Οι Κοσμικοί Κηπουροί και η Δημιουργία του Πλανήτη μας από μία άλλη οπτική γωνία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, μία ιδιαίτερα εξελιγμένη φυλή εξωγήινων στον γαλαξία, αποφάσισε ότι η Γη ήταν κατάλληλη για να πραγματοποιήσει ένα πείραμα γαλαξιακών επιπέδων, πολλαπλών και ποικίλων ειδών, όπως μια κοσμική κιβωτός του Νώε. Την φυλή αυτή ονομάζουμε “Οι Κηπουροί”.

Όταν αυτό αποφασίστηκε, άρχισαν να γίνονται όλες οι σχετικές προετοιμασίες επάνω στον πλανήτη Γη, ώστε να μπορέσει να δεχτεί και να φιλοξενήσει ζωή. Κάθε είδους ζωή. Ένα μεγάλο θαύμα από διάφορα είδη φυτών και ζώων τα οποία προήλθαν από διαφορετικά μέρη του γαλαξία.

Το έξυπνο σε αυτό το δημιούργημα είναι ότι έφτιαξαν αυτόν τον τεράστιο σφαιρικό “Κήπο” τους, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αυτοτροφοδοτείται, να αυταανανεώνεται, να αυτοαναζωογονείται με αποτέλεσμα το κάθε είδος που θα υπάρχει σε αυτόν να αποτελεί τον κρίκο μίας αλυσίδας που θα συμμετέχει σε αυτή την αέναη και αεικίνητη δραστηριότητα.

Όπως κάθε καλός κηπουρός επιλέγει ποια φυτά και ποια λουλούδια θα φυτέψει στον κήπο του, που θα βολέψει το κάθε είδος, με ποια κριτήρια, με ποια σειρά χρωμάτων, μεγεθών, αρωμάτων, με ποιόν τρόπο θα γίνεται η φροντίδα τους, αν θα είναι αυτόματη ή αν θα τα φροντίζει ο ίδιος, έτσι έκαναν και οι Κηπουροί.

Όλα αυτά έχουν σκοπό την ευαρέστηση όλων των αισθήσεων που μπορεί να έχει εκείνος που θα απολαμβάνει την ομορφιά του κήπου και φυσικά, τα γούστα του, τουλάχιστον, ως προς τις μυρωδιές και τα χρώματα που επιλέγει. Ο σκοπός είναι η ευχαρίστηση. Το να ξυπνάει κάθε πρωί και να απολαμβάνει. Το να έρχεται το βράδυ και να έχει ευχαριστηθεί η ψυχή του.

Συνήθως ο κηπουρός έχει τις καλές του και είναι ευδιάθετος. Τα φυτά και τα λουλούδια αντιλαμβάνονται με κάποιο τρόπο αυτή την θετική ενέργεια, εναρμονίζονται με την χαρά του κηπουρού, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν πως και από που προέρχεται. Κάποιες φορές, όμως, ο κηπουρός έχει τις μαύρες του και η συμπεριφορά του είναι παράξενη. Τα φυτά και τα λουλούδια αντιλαμβάνονται την αλλαγή που με άγνωστο, προς αυτά, τρόπο την λαμβάνουν και εναρμονίζονται μαζί της όπως όταν ο κηπουρός είναι χαρούμενος.

Τα φυτά και τα λουλούδια, αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει εκεί έξω, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν την αλήθεια. Είναι πέρα από την αντιληπτική τους ικανότητα. Το ίδιο συμβαίνει όταν αλλάζουν οι εποχές, οπότε την μια έχει ζέστη, την άλλη βροχές και κρύα, την άλλη ο καιρός είναι ασταθής με ποικίλες θερμοκρασίες. Δεν καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Εξάλλου οι ζωές τους είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις εποχές και εκείνη του κηπουρού.

Η μόνη επαφή που έχουν πέρα από τον κόσμο του κήπου στον οποίο ανήκουν, είναι κάτι ιπτάμενα αντικείμενα με κίτρινες και μαύρες ρίγες που τακτικά έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ τα άλλα φυτά που δεν δέχονται τέτοιες επαφές αμφισβητούν εκείνα που ήρθαν σε επαφή με τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα.

Υπάρχουν πολλών ειδών ιπτάμενα αντικείμενα που πετούν στον κήπο, από λουλούδι σε λουλούδι και μετά μακριά και πέρα από τον κήπο, ενδεχομένως σε άλλους κήπους και παρτέρια πολύ μακριά, των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζουν, αλλά ενδεχομένως μόνο υποψιάζονται. Κανένα από τα λουλούδια δεν ξέρει ακριβώς τον λόγο της συχνής επίσκεψης αυτών των ιπτάμενων από πάππου προς πάππου, όμως όλα βρίσκονται σε μία σύγχυση του γιατί συμβαίνει όλο αυτό.

Η συντριπτική πλειοψηφία φυτών και λουλουδιών δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα είναι μέρος της ζωής του κήπου, τόσο για την επιβίωση των μεν που στέκονται όσο και των δε που πετούν, αλλά και της ζωής των άλλων κήπων, αλλά και του κηπουρού, καθώς και όλων των κηπουρών. Όλα αποτελούν πηγές ενέργειας του ενός προς το άλλο.

Λεπτές ενέργειες επιβίωσης που παράγονται στο σώμα, από τον αέρα που αναπνέουν, τον ήλιο που τα ζεσταίνει, την βροχή ή το νερό που τα δροσίζει, τα συναισθήματα που δημιουργούνται, το φως ή τις σκιές που είναι επίσης ενέργειες πιο λεπτές, καθώς και όλα εκείνα που λαμβάνονται από το γύρω περιβάλλον του κήπου.

Όμως, το εύρος που γίνεται αντιληπτό από τις αισθήσεις τους, δεν είναι εκείνο που θα είχαν αν βρίσκονταν έξω από τον κήπο.

Κάποια φυτά θεωρούν φιλικό το φως του Ήλιου επειδή το έχουν ανάγκη. Κάποια άλλα θεωρούν φιλικό το σκοτάδι επειδή αναπτύσσονται καλύτερα σε αυτό. Κανένα είδος, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι η μέρα και η νύχτα, οι εναλλαγές των εποχών, είναι μέρος ενός αέναου κύκλου, επειδή συμβαίνει πέρα από τα όρια που μπορούν να αντιληφθούν και, κυρίως, ότι χωρίς τον κύκλο αυτόν δεν θα υπήρχε κανένα είδος τους ζωντανό.

Κάπως έτσι δημιουργούνται “έχθρες” μεταξύ φυτών αλλά και μεταξύ λουλουδιών, ειδικά εκείνων που αντιλαμβάνονται μία πολύ γενική και αδιόρατη παρουσία του κηπουρού τους, οπότε προσπαθούν να πείσουν τα άλλα ότι ο Κηπουρός τρέφει για αυτά μια ιδιαίτερη συμπάθεια, ειδικά αν πιστεύουν ότι φύτεψε αυτά πρώτα από κάποια άλλα. Μάλιστα, κάποια φυτά αναπτύσσουν άμυνες προστασίας προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διάφορα ζωύφια του κήπου, έναντι κάποιων άλλων.

Ο Κηπουρός από την πλευρά του, δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις σκέψεις και τις κινητοποιήσεις. Δεν αντιλαμβάνεται άμεσα ότι κάποια ασθενούν και κάποια υπεραναπτύσσονται. Μεσολαβεί μεγάλο διάστημα μέχρι να γίνει αυτό. Εξάλλου το χρονικό διάστημα που για τον κηπουρό είναι 3-4 μήνες για κάποια φυτά και λουλούδια μπορεί να είναι μία ολόκληρη ζωή.

Όταν, όμως, ο Κηπουρός καταλάβει πως κάτι συμβαίνει στον κήπο του, φροντίζει να το διορθώσει με διάφορα μέσα που διαθέτουν οι κηπουροί, ειδικά όταν ανάμεσά τους βρίσκει ζιζάνια και ζωύφια που έχουν αρχίσει να χαλάνε τον κήπο του. Ζιζάνια και ζωύφια που έχουν βρει την ευκαιρία να επιβιώσουν εις βάρος των φυτών και των λουλουδιών, είτε τα αξιοποίησαν είτε τα εκμεταλλεύτηκαν, είτε αδιαφόρησαν, αναλόγως.

Η θετική ενέργεια του κήπου έχει χαλάσει και στην προσπάθεια του Κηπουρού να την διορθώσει, τα ιπτάμενα κιτρινόμαυρα αντικείμενα, καθώς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλάζουν συμπεριφορά επίσης. Είτε πυκνώνουν είτε αραιώνουν την δράση τους. Τα λουλούδια δεν καταλαβαίνουν τους λόγους αυτών των αλλαγών, μόνο αισθάνονται τις αλλαγές αυτές επάνω τους. Διαδίδουν, λοιπόν, διάφορες σκέψεις και θεωρίες οι οποίες, όμως, δεν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα, ωστόσο δημιουργούν έριδες και διχόνοιες σε φυτά και λουλούδια.

Κάποια στιγμή, ο Κηπουρός καταφέρνει να έχει το σωστό αποτέλεσμα στο κήπο του, με εργαλεία και μεθόδους που μόνο οι κηπουροί γνωρίζουν – και όχι τα φυτά και τα λουλούδια – με φροντίδα και αγάπη, αλλά πολλές φορές σε βάρος κάποιων φυτών και λουλουδιών και υπέρ κάποιων άλλων.

Αν στην θέση του κήπου βάλουμε την Γη, αν αντικαταστήσουμε τα φυτά και τα λουλούδια κάθε είδους, με κάθε λογής ανθρώπους και κουλτούρες, αν τα ιπτάμενα αντικείμενα ήταν μέλισσες και άλλα έντομα, αν μπορούσαμε να δούμε τον κόσμο μας με ένα τελείως διαφορετικό μάτι και οπτική γωνία, ίσως, να αντιλαμβανόμασταν μία διαφορετική αλλά πιθανή διάσταση του συνόλου της ζωής.

diadrastika / Image by PIRO4D from Pixabay