Οι Ψεύτικες Πόρτες της Αιγύπτου ως Πύλες προς Άλλες Διαστάσεις
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Η Αίγυπτος είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για διάφορα παράξενα ευρήματα που οδηγούν σε πολλά μυστήρια καθώς δεν υπάρχουν απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματικά που προκαλούν, όσα κι αν πασχίζουν οι ειδικοί αρχαιολόγοι.
Τέτοια παράξενα ευρήματα, είναι και κάποιες παράξενες πόρτες σε ναούς, που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν ως “ψεύτικες πόρτες”. Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια ψεύτικη πόρτα είναι συνήθως η απομίμηση μιας πόρτας που συχνά βρίσκουμε σε επιτύμβιους ναούς ή τάφους σε όλη την αρχαία Αίγυπτο.
Είναι από τα πιο κοινά στοιχεία που συναντούμε στα αιγυπτιακά επιτύμβια συγκροτήματα και είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Αρχαίας Αυτοκρατορίας της Αιγύπτου.
Διαβάστε επίσης: Οι Τρεις Πέτρινες Πόρτες της Μεγάλης Πυραμίδας. Τι κρύβουν;
Η τυπική τους μορφή εξελίχθηκε από την αποκαλούμενη «πρόσοψη του παλατιού», που υπήρχε στην εξωτερική αρχιτεκτονική του Μασταμπά της ελίτ της αρχαϊκής περιόδου (3100 π.Χ. – 2156 π.Χ.), ενώ μια σειρά διαδοχικών αλλαγών στο πέρασμα των αιώνων επιτρέπουν στους ιστορικούς να κάνουν τις χρονολογήσεις τους, ενώ σταδιακά μειώθηκε η δημοτικότητά τους και αντικαταστάθηκαν από στύλους.
Οι ψεύτικες πόρτες δεν ήταν ακριβώς αντίγραφα πραγματικών θυρών, αλλά ένας συνδυασμός τους ενώ ήταν συχνά κατασκευασμένες από ένα μοναδικό μονολιθικό κομμάτι ασβεστόλιθου υψηλής ποιότητας που στη συνέχεια βάφονταν με κόκκινα χρώματα και μαύρες κουκκίδες. Ένα τραπέζι, συνήθως ξύλινο, ήταν συχνά τοποθετημένο μπροστά στην πόρτα, στην οποία έμεναν οι θρησκευτικές προσφορές τροφίμων και ποτών.
Γενικά, οι ψευδείς πόρτες ήταν πλούσια διακοσμημένες και χαραγμένες με τα ονόματα και τους τίτλους του ιδιοκτήτη του τάφου. Μαζί με αυτές τις διακοσμήσεις, κάποια κατάρα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί εναντίον εκείνων που θα μπορούσαν να βλάψουν με κάποιο τρόπο τους νεκρούς και μια ευλογία σε εκείνους που έκαναν προσφορές προς τιμήν του. Για παράδειγμα, η ψεύτικη πόρτα του τάφου της Redi-Ness στη Γκίζα (G 5032) παρουσιάζει το παρακάτω εγγεγραμμένο κείμενο:
Ποτέ δεν έβλαψα κανέναν. (Επομένως) θα προστατευθώ από εκείνους που θέλουν να βλάψουν τον τάφο μου ή εμένα». Έχω χτίσει αυτό με τα δικά μου μέσα. Είναι ο Θεός που θα κρίνει (την περίπτωσή) μου και εκείνους που έκαναν κάτι εναντίον του.
Πύλες προς Άλλες Διαστάσεις;
Για τους αρχαίους Αιγυπτίους, αυτές οι πόρτες θεωρούνταν πραγματικές είσοδοι στον κάτω κόσμο και πρέπει αναμφίβολα να έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη λατρεία τους για τους νεκρούς.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτές οι πόρτες χρησίμευαν ως ένα φανταστικό πέρασμα ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και εκείνων των νεκρών και πίστευαν ότι επέτρεπαν στο Ka, ένα από τα στοιχεία της ψυχής σύμφωνα με τους αρχαίου Αιγύπτιους, να περνά.
Η θεότητα ή ο θανών θα μπορούσαν μέσα από αυτές τις πόρτες να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο των ζωντανών, σύμφωνα με τις δοξασίες των αρχαίων Αιγυπτίων. Με απλούστερα λόγια της σύγχρονης εποχής μας οι ψεύτικες πόρτες αποτελούσαν μία Πύλη προς τον Άλλο Κόσμο, τον Κάτω Κόσμο ή γενικότερα άλλες διαστάσεις.
Άραγε, ήταν απλά ψεύτικες που οδηγούσαν σε ένα φανταστικό ταξίδι, ή κρύβουν κάτι που χάθηκε στους αιώνες και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί με έναν άγνωστο τρόπο ώστε πραγματικά να αποτελούν πέρασμα προς Κάπου Αλλού;
Αν όλα αυτά είναι μύθοι, δηλαδή παραμύθια, τότε για ποιο λόγο σύγχρονοι επιστήμονες επιχειρούν να ανοίξουν Πύλες προς άλλες διαστάσεις;
Όπως και να έχει, η Αίγυπτος δεν είναι ο μόνος τόπος όπου μπορούν να βρεθούν αυτές οι παράξενες πόρτες. Άλλα παραδείγματα παρόμοιων δομών παρατηρούνται στη Νότια Αμερική.
Για παράδειγμα, η μυστηριώδης «Πύλη των Θεών» βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Hayu Marca στο Περού και οι ντόπιοι έχουν ένα μύθο που μιλά για «μια πόρτα που οδηγεί στη γη των Θεών».
Διαβάστε επίσης: Οι Τέσσερις Διαδιαστικές Πύλες που Μπορούν να Μεταφέρουν Θεούς και Ανθρώπους
Σε αυτό το μύθο λέγεται ότι πολύ καιρό πριν, οι μεγάλοι ήρωες έφυγαν για να ενωθούν με τους θεούς και καθώς πέρασαν από την πόρτα έφτασαν σε μια νέα ζωή και στην αθανασία. Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτοί οι άντρες επέστρεψαν για μικρό χρονικό διάστημα για να «επιθεωρήσουν όλα τα εδάφη του βασιλείου».
diadrastika / Image by Darkmoon_Art from Pixabay