Σχηματισμός στον Άρη σαν φιγούρα με τραγιάσκα και τσάπα στο χέρι που κάθισε να πάρει μια ανάσα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα πολύ περίεργο εύρημα εντόπισε χρήστης του facebook, στην επιφάνεια του Άρη και πολύ γρήγορα έγινε viral. Πρόκειται για ένα σημείο που εντοπίζεται σε πανοραμική φωτογραφία με την ονομασία MSL / Curiosity Rover : Sol 2093 Right Mastcam by TerraForm Mars (Neal Spence).

Στα δεξιά της εικόνας είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσουμε κάτι που έντονα μοιάζει με ανθρωπόμορφη φιγούρα στον Άρη. Οι χρωματικές λεπτομέρειες την κάνουν να φαίνεται σα να φοράει καφετιά ρούχα, ενώ δίνουν στο μυαλό την εντύπωση δύο χεριών, με το ένα λυγισμένο να κρατάει μακρύ αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι ένα κοντάρι. Η φιγούρα μοιάζει να φοράει τραγιάσκα με μια τσάπα στο χέρι που κάθισε να πάρει μιαν ανάσα, ύστερα από μία κοπιώδη προσπάθεια να φέρει σε πέρας αυτό για το οποίο βρίσκεται εκεί. και

Αν ο πλανήτης Άρης ήταν κατοικημένος ή εάν η φωτογραφία προερχόταν από μία τοποθεσία στην Γη, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε με περισσότερη σιγουριά, ότι πρόκειται για έναν αγρότη ή, τέλος πάντων, για μία ανθρώπινη φιγούρα. Όμως, σε έναν πλανήτη που θεωρείται νεκρός από ζωή, ένα τέτοιο συμπέρασμα θα ήταν πέρα ως πέρα ως πέρα λανθασμένο. Άραγε, το πιθανότερο θα ήταν να πούμε, όπως θα έλεγε ο κάθε σκεπτικιστής που σέβεται τον εαυτό του, πως πρόκειται για μία παρειδωλία η οποία προκύπτει από ένα σύνολο συμπτώσεων, σχημάτων, χρωμάτων, φωτοσκιάσεων που η οπτική γωνία της κάμερας του Curiosity μας προσφέρει, οπότε το μυαλό επεξεργάζεται την εικόνα αναγνωρίζοντας μία ανθρώπινη φιγούρα εκεί που δεν υπάρχει. Πρόκειται, λοιπόν για μια οπτική ψευδαίσθηση.

Δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν, δεν υπάρχει τρισδιάστατο υλικό που θα μπορούσε να δώσει μία πληρέστερη εικόνα του περί τίνος πρόκειται. Και, ενώ η τεχνολογία φαίνεται να έχει προχωρήσει στην αναγνώριση ανθρώπινων χαρακτηριστικών, όπως οι περισσότεροι έχουμε διαπιστώσει στα κινητά μας, φαίνεται πως το Curiosity δεν την διαθέτει, ή θεωρήθηκε άσκοπο να τοποθετηθεί, ώστε μόλις εντοπίσει κάτι σχετικό να πλησιάσει και να διερευνήσει επισταμένα.

Όπως και να έχει, το μυστηριώδες εύρημα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μπορείτε να το αξιολογήσετε ή να το επεξεργαστείτε στην αυθεντική εικόνα του: http://www.gigapan.com/gigapans/214498/snapshots/619149

Was Someone Seen Sitting On Mars In A Rover Photo? / diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.