Οι σελίδες που λείπουν από την «Αγία Γραφή του Διαβόλου» ίσως έχουν κλαπεί για κακό σκοπό

Ο Κώδικας Γίγας (Codex gigas) είναι το μεγαλύτερο χειρόγραφο της ιστορίας, γι’ αυτό εξ άλλου και ονομάστηκε Γίγας. Κατασκευάστηκε μάλλον τον 13ο αιώνα στο μοναστήρι Ποντλάζιτσε των Βενεδικτίνων της Βοημίας. Είναι επίσης γνωστό ως Αγία Γραφή του διαβόλου λόγω της μεγάλης εικόνας του διαβόλου στο εσωτερικό του, αλλά και του μύθου που περιβάλλει τη δημιουργία του. Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Codex Gigas: Η Αγία Γραφή του Διαβόλου

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Κώδικας Γίγας δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα από τον Herman the Recluse, έναν μοναχό που έκανε συμφωνία με τον διάβολο. Πριν τη συγγραφή του βιβλίου, ο Herman είχε διαπράξει μεγάλη αμαρτία και ο Ηγούμενος του μοναστηριού αποφάσισε ως τιμωρία ότι θα έπρεπε να περιτοιχιστεί σε ένα κελί και να εγκαταλειφθεί για να πεθαίνει. Σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή του, ο μοναχός υποσχέθηκε να γράψει ένα τεράστιο κώδικα που θα έφερνε φήμη στο μοναστήρι, με την συμφωνία ότι μετά μετά την ολοκλήρωση του κειμένου θα τον απελευθέρωναν. Ο Ηγούμενος συμφώνησε και του έδωσε ένα χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο.

Ο Herman έγραφε ατελείωτα για μήνες, αλλά δεν φαινόταν να τα καταφέρνει. Ένα τέτοιο κείμενο χρειαζόταν δεκαετίες για να γραφεί με το χέρι. Απογοητευμένος, το βράδυ πριν την ημερομηνία παράδοσης του βιβλίου, στράφηκε στον Εωσφόρο. Ο διάβολος συμφώνησε να βοηθήσει τον μοναχό να τελειώσει τον κώδικα, αλλά ο Herman αναγκάστηκε να δώσει την ψυχή του ως αντάλλαγμα. Η συμφωνία έγινε, ο κώδικας ολοκληρώθηκε το ίδιο βράδυ και ο Herman συγχωρέθηκε και κέρδισε την ελευθερία του.

Διαβάστε επίσης: Πικάτριξ. Το αρχαίο χειρόγραφο που μας μαθαίνει να αντλούμε ενέργεια από το Σύμπαν

Ο Κώδικάς έχει σήμερα 310 σελίδες, αλλά αρχικά είχε 320 ή 322. Οι σελίδες που λείπουν δεν αποκολλήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά αφαιρέθηκαν εσκεμμένα. Αυτή η ανακάλυψη έχει οδηγήσει σε ατέλειωτες εικασίες σχετικά με το περιεχόμενο των χαμένων σελίδων. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ορισμένες από αυτές αφορούσαν τους κανόνες της Μονής όπου φυλασσόταν το βιβλίο, αλλά σημειώνουν ότι μια τέτοια προσθήκη δεν θα έπιανε πάνω από δύο σελίδες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι σελίδες καταστράφηκαν επειδή το περιεχόμενό τους θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχουν κλαπεί για κακό σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία από το mikropragmata.lifo.gr

Image by Walter Böhm from Pixabay