Λαξευμένη επιφάνεια αρχαίου μονόλιθου δείχνει 3D αναπαράσταση ενός άγνωστου αρχαίου τόπου
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Ο μονόλιθος του Sayhuite είναι πραγματικά ένα κρυφό κόσμημα του αρχαίου Περού και φαίνεται όλο και πιο απίστευτο όσο πιο κοντά φτάνετε σε αυτό, με ένα εντυπωσιακό επίπεδο λεπτομέρειας λαξευμένο επάνω στην επιφάνειά του.
Ο καλλιτέχνης ή οι καλλιτέχνες έβαλαν σίγουρα μια τεράστια προσπάθεια για να δημιουργήσουν αυτό το κομμάτι συμπεριλαμβάνοντας τις καλύτερες λεπτομέρειες.
Υπάρχουν πάνω από 200 σχέδια ή μεμονωμένα χαρακτηριστικά στον μονόλιθο, με ερπετά, αιλουροειδή, βατράχια και οστρακοειδή, καθώς και σκαλοπάτια, βεράντες, λίμνες, σήραγγες, ποτάμια και αρδευτικά κανάλια.
Μοιάζει με μία σύγχρονη μακέτα σκαλισμένη σε βράχο. Είναι ουσιαστικά μία τρισδιάστατος αναπαράσταση ενός αρχαίου χάρτη από πέτρα κάποιου χαμένου, μυστηριώδους τόπου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σίγουρα ποιον τόπο αφορά και που μπορεί να βρίσκεται ή να βρισκόταν.
Ονομάζεται Sayhuite Monolith, βρίσκεται στο Sayhuite, το οποίο είναι ένας προ-Κολομβιανός τόπος στην νότια κεντρική Περουβιανή περιοχή του Apurimac.
Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν το λείψανο μέχρι τον 15ο ή τον 16ο αιώνα μ.Χ., αλλά ο αφηγητής του βίντεο που θα δείτε παρακάτω, όπως και πολλοί άλλοι, έχουν αμφιβολίες σχετικά με αυτή τη πρόσφατη χρονολόγηση, καθώς θεωρούν ότι πηγαίνει πολύ πιο πίσω.
Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτόν τον αινιγματικό κόσμο από πέτρα:
Impossible Stone Carving and Evidence of Ancient Technology: Sayhuite Monolith | Ancient Architects
diadrastika / Image by gencraft