Η Σφίγγα της Αιγύπτου με φόντο το διάστημα
Image by xfargas from depositphotos

Η Σφίγγα της Αιγύπτου και η “σύνδεσή” της με την Ατλαντίδα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στην Αίγυπτο υπάρχει ένα από τα πιο αινιγματικά και μυστηριώδη μνημεία στον κόσμο: Η Σφίγγα της Αιγύπτου, καθώς έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο θέμα ανάμεσα σε όσους ενδιαφέρονται για την Αιγυπτιολογία, αλλά και σε όσους αρέσουν τα μυστήρια.

Αυτή η μεγαλοπρεπής μορφή που βλέπει αιώνες τώρα τον ήλιο μόνο να ανατέλλει, ξυπνάει την βαθύτερη περιέργεια του ανθρώπου, όταν υπάρχει ένα ζήτημα που δεν είναι ξεκάθαρο: Έχτισαν οι Αιγύπτιοι την Σφίγγα ή την βρήκαν εκεί, όπως και εμείς 4.000 χρόνια αργότερα από αυτούς;

Γιατί υπάρχει αυτό το ζήτημα; Απλά γιατί δεν υπάρχει κάποια επιγραφή που να αναγνωρίζει και να δείχνει τον οικοδόμο της, ενώ οι αιγυπτιολόγοι στηρίζονται μόνο σε μία θεωρία, την δική τους θεωρία, χωρίς να εξετάζουν άλλες πληροφορίες και λεπτομέρειες, όπως υποστηρίζεται ότι υπάρχουν από άλλους ερευνητές.

Μεταξύ των ετών 1816 και 1818 ο Giovanni Battista Caviglia, ένας Ιταλός εξερευνητής και αρχαιολόγος, πραγματοποίησε ανασκαφές προκειμένου να ξεθάψει τη Σφίγγα και τους ναούς που ήταν γύρω της. Η γειτνίασή της με την Πυραμίδα του Χαφρέ (Φαραώ Χεφρήνου) συνδέθηκε γρήγορα με τη μυστηριώδη Σφίγγα με τη μορφή αυτού του Φαραώ της τέταρτης δυναστείας, φθάνοντας μέχρι το σημείο να επιβεβαιώσει ότι το πρόσωπο του γλυπτού είναι στην πραγματικότητα του Φαραώ Χεφρήνα (2.520-2.494 π.Χ.).

Από εκείνη τη μέρα μέχρι την εποχή μας, η ιδέα ότι η Σφίγγα ανήκει στην εποχή του Φαραώ Χεφρήν έχει παραμείνει αμετάβλητη και η ακαδημαϊκή Αιγυπτολογία δεν θέλησε να προτείνει άλλες θεωρίες από αυτές. Βασίζεται δηλαδή σε μία υπόθεση και θεωρία, βάση μία συμπτωματικής κοντινής απόστασης, ανάμεσα σε δύο μνημεία.

Η Σφίγγα είναι χτισμένη σε ένα ενιαίο τεμάχιο φυσικής πέτρας, μήκους 57 μέτρων και ύψους περίπου 20 μέτρων. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή της. Η μόνη γραπτή αναφορά που υπάρχει στην αρχαιότητα για τη Σφίγγα είναι αυτή του Έλληνα ιστορικού και γεωγράφου Ηρόδοτου, ο οποίος, όμως, δεν αναφέρει ότι οι Φαραώ της τέταρτης δυναστείας (Χέωψ, Χεφρήν και Μικέρινο) ήταν οι οικοδόμοι της Σφίγγας.

Επομένως δεν υπάρχει καμία γραπτή απόδειξη ότι οι δημιουργοί της ήταν οι Αιγύπτιοι. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σφίγγα είχε δημιουργηθεί προηγουμένως, πολύ πριν από αυτούς.

Περνώντας από τη Μεγάλη Πυραμίδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος Auguste Mariette βρήκε μια στήλη που είναι γνωστή ως Απογραφή Stela. Η αρχαία επιγραφή STELA που περιγράφει ότι η Πυραμίδα και η Σφίγγα ήταν ήδη εκεί πριν την βασιλεία του Χέοπα αν και πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο εύρημα, όπως δηλώνεται από τους πιο σύγχρονους αρχαιολόγους.

Κατά συνέπεια αυτό το εύρημα ουδέποτε ελήφθη σοβαρά υπόψη από τους ιστορικούς της Αιγύπτου, καθώς θα σήμαινε ότι η ιστορία που μας είπαν εδώ και καιρό στερείται στερεών θεμελίων, γιατί δείχνει ότι η Σφίγγα προηγήθηκε των Αιγυπτίων.

Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις που θα μπορούσαν να “υπερασπιστούν” την μία ή την άλλη πλευρά, αλλά όμως, η σημαντικότερη ένδειξη έρχεται από το πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο John Anthony West άρχισε να αμφισβητεί τη χρονολόγηση της μυστηριώδους Σφίγγας. Ανέλυσε τα ίχνη διάβρωσης που βρέθηκαν στην επιφάνεια της μνημειώδους κατασκευής και κατέληξε σε συμπεράσματα που δεν ταίριαζαν με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Ο West, σε συνεργασία με τον γεωφυσικό Thomas Dobecki και τον γεωλόγο Robert Schoch του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, πραγματοποίησε μια λεπτομερή ανάλυση του ασβεστόλιθου της Σφίγγας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάβρωση οφείλεται στη βροχή, σε συνεχείς και καταρρακτώδεις βροχές.

Και τώρα έρχεται η ερώτηση: Πότε θα μπορούσε να έβρεχε στην Αίγυπτο, στη μέση της ερήμου της Σαχάρας; Η απάντηση, όπως καταλαβαίνουμε, είναι το κλειδί για τη χρονολόγηση του γιγαντιαίου αγάλματος, δεδομένου ότι δείχνει πως θα έπρεπε να συνέβαιναν τέτοιους είδους βροχές πριν από την αλλαγή του κλίματος, πολύ πριν την ύπαρξη της ερήμου, δηλαδή, πριν από τουλάχιστον 13.000 χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Η χρονολογία αυτή θα μπορούσε άνετα να συνδεθεί με την υποθετική ύπαρξη της Ατλαντίδας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι την έχτισαν οι Άτλαντες εκείνη την εποχή, αφού επίσημα η Ατλαντίδα θεωρείται απλά ένας μύθος και τίποτε περισσότερο.

diadrastika. / Image by xfargas from depositphotos.com