Καλλιτεχνική απεικόνιση από David Mark στο Pixabay

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Knowable Magazine, το 2018, ένας επιστήμονας θεωρεί ότι στο απομακρυσμένο παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος ένας 9ος πλανήτης εκδιώχθηκε από τον πλανήτη Δία, προορίζοντας τους άλλους πλανήτες να «επιζήσουν». Η επιστημονική μελέτη του Δρ. David Nesvorny, πλανητικού επιστήμονα στο Ινστιτούτο Νοτιοαφρικανικών Ερευνών στο Boulder των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο ηλιακό μας υπήρξε ένας «ένατος πλανήτης» ή αλλιώς «Πλανήτης Χ» που εξαφανίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια επειδή πιθανότατα «εκδιώχθηκε» δε από τον Δία.

Διαβάστε επίσης: Τι λέει η NASA για την Ύπαρξη ενός Αόρατου Πλανήτη

Αυτή η «κίνηση» του Δία, επέτρεψε σε άλλους πλανήτες να μην εκσφενδονιστούν και ριχτούν στο διάστημα περιπλανώμενοι, συμπεριλαμβανομένης της Γης. Ο Nesvorny κατέληξε σε αυτές τις υποθέσεις χάρη στο έργο που επιτεύχθηκε με μια ομάδα επιστημόνων που προσπαθούν να καταλάβουν πώς γεννήθηκε το Ηλιακό Σύστημα και γιατί οι πλανήτες βρίσκονταν στις σημερινές θέσεις τους.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και υπολογιστές, κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τα πρώτα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια του γαλαξία μας, καθορίζοντας ότι εκείνη την εποχή οι πλανήτες ήταν πιο κοντά μεταξύ τους από ότι σήμερα. Με το πέρασμα των αιωνίων, οι πλανήτες βρέθηκαν στις σημερινές θέσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το μοντέλο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πέρα ​​από την άκρη του γαλαξία λόγω της μεγάλης βαρυτικής δύναμης του Δία.

Το μοντέλο έλυσε το μυστήριο και πρότεινε ότι ένας επιπλέον πλανήτης βρισκόταν ανάμεσα στις τροχιές του Κρόνου και του Ουρανού. Αυτός ο πλανήτης ήταν τόσο μεγάλος όσο ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, δηλαδή, περίπου 16 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Ο υποθετικός ένατος πλανήτης έλαβε όλες τις βαρυτικές «οργές» του Δία και κατέληξε να εκδιωχθεί από το Ηλιακό Σύστημα. Σύμφωνα με τον Nesvorny, αυτός ο πλανήτης «θυσιάστηκε» – ίσως να ήταν καλύτερα να πούμε ότι «τιμωρήθηκε» – για να σώσει άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Γης, επειδή ο Δίας τον χτύπησε με όλη του τη δύναμη όταν τον πλησίασε.

Ο Nesvorný έτρεξε αρκετές προσομοιώσεις μόνο και μόνο για να δει τι θα συνέβαινε, χωρίς να τις πάρει πολύ σοβαρά, αλλά τότε συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια πραγματικότητα σε όλο αυτό το κοσμικό-αποκαλυπτικό σενάριο. Ήταν, ουσιαστικά, μια πραγματική διαστημική μάχη μεταξύ των πλανητών που προκλήθηκε από βαρυτικές δυνάμεις.

Ο επιστήμονας έτρεξε περίπου 10.000 προσομοιώσεις, αλλάζοντας τον αριθμό των επιπλέον πλανητών, τις θέσεις εκκίνησης και τις μάζες τους σε κάθε μία. Το καλύτερο σενάριο, το οποίο αναπαράγει ένα ηλιακό σύστημα που μοιάζει περισσότερο με το πραγματικό, ήταν ένα ηλιακό σύστημα με έναν επιπλέον πλανήτη, τον «Πλανήτη Χ», ο οποίος υπήρχε ανάμεσα στις αρχικές τροχιές του Κρόνου και του Ουρανού. Ήταν αυτός ο πλανήτης που θα μπορούσε να παγιδευτεί με την τροχιά του Δία και να πεταχτεί έξω από το ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό knowablemagazine.org.

Από την άλλη, συνωμοσιογράφοι και νεομυθολόγοι διατυπώνουν μία παρα-επιστημονική και ψευδο-επιστημονική εκδοχή που δίνει άλλες διαστάσεις στην μελέτη του Nesvorný, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσαν να ήταν τα όντα που ζούσαν (ή ζουν ακόμα) στον Δία, τα οποία φρόντισαν για την απομάκρυνση του «9ου Πλανήτη ή Πλανήτη Χ», γεγονός που περιγράφεται, τουλάχιστον, στην ελληνική μυθολογία, με μυθολογικές ορολογίες ή/και συμβολική γλώσσα. Σύμφωνα με αυτή την παραεπιστημονική εκδοχή, ο συγκεκριμένος πλανήτης που εκδιώχθηκε από τον Δία, δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον περιβόητο, όσο και μυστηριώδη Nibiru – τον Νιμπίρου του Ζαχαρία Σίτσιν των Σουμερίων – ο οποίος θα επιστρέψει δριμύτερος, για να πάρει την «εκδίκησή» του, σύμφωνα με πεποιθήσεις.

Φυσικά, η επιστήμη, καμία επιστήμη δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες υποθέσεις και ανάλογους ισχυρισμούς. Εξάλλου το έργο του Σίτσιν που σχετίζεται με τους Σουμέριους και η μεταφραστική του προσπάθεια, αμφισβητούνται έντονα. Προς το παρόν φαίνεται να κερδίζει έδαφος πολλών επιστημονικών πιθανοτήτων και να ισχύει η θεωρία του Nesvorný.

diadrastika / Image by David Mark from Pixabay