έρημος, καμήλες με καβαλάρηδες

Μυστήριοι κι ανεξερεύνητοι δεσμοί ενώνουν μία πανάρχαια νομαδική φυλή της Σαχάρας με την αρχαία Ελλάδα. Οι απόγονοί της αυτοαποκαλούνται «βάρβαροι», το αλφάβητο τους μοιάζει με το ελληνικό, ενώ η οροσειρά, στους πρόποδες της οποίας εκτεινόταν ο πολιτισμός τους, ονομάζεται Άτλας. 

Στην αρχαιότητα, οι Βέρβεροι ήταν εξαπλωμένοι σε ολόκληρη την Βόρεια Αφρική. Τα αρχαιότερα ανθρωπολογικά ευρήματα του πολιτισμού τους χρονολογούνται το 5000 π.Χ.

Με τους Έλληνες ήρθαν σε επαφή αιώνες αργότερα, χάρη στις ελληνικές αποικίες των μεσογειακών ακτών της αφρικανικής ηπείρου. Η αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών υπήρξε καθοριστική. Χάρη σε αυτή καθιερώθηκε το «Βέρβεροι» ως επίσημη ονομασία της φυλής.

Διαβάστε επίσης: Ο Αρχαίος Πυρηνικός Αντιδραστήρας στην Αφρική, 2 δισ εκ. Χρόνων

Επιπλέον, η οροσειρά, τους πρόποδες της οποίας εποικούσαν, ονομάστηκε Άτλας. Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες των μελετητών θέλει το βουνό να βαφτίστηκε έτσι και πάλι από τους αρχαίους Έλληνες. Ήταν πεπεισμένοι ότι στο τέλος της τεράστιας οροσειράς βρισκόταν η άκρη του κόσμου, την οποία, σύμφωνα με το μύθο, ο τιτάνας Άτλας κουβαλούσε στις πλάτες του.

Το βερβέρικο αλφάβητο

Αλλά και τα παραδοσιακά βερβερικά γράμματα, στην όψη μοιάζουν αρκετά με τα αρχαία ελληνικά. Διαθέτουν χαρακτήρες όπως το Λ, το Σ και το Θ, που μάλιστα έχουν πλέον περάσει και στη μοντέρνα λατινογενή γραφή της γλώσσας.

Ωστόσο, πιθανολογείται ότι το βερβέρικο αλφάβητο προϋπήρχε της πολιτισμικής συνάντησης. Η ομοιότητα των δύο αλφαβήτων οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν κοινό πρόγονο. «Tifinagh», όπως αποκαλούν οι Βέρβεροι το δικό τους, σημαίνει, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, «φοινικικά γράμματα».

Όπως και στην περίπτωση των αρχαίων Ελλήνων, οι Φοίνικες ήταν αυτοί που επηρέασαν τη γραφή της αφρικανικής φυλής.

Βέβαια, καθώς οι Φοίνικες δε διέθεταν φωνήεντα, είναι αρκετά πιθανό, η βερβερική γλώσσα να επηρεάστηκε δευτερευόντως και μεταγενέστερα και από τα ελληνικά. 

Σήμερα, η βερβέρικη διάλεκτος ομιλείται από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Έντονη είναι η παρουσία τους στο Μαρόκο, στην Αλγερία, αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, όπου οι απόγονοι του αρχαίου πολιτισμού ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης: Tin Hinan: Η πριγκίπισσα της Ατλαντίδας που διέφυγε από την τραγωδία στην αλγερινή Σαχάρα, σύμφωνα με θρύλους των Βερβέρων

Η πλειονότητα των Βερβέρων είναι μουσουλμάνοι. Από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι περιοχές στις οποίες κατοικούσαν εξισλαμίστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα τα περισσότερα μέλη της φυλής να υποταχθούν στους κατακτητές ασπαζόμενοι το μουσουλμανικό δόγμα.

Tο αλφάβητο που μοιάζει με το ελληνικό αφρικανικής φυλής στη Σαχάρας, στους πρόποδες της οροσειράς Άτλας
Το βερβέρικο αλφάβητο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το αρχαίο ελληνικό. Wikimedia Commons

amfipolinews via mixanitouxronou.gr / Top Image by JimboChan from Pixabay