Είναι αληθινή η Πυραμίδα στην Ανταρκτική;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Η Πυραμίδα στην Ανταρκτική και η διαμάχη της
Ανακάλυψη και αρχικές αξιώσεις
Η ανακάλυψη μιας δομής σε σχήμα πυραμίδας στην Ανταρκτική έχει πυροδοτήσει διαμάχες και συζητήσεις μεταξύ πολλών, επιστημόνων και μη. Η πυραμίδα ανακαλύφθηκε αρχικά μέσω του Google Earth το 2016, οδηγώντας σε έναν καταιγισμό ενθουσιασμού και εικασιών.
Η ανακάλυψη αντιμετωπίστηκε με αρχικούς ισχυρισμούς ότι η πυραμίδα θα μπορούσε να είναι απόδειξη αρχαίου πολιτισμού ή εξωγήινης παρουσίας στην ήπειρο.
Αυτοί οι ισχυρισμοί τροφοδοτήθηκαν από το πυραμιδοειδές σχήμα και τη θέση της υπό εξέταση πυραμίδας, καθώς και από το μυστήριο που περιβάλλει την ίδια την Ανταρκτική, για πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους.
Σκεπτικισμός και απόπειρες απομυθοποίησης
Ωστόσο, σύντομα ακολούθησαν σκεπτικισμός και προσπάθειες απομυθοποίησης της ύπαρξης της πυραμίδας. Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πυραμίδα είναι πιθανότατα ένας φυσικός σχηματισμός, όπως ένα nunatak, το οποίο είναι μια βουνοκορφή ή κορυφογραμμή που προεξέχει μέσα από έναν παγετώνα.
Υποστηρίζεται πως η πρώτη πυραμίδα στην Ανταρκτική βουνό ανακαλύφθηκε από μία βρετανική αποστολή στην περιοχή, στα 1910 με 1913. Αν και ουσιαστικά έλαβε την ονομασία «Η Πυραμίδα», δεν κάτι περισσότερο από ένα κοινό σχήμα που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε κορυφές όπως στις Άλπεις και την Ισλανδία.
Διαβάστε επισης: Τούνελ Ψηλά σαν τον Πύργο του Άιφελ στην Ανταρκτική
Άλλοι έχουν προτείνει ότι η πυραμίδα μπορεί να είναι μια τεχνητή κατασκευή, από το πολύ αρχαίο παρελθόν, είτε ένας καμουφλαρισμένος ένας ερευνητικός σταθμός ή στρατιωτική εγκατάσταση. Παρά τις προσπάθειες να απομυθοποιηθεί η ύπαρξη της πυραμίδας, η συζήτηση και το ενδιαφέρον γύρω από αυτήν συνεχίστηκαν με αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν μια πυραμίδα στην Ανταρκτική.
Ενδείξεις που υποστηρίζουν την ύπαρξη της Πυραμίδας στην Ανταρκτική
Ομοιότητες με τις Αρχαίες Πυραμίδες
Οι δορυφορικές εικόνες και οι γεωλογικές έρευνες παρέχουν συναρπαστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας πυραμίδας στην Ανταρκτική.
Αν και επίσημα δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιβεβαιωμένες αιγυπτιακές πυραμίδες στην Ανταρκτική, οι ομοιότητες μεταξύ της συγκεκριμένης δομής και οροπεδίου της Γκίζα είναι εντυπωσιακές.
Αυτές οι ομοιότητες περιλαμβάνουν το τετράπλευρο σχήμα με μυτερή κορυφή, το μέγεθος της κατασκευής και τη θέση της σε επίπεδη επιφάνεια.
Επιπλέον, λέγεται ότι οι γεωλογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η δομή αποτελείται από έναν τύπο βράχου που δεν είναι εγγενής στην Ανταρκτική, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιθανότητα τεχνητής κατασκευής του.
Πιθανότητες ύπαρξης αρχαίων πολιτισμών στην Ανταρκτική
Η ανακάλυψη της πυραμίδας στην Ανταρκτική έχει οδηγήσει σε εικασίες για την πιθανότητα αρχαίων πολιτισμών στην περιοχή. Η ιδέα ότι μπορεί να υπήρχαν αρχαίοι πολιτισμοί στην Ανταρκτική δεν είναι καινούργια και οι εικόνες υποτιθέμενων πυραμίδων προκαλούν την περιέργεια εδώ και χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Kayona. Η αρχαία πόλη κάτω από την Ανταρκτική, ο θρύλος της
Το περίεργο σχήμα των πυραμίδων τις έχει κάνει σύμβολα ευφυΐας και ευημερίας των αρχαίων πολιτισμών και η ανακάλυψή τους στην Ανταρκτική θα μπορούσε να αποδείξει έναν χαμένο πολιτισμό.
Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος οριστική απόδειξη για αρχαίους πολιτισμούς στην Ανταρκτική, η πιθανότητα παραμένει ενδιαφέρουσα. Ενώ ορισμένοι απορρίπτουν την ιδέα ως απλή εικασία, άλλοι παραμένουν ανοιχτοί στην πιθανότητα αποκάλυψης νέων πληροφοριών για την ιστορία του πλανήτη μας.
Επιχειρήματα κατά της ύπαρξης της Πυραμίδας στην Ανταρκτική
Φυσικοί Γεωλογικοί Σχηματισμοί
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της ύπαρξης της Πυραμίδας στην Ανταρκτική. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα είναι ότι η δομή σε σχήμα πυραμίδας είναι απλώς ένας φυσικός γεωλογικός σχηματισμός και όχι μια ανθρωπογενής δομή.
Οι φυσικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως τα βουνά και οι βραχώδεις σχηματισμοί, μπορεί συχνά να φαίνεται ότι έχουν σχήματα που μοιάζουν με ανθρωπογενείς δομές, όπως οι πυραμίδες.
Στην πραγματικότητα, πολλές φυσικές πυραμιδικές δομές έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού. Ως εκ τούτου, η δομή σε σχήμα πυραμίδας στην Ανταρκτική θα μπορούσε απλώς να είναι ένας φυσικός σχηματισμός που έχει παρερμηνευθεί ως τεχνητή πυραμίδα.
«Οι δομές σε σχήμα πυραμίδας βρίσκονται στην οροσειρά του Ellsworth, που μετρά πάνω από 400 χιλιόμετρα μήκος, δεν είναι λοιπόν έκπληξη πως υπάρχουν βραχώδεις κορυφές πάνω από τον πάγο. Οι κορυφές αποτελούνται ξεκάθαρα από πέτρα, και είναι σύμπτωση το ότι η συγκεκριμένη έχει αυτό το σχήμα», είπε ο Dr Mitch Darcy, γεωλόγος στο German Research Centre for Geosciences in Potsdam. Εν ολίγοις, επειδή τείνει να έχει το σχήμα μιας πυραμίδας «αυτό δεν το κάνει απαραιτήτως και ανθρώπινη κατασκευή»
Λανθασμένη ερμηνεία των δορυφορικών εικόνων
Ένα άλλο επιχείρημα κατά της ύπαρξης της Πυραμίδας στην Ανταρκτική είναι ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν την ύπαρξή της έχουν παρερμηνευθεί. Οι εικόνες μπορεί να δείχνουν μια δομή που μοιάζει με πυραμίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η δομή είναι τεχνητή.
Επιστήμονες στέκονται στο ότι οι εικόνες μπορεί να παραμορφωθούν λόγω φυσικών φαινομένων, όπως σκιές ή αντανακλάσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ενός σχήματος πυραμίδας.
Επομένως, η δομή σε σχήμα πυραμίδας στην Ανταρκτική μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι καθόλου πυραμίδα, αλλά μάλλον ένας φυσικός σχηματισμός που έχει παρερμηνευτεί.
Έλλειψη οριστικών αποδεικτικών στοιχείων
Τέλος, υπάρχει έλλειψη οριστικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την ύπαρξη της Πυραμίδας στην Ανταρκτική. Ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί και θεωρίες για την πυραμίδα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει στην πραγματικότητα.
Χωρίς οριστικά στοιχεία, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα εάν η Πυραμίδα στην Ανταρκτική είναι αληθινή ή όχι, πόσο μάλλον να υποστηριχτεί ότι είναι τεχνητή κατασκευή, ανθρώπινη ή εξωγήινη – τουλάχιστον όχι επίσημα.
Μέχρι να υπάρξουν απτά, χειροπιαστά και μετρήσιμα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξή της, η ιδέα μιας πυραμίδας στην Ανταρκτική δεν παραμένει τίποτα περισσότερο από μια θεωρία, μία εικασία, μία πιθανότητα που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε θεωρίες συνωμοσίας.
Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο δάσος 280.000.000 ετών στην Ανταρκτική
Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία ότι η Ανταρκτική κάποτε δεν ήταν σκεπασμένη από πάγους, αλλά από δάση. Αυτό οδηγεί στην πιθανότητα ύπαρξης αρχαίων πολιτισμών, πρωτόγονων ή ακόμα και προηγμένων – αλλά μόνο ως θεωρία.
Συνεχής συζήτηση και ενδιαφέρον
Καθώς η τεχνολογία και η έρευνα συνεχίζουν να προοδεύουν, είναι πιθανό μια μέρα να αποκαλύψουμε την αλήθεια για την αμφιλεγόμενη πυραμίδα στην Ανταρκτική και τα μυστήρια των αρχαίων πολιτισμών της.
Η πυραμίδα στην Ανταρκτική παραμένει ένα θέμα συνεχούς συζήτησης και γοητείας. Ενώ κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν στην πιθανή σημασία του, άλλοι παραμένουν δύσπιστοι. Ανεξάρτητα από την προέλευσή της, η πυραμίδα χρησιμεύει ως υπενθύμιση των μυστηρίων που εξακολουθούν να υπάρχουν στον πλανήτη μας και τη σημασία της συνεχούς εξερεύνησης και ανακάλυψης.
Αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά στην πυραμίδα της Ανταρκτικής, οι συντεταγμένες της, στο Google Earth, είναι: 79°58’39.2″S 81°57’32.2″W
ενδεικτικά, με πληροφορίες από cnn.gr, iflscience.com, huffingtonpost.gr
diadrastika