Ποιοι Άνθρωποι Ζούσαν στην Κρήτη πριν από 15.000 χρόνια;
Άρης Πουλιανός, ο γνωστός Καθηγητής της Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Μόσχας, εντόπισε στην Κρήτη ένα εύρημα μεγίστης επιστημονικής σπουδαιότητας, όπως το χαρακτήριζε ο ίδιος, τόσο για την ιστορία της Κρήτης, όσο και για την εξάπλωση του ανθρώπου στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, στη νότια ακτή της νήσου, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας, στην περιοχή του χωριού Γρα Λυγιά Λασιθίου, μέσα σ’ ένα βράχο από απολιθωμένη άμμο (ψαμμίτης), που εξείχε της θάλασσας κατά 80 εκατοστά, σε απόσταση 8 μέτρων από την παραλία, αποκαλύφθηκε το απολίθωμα ενός ανθρώπινου σκελετού ώριμου άντρα, ηλικίας περίπου τριάντα πέντε ετών.
Διαβάστε επίσης: Ποιοι Ζούσαν στον Ελλαδικό Χώρο πριν τους Αρχαίους Έλληνες
Η επισήμανση του ευρήματος είχε γίνει το 1964 από τον Εμμανουήλ Παπαδάκη, Καθηγητή Λυκείου Καστελλίου Πεδιάδας Ηρακλείου. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου του 1966, με πρωτοβουλία του Κρητικού Γυμνασιάρχη και εκπροσώπου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Ελευθ. Πλατάκη, οργανώθηκε μια ιδιωτική αποστολή στο νησί, με σκοπό ο Άρης Πουλιανός να εξετάσει ο ίδιος προσωπικά το ενδιαφέρον εύρημα.
Πράγματι, ο διακεκριμένος Έλληνας ανθρωπολόγος αντιλήφθηκε αμέσως τη σοβαρότητα του ευρήματος και μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να γλιτώσει τα οστά από τη διάβρωση της θάλασσας. Προσπάθησε να αποσπάσει ό,τι είχε μείνει ακόμη άθικτο, όπως το δεξιό ημισφαίριο του κρανίου, το οποίο το παρέλαβε τελικά και το παρέδωσε στις υπηρεσίες της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Ο Άρης Πουλιανός, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι το εύρημα ήταν ηλικίας μερικών χιλιάδων ετών και αποτελούσε την πρώτη απόδειξη ότι η Κρήτη κατοικήθηκε τουλάχιστον πριν από 15.000 χρόνια, δηλαδή από τη Μεσολιθική Εποχή κι έπειτα.
Ο έγκριτος επιστήμονας δήλωσε τα εξής:
«Δε θέλω να πω με σιγουριά ότι ο ανθρώπινος αυτός σκελετός αποτελεί μεσολιθικό εύρημα, πριν τον μελετήσω επισταμένως. Πάντως, ανήκει στον πιο παλαιό άνθρωπο που έζησε ποτέ στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα».
Περαιτέρω, ο Πουλιανός εξήγησε ότι βρέθηκε εκεί ο σκελετός, διότι πριν από 14.000-12.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας είχε ανέλθει και είχε καλύψει ορισμένα στρώματα του εδάφους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τόνισε, επίσης, ότι η γεωλογική σύνθεση των πετρωμάτων στην περιοχή αυτή της Κρήτης προσφέρεται για τη διατήρηση παρόμοιων ευρημάτων.
Διαβάστε επίσης: Ευρήματα ότι ο Ψηλορείτης, το μεγαλύτερο βουνό της Κρήτης, ήταν κάποτε βυθός
Επιπλέον, στην περιοχή Γρα Λυγιά Λασιθίου, βρέθηκαν σε έναν γειτονικό βράχο αποτυπώματα μιας ανθρώπινης οδοντοστοιχίας, ενώ κατέφταναν πληροφορίες ότι πλησίον του Λέντα Ηρακλείου υπήρχαν δύο ακόμη απολιθωμένοι ανθρώπινοι σκελετοί.
Ο Άρης Πουλιανός συμπέρανε τα παρακάτω:
«Ο ανθρώπινος σκελετός, ο οποίος ανακαλύφθηκε στην περιοχή Γρα Λυγιά, καταδεικνύει ότι πρόκειται για εύρημα μερικών χιλιάδων ετών, μέσα σε αλούβιο πέτρωμα της Ολόκαινου Εποχής. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Αιγαίο είχε κατοικηθεί ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή, δηλαδή πριν από 25.000 έτη. Η Κρήτη κατοικήθηκε αργότερα, χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να κατοικήθηκε και αυτή κατά την Παλαιολιθική Εποχή. Για την ώρα, τα στοιχεία που διαθέτουμε μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε πριν από 7.000 έως 15.000 χρόνια».
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 10/11/1966…
strangepress.gr / Image by Albrecht Fietz from Pixabay