδης Ομάδα της Ινδίας
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Υπάρχει ένας ευρέως διαδεδομένη ιστορία στην Ινδία για μια μυστική οργάνωση η οποία υποτίθεται ότι διαθέτει τεράστια ποσότητα προηγμένων γνώσεων στην εξουσία της.
Πιστεύεται ότι η κοινωνία των Εννέα Αγνώστων είχε ιδρυθεί περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν ενώ συχνά υπάρχει υποψία ότι θα μπορούσαν να χειραγωγούν τις πολιτικές τάσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων για να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους. Αλλά αυτή η οργάνωση είναι τόσο μυστική που αγγίζει τα όρια του μύθου.
Πως άρχισαν όλα
Η κοινωνία των Εννέα Αγνώστων, φέρεται να ιδρύθηκε από τον Ινδό αυτοκράτορα Ashoka λίγο μετά το 226 π.Χ., γνωστός κυρίως για τις προσπάθειές του να επεκτείνει την ειρηνιστική θρησκεία του Βουδισμού ενώ ήταν απίστευτα ανεκτικός για τις άλλες θρησκευτικές αιρέσεις.
Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι «εγκατέλειψε την ιδέα της προσπάθειας ενσωμάτωσης των επαναστατημένων λαών, δηλώνοντας ότι η μόνη πραγματική κατάκτηση ήταν να κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων με την τήρηση των νόμων του καθήκοντος και της θεότητας. Όλα τα ζωντανά πλάσματα να απολαμβάνουν ασφάλεια, ειρήνη και ευτυχία και να είναι ελεύθερα να ζουν όπως θέλουν» σύμφωνα με τους Pauwels και Bergier.
Τόσο ισχυρή ήταν η δέσμευση του αυτοκράτορα σε αυτή την αποστολή που προσπάθησε να εμποδίσει τους υποτελείς του να επικεντρώσουν τη νοημοσύνη τους στη διάπραξη επαίσχυντων πράξεων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τον πόλεμο. Βασικός στόχος του έγινε η συγκέντρωση όλων των γνώσεων στην διάρκεια των αιώνων.
Το έργο της συλλογής, διατήρησης και αφομοίωσης όλης της γνώσης ήταν υπερβολικά μεγάλο για έναν μόνο αυτοκράτορα, ακόμα περισσότερο εξαιτίας των υπόλοιπων δεσμεύσεων που απαιτούνται για την κυριαρχία μιας αυτοκρατορίας. Έτσι ο Ασόκα κάλεσε εννέα από τα πιο λαμπρά μυαλά στην Ινδία της εποχής. Για λόγους ασφαλείας, η ταυτότητα αυτών των ανδρών δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Μαζί, αυτές οι ιδιοφυΐες σχημάτιζαν μια μυστική κοινωνία που θα κατέληγε να είναι γνωστή ως οι Εννέα Άγνωστοι.
Η νέα οργάνωση θέλησε να συγκεντρώσει όλες τις πιθανές επιστημονικές γνώσεις, από τις φυσικές επιστήμες έως την ψυχολογία και την σύνθεση της ύλης. Φοβούμενοι ότι εάν ο απλός άνθρωπος λάμβανε επιστημονική γνώση θα την χρησιμοποιούσε για καταστροφή, μόνο οι Εννέα Άγνωστοι είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να αναπτύξουν επιστημονικές θεωρίες και τεχνολογίες.
Για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση αυτού του εκπληκτικού έργου, σε κάθε έναν από τους εννέα ανατέθηκε ένα συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρήσει ή/και να ενημερώνει, μέχρι να τελειοποιήσει τελικά το περιεχόμενό του.
Όταν ένας από τα εννέα δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας το έργο που του ανατέθηκε, για λόγους υγείας κλπ, η υποχρέωση αυτή περνούσε σε έναν διάδοχο που είχε επιλεχθεί για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, ο αριθμός των μελών αυτής της κοινωνίας πρέπει πάντα να είναι εννέα.
Το βιβλίο του 1923
Οι εικασίες σχετικά με το περιεχόμενο καθενός από αυτά τα εννέα βιβλία είναι πολύ διαφορετικές. Ο Talbot Mundy, ένας συγγραφέας της Αγγλίας, δημοσίευσε το 1923 ένα βιβλίο με τίτλο “Οι Εννέα Άγνωστοι” (‘The Nine Unknown), το οποίο περιείχε μια λίστα με τα εννέα βιβλία της κοινωνίας των Εννέα. Αυτός ο κατάλογος έγινε τελικά αποδεκτός με έναν περισσότερο ή λιγότερο γενικευμένο τρόπο από τους μελετητές αυτής της μυστικής κοινωνίας και είναι ο εξής:
1. Προπαγάνδα: Το πρώτο βιβλίο αφορούσε τεχνικές προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου. “Η πιο επικίνδυνη επιστήμη όλων είναι αυτή που επιτρέπει τη διαμόρφωση της μάζας, καθώς μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να κυβερνήσει ολόκληρο τον κόσμο”, σύμφωνα με τα λόγια του Mundy.
2. Φυσιολογία: Το δεύτερο βιβλίο μιλούσε για τη φυσιολογία, εξηγώντας πώς να σκοτώσει κάποιος ένα άτομο με ένα απλό άγγιγμα (γνωστό και ως «άγγιγμα του θανάτου») απλά αναστρέφοντας μια νευρική απόληξη. Φημολογείται ότι η πολεμική τέχνη του Τζούντο είναι το αποτέλεσμα “διαρροών” από αυτό το δεύτερο βιβλίο.
3. Μικροβιολογία: Το τρίτο βιβλίο ή τόμος, επικεντρωνόταν στη μικροβιολογία και τη βιοτεχνολογία.
4. Αλχημεία: Το τέταρτο αφορούσε την αλχημεία και τη μεταστοιχείωση των μετάλλων. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας, οι σημαντικότεροι ναοί και οι θρησκευτικές οργανώσεις έλαβαν μεγάλες ποσότητες χρυσού των οποίων η προέλευση διατηρήθηκε μυστική.
5. Επικοινωνία: Το πέμπτο βιβλίο περιελάμβανε τη μελέτη όλων των μέσων ενημέρωσης, τόσο επίγειων όσο και άλλων όντων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Εννέα Άγνωστοι γνώριζαν την εξωγήινη παρουσία στη Γη.
6. Βαρύτητα: Το έκτο βιβλίο επικεντρώθηκε στα μυστικά της βαρύτητας και έδωσε πραγματικές οδηγίες για την κατασκευή του αρχαίου Βεδικού Βιμάνα – όπως η Vaimānika Shāstra, για την αρχαία αεροδιαστημική τεχνολογία.
7. Κοσμογονία: Το έβδομο αφορούσε την κοσμογονία και τα ζητήματα που σχετίζονται με το Σύμπαν.
8. Φως: Το όγδοο ήταν μια μελέτη για το φως, συγκεκριμένα για την ταχύτητά του και πώς να το χρησιμοποιήσει κάποιος ως όπλο.
9. Κοινωνιολογία: Το ένατο και τελευταίο βιβλίο μιλούσε για την κοινωνιολογία. Περιελάμβανε κανόνες για την εξέλιξη των κοινωνιών και τα μέσα πρόβλεψης της παρακμής τους.
Μύθος ή πραγματικότητα;
Είναι ο θρύλος των Εννέα Αγνώστων αυθεντικός; Ο Ασόκα θα μπορούσε πολύ καλά να ζητήσει από εννέα σοφούς άνδρες άγνωστης ταυτότητας να συσσωρεύουν επιστημονικές γνώσεις, ειδικά με σκοπό την εφαρμογή τους στον πόλεμο. Εξάλλου είναι γνωστό ότι άλλοι αυτοκράτορες είχαν αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Οι Εννέα Άγνωστοι θα είχαν διερευνήσει τις τακτικές μάχης, τις μεθόδους εκπαίδευσης και τις τεχνολογίες διαφόρων αυτοκρατοριών: όπλα, κατασκευές, ιππασία σε άλογα και ελέφαντες, ακόμη και θέματα με πυρίτιδα.
Ωστόσο, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πιστευτό η ύπαρξη μιας παλιάς ομάδας εννέα ανθρώπων που έζησαν μυστικά για περισσότερα από 2.000 χρόνια ελέγχοντας γεγονότα σε όλο τον κόσμο από τις απομακρυσμένες ζούγκλες της Ινδίας χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τις σύγχρονες συσκευές, την τεχνολογία και την υποδομή.
Οπότε καταλήγουμε σε μερικά συμπεράσματα: Α) Οι Εννέα Άγνωστοι δεν υπήρξαν ποτέ, άρα πρόκειται για μυθοπλασία. Β) Υπήρξαν, συγκέντρωναν στοιχεία μέχρι κάποια εποχή και μετά τα βιβλία αυτά χάθηκαν ή τα κατέστρεψαν οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι. Μπορεί ωστόσο να τα κατέχουν κάποιοι. Γ) Κάτι τρέχει με το βιβλίο του Talbot Mundy που δημοσίευσε το 1923 τη λίστα με τα εννέα βιβλία.
diadrastika / Image by Jozef Klopacka from depositphotos.com