Θαμμένα στον Άρη: πόλεις, εργοστάσια και διαστημικά σκάφη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Ο Άρης, γνωστός και ως κόκκινος πλανήτης, κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον των ανθρώπων, ήδη από τα αρχαία χρόνια ενώ συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική μυθολογία, τουλάχιστον, με διάφορους τρόπους. Ίσως, δεν είναι και τόσο τυχαίο που η ονομασία ενός θεού του πολέμου ήταν Άρης. Ίσως, δεν είναι και τόσο τυχαία η πιθανή ύπαρξη ενός γειτονικού του πλανήτη, κατά το παρελθόν, που στην εποχή μας υπάρχουν μόνο συντρίμμια και λέγεται ότι θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα ουράνιο σώμα που ονομαζόταν Φαέθων.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο διαστημικός πόλεμος μεταξύ πλανήτη Φαέθωνα και Άρη, ήταν ένα καθοριστικό γεγονός, στο οποίο ο Φαέθων εξερράγη – ή για άλλους λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε – οπότε το καταστροφικό συμβάν εξάλειψε και τον πολιτισμό του Κόκκινου Πλανήτη. Άραγε, θα μπορούσε πράγματι να υπήρξε ο πλανήτης Φαέθων με νοήμονα ζωή; Θα μπορούσε ο πλανήτης Άρης να υποστήριζε κάποτε νοήμονα όντα;
Οι επιστήμονες, όταν αναφέρονται σε εξωγήινη ζωή, πέρα και έξω από τον πλανήτη μας, φαντάζονται μικρόβια και άλλου τέτοιου τύπου μικροσκοπικά πράγματα. Ωστόσο, ανάμεσα σε λίγους, ένας επιστήμονας έχει διαφορετική άποψη και υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί του Άρη ή στην Αφροδίτη και αλλού. Επιπλέον, ότι αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν. Δηλαδή, μπορεί να ανακαλυφθούν «τεχνοϋπογραφές» που άφησαν πίσω τους «τεχνολογικοί» εξωγήινοι που μπορεί να ζούσαν κάποτε εκεί, προτείνει επιστήμονας. Τι θα μπορούσαν να είναι αυτά; Πόλεις, εργοστάσια και ορυχεία, θαμμένα κάτω από την επιφάνεια. Γιατί όχι;
Πρόκειται για τον Jason T. Wright, καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ, ο οποίος είναι και μέλος του Center for Exoplanets and Habitable Worlds (Κέντρο Εξωπλανητών και Κατοικήσιμων Κόσμων). Ισχυρίζεται ότι εάν πράγματι υπάρχουν, πόλεις, εργοστάσια κλπ θα μπορούσαν να είναι θαμμένα στον Άρη, την Αφροδίτη ή τη Γη. Αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στο σκεπτικό που στηρίζει ανάλογους ισχυρσμούς. Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο ArXiv, έναν ιστότοπο όπου οι μελέτες δημοσιεύονται πριν από την αναθεώρηση και την έγκρισή τους, αναφέρει:
Ένα από τα πρωταρχικά ανοιχτά ερωτήματα της αστροβιολογίας είναι αν υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί ζωή αλλού στο Ηλιακό Σύστημα. Σημασία σε μεγάλο μέρος αυτού του έργου είναι ότι αναζητούμε μικροβιακή ή, στην καλύτερη περίπτωση, μη ευφυή ζωή, παρόλο που τα τεχνολογικά αντικείμενα μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν.Η εργασία του SETI για αναζητήσεις ξένων αντικειμένων στο Ηλιακό Σύστημα υποθέτει συνήθως ότι τέτοια αντικείμενα θα ήταν εξωηλιακής προέλευσης, παρόλο που η ζωή είναι γνωστό ότι υπήρχε στο Ηλιακό Σύστημα, στη Γη, για αιώνες. Αλλά αν προηγούμενα τεχνολογικά, ίσως διαστημικά, είδη προέκυψαν ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα, θα μπορούσαν να είχαν παραγάγει αντικείμενα ή άλλες τεχνολογικές υπογραφές που να έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα τεχνουργήματα αυτά θα παρείχαν στο SETI έναν πιθανό δρόμο για την επίλυση του ζητήματος της αστροβιολογίας (που προαναφέρθηκε).
Στην συνέχεια, μας αναφέρει που θα μπορούσαν να βρίσκονται αυτά τα πιθανά ευρήματα που, ουσιαστικά, αποτελούν το Άγιο Δισκοπότηρο όλων όσων αναζητούν παρελθούσα ή παρούσα ευφυή ζωή, εκτός Γης: Εδώ αναλύουμε προελεύσεις και πιθανές τοποθεσίες τέτοιων τεχνολογικών υπογραφών “προ-εγχώριων τεχνολογικών ειδών” που μπορεί να αναπτύχθηκαν στην αρχαία Γη ή σε άλλο ουράνιο σώμα, όπως στην προ-θερμοκήπια κατάσταση της Αφροδίτης ή σε έναν υγρό Άρη. Στην περίπτωση της Αφροδίτης, η κατάσταση θερμοκηπίου της και η πιθανή αναδιαμόρφωση του εδάφους της μπορεί να έχουν διαγράψει όλα τα στοιχεία (τις αποδείξεις των ευρημάτων) από την επιφάνειά της. Στην περίπτωση της Γης, η διάβρωση και, τελικά, οι τεκτονικές πλάκες μπορεί να έχουν σβήσει τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία εάν το είδος (που τα δημιούργησε) ζούσε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι υπόλοιπες αυτόχθονες τεχνολογικές υπογραφές μπορεί να αναμένεται να είναι πολύ παλαιές, περιορίζοντας τα μέρη που μπορεί να βρίσκονται, ακόμη κάτω από τις επιφάνειες του Άρη και της Σελήνης ή στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα.
Περισσότερο εκτεταμένη αναφορά γίνεται στο cambridge.org, την 1η Ιουνίου 2017. Άραγε, θα μπορούσε η επιστήμη να έχει ήδη παραβλέψει τα ερείπια αρχαίων ευφυών πολιτισμών στο Ηλιακό Σύστημα; Στην Γη, για παράδειγμα; Θα μπορούσαν να υπάρχουν σημαντικά ευρήματα αρχαίας τεχνολογίας, θαμμένα κάτω από την επιφάνεια λόγω διάβρωσης με την πάροδο του χρόνου, τα οποία η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών, οι σεισμοί κλπ, ρούφηξαν και εξαφάνισαν; Αντιθέτως, στον Άρη, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια τεκτονική δραστηριότητα, η διάβρωση φαίνεται να είναι ελάχιστη, οπότε είναι πιθανό αρκετά ευρήματα και στοιχεία ενός αρχαίου πολιτισμού ευφυών όντων να βρίσκονται κρυμμένα κάτω από την σκόνη χιλιάδων ή εκατομμυρίων ετών. Αλλά, τότε, γιατί δεν φαίνονται τα περιγράμματά τους;
Αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εικόνων που προέρχονται από επίσημες πηγές της NASA, οι οποίες φαίνεται να δείχνουν σχήματα που παραπέμπουν σε κτίρια, όπως μία πόλη με τείχη, ένα πιθανό δρακόσπιτο, ακόμα και ένα αντικείμενο στον Άρη μοιάζει με ολοκληρωμένο άγαλμα από την κορυφή ως τα πόδια και πολλά άλλα, μερικές εξηγήσεις της ισοπέδωσής τους θα μπορούσαν να είναι οι πτώσεις αστεροειδών, ή/και ένας γενικευμένος αλλά προηγμένος τεχνολογικά πόλεμος.
Ο Jason T. Wright, φαίνεται να πιστεύει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν τέτοιου είδους «τεχνοϋπογραφές», αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν επισταμένες έρευνες προς αυτή την ιδέα και με αυτόν τον σκοπό. Όπως το καταλαβαίνω, στο δικό μου μυαλό, η μελέτη που κάνει είναι ένα είδος έκκλησης προς την επιστημονική κοινότητα να στρέψει την έρευνά της στην αναζήτηση για ίχνη ευρημάτων που πιθανότατα δημιούργησαν ευφυή όντα, κάτω από την επιφάνεια της Γης, του Άρη ή της Σελήνης και όχι μόνο να ψάχνουμε για ίχνη ζωής στην επιφάνεια άλλων πλανητών πέρα από το Ηλιακό Σύστημα. Αλήθεια… Αν έβρισκαν κάτι θα το ανακοίνωναν;…
Προς το παρόν, επίσημα, δεν έχει βρεθεί τίποτα που να δείχνει τεχνολογικά ευρήματα τα οποία να δημιουργήθηκαν από ευφυή ζωή, γήινη, εξωγήινη, αρχαία ή σύγχρονη. Όμως, στις μέρες μας, υπάρχουν περισσότερες συσκευές και υπερσύγχρονα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό.
diadrastika / Image by Peter H from Pixabay