Image by agsandrew from depositphotos

Συνειδητό Ονείρεμα και Πιθανά Οφέλη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το συνειδητό ονείρεμα είναι μια κατάσταση συνείδησης κατά την οποία αυτός που ονειρεύεται γνωρίζει ότι βλέπει όενιρο. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαυγούς ονείρου – ορισμένοι το λένε και φωτεινό ή ζωντανό ονείρεμα – αυτός που το βλέπει είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στο περιβάλλον των ονείρων και να κάνει πράγματα που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να γίνουν στην ξύπνια ζωή.

Διαφορά μεταξύ συνειδητών και μη συνειδητών ονείρων

Μια βασική διαφορά μεταξύ διαυγών και μη διαυγών ονείρων είναι το επίπεδο συνειδητοποίησης που έχει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια του ονείρου.

Στο μη συνειδητό ονείρεμα, ο ονειρευόμενος συνήθως αγνοεί ότι ονειρεύεται και μπορεί να μην αμφισβητεί την πραγματικότητα του περιβάλλοντος των ονείρων.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των διαυγών ονείρων, εκείνος που το βλέπει γνωρίζει πλήρως ότι ονειρεύεται και μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να ελέγξει το περιβάλλον των ονείρων. Αυτό το αυξημένο επίπεδο επίγνωσης ξεχωρίζει τα συνειδητά ή διαυγή όνειρα από άλλα είδη ονείρων.

Διαβάστε επίσης: Ο Μυστηριώδης Θησαυρός που Ανακαλύφθηκε στα Τρίκαλα Ύστερα από Ένα Προφητικό Όνειρο

Αυτό το φαινόμενο έχει μελετηθεί από ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες, καθώς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ συνείδησης και εγκεφάλου.

Κοινές τεχνικές για την πρόκληση διαυγών ονείρων

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση συνειδητών ονείρων, όπως τα διαυγή όνειρα που ξεκινούν από το όνειρο (DILD – dream-initiated lucid dream – συνειδητό όνειρο από όνειρο) και εκείνα που ξεκινούν από την αφύπνιση (WILD – wake initiated lucid dream – συνειδητό όνειρο από εγρήγορση).

Ωστόσο, αξιόπιστες μέθοδοι για την πρόκληση διαυγών ονείρων έχει αποδειχθεί δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς δεν λειτουργούν όλες οι τεχνικές για όλους ή με τον ίδιο τρόπο.

Ορισμένες κοινές τεχνικές περιλαμβάνουν τη δοκιμή πραγματικότητας και την άσκηση MILD (mnemonic induction of lucid dreams – μνημονικά προκαλούμενο συνειδητό όνειρο). Στην πρόκληση διαυγών ονείρων, η μελέτη αυτού του φαινομένου συνεχίζει να παρέχει εικόνα για τη φύση της συνείδησης και τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η πιο απλή μέθοδος που θα μπορούσατε να υποβάλει κάποιος τον εαυτό του είναι να ακούσει μουσική σε 40 Hz, καθώς βοηθάει να δημιουργηθεί περιβάλλον για συνειδητά όνειρα.

Ωστόσο, οτιδήποτε κι αν επιχειρήσετε να δοκιμάστε – υπάρχουν άφθονες οδηγίες στο διαδίκτυο – καλό είναι να υπάρχει κοντά σας κάποιος με εμπειρία, γιατί όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου “δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα, παιδί μου”.

Η επιστήμη πίσω από το συνειδητό ονείρεμα

Εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονειρέματος

Το διαυγές όνειρο είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και μπορεί συχνά να ελέγξει το περιεχόμενο των ονείρων του. Η επιστήμη πίσω από το διαυγές όνειρο περιλαμβάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι βιώνουν διαυγή όνειρα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον μετωπιαίο λοβό, η οποία σχετίζεται με την αυτογνωσία και τη συνειδητή λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης: Η Εξήγηση Γιατί Βλέπουμε Άγνωστα Πρόσωπα στα Όνειρά μας

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διαπίστωση; Υποδηλώνει ότι τα διαυγή όνειρα είναι αποτέλεσμα αυξημένης δραστηριότητας σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ρόλος του ύπνου REM στο συνειδητό ονείρεμα

Το συνειδητό ονείρεμα συνδέεται με τον ύπνο REM (rapid eye movement – ταχεία κίνηση των ματιών), που είναι ένα στάδιο ύπνου που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα και ζωντανά όνειρα.

Έρευνα στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οδήγησε στην ανακάλυψη ότι τα συνειδητά όνειρα εμφανίζονται σε αυτό το στάδιο του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι μύες του σώματος παραλύουν, εκτός από τους μύες των ματιών, οι οποίοι κινούνται γρήγορα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μάτια φαίνεται να κινούνται γρήγορα πίσω από κλειστά βλέφαρα σε αυτό το στάδιο. Πιστεύεται ότι η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM συμβάλλει στην εμφάνιση διαυγών ονείρων.

Σύνδεση μεταξύ συνειδητού ονειρέματος και διαταραχών ύπνου

Ενώ το συνειδητό ονείρεμα μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του διαυγούς ονείρου και των διαταραχών ύπνου.

Μερικά άτομα που βιώνουν διαυγή όνειρα μπορεί επίσης να εμφανίσουν παράλυση ύπνου, η οποία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα παραλύει προσωρινά όταν ξυπνήσει ή αποκοιμηθεί.

Επιπλέον, η προσπάθεια επίτευξης διαυγών ονείρων μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου και να οδηγήσει σε αϋπνία. Επομένως, ενώ τα διαυγή όνειρα μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ύπνο και τη συνολική ψυχική υγεία.

Οφέλη και πιθανές εφαρμογές στο συνειδητό ονείρεμα

Ενίσχυση της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων

Το συνειδητό ονείρεμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ονειρευόμενος γνωρίζει ότι ονειρεύεται και μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενο του ονείρου, οπότε ένα από τα οφέλη του διαυγούς ονείρου είναι ότι μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Με την εξάσκηση του διαυγούς ονείρου, τα άτομα μπορούν να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με διαφορετικά σενάρια και ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν στην ξύπνια ζωή τους.

Κάπου είχα διαβάσει τη συζήτηση μιας υπόθεσης ότι στην Επίδαυρο όπου ο ύπνος έπαιζε σημαντικό ρόλο, καθώς λάμβανε χώρα η Εγκοίμηση. η θεραπεία ερχόταν από τον ασθενή ο οποίος κατάφερνε να έρθει σε επικοινωνία με το σώμα του, μέσω συνειδητού ονειρέματος.

Διαβάστε επίσης: Το απόλυτο μυστικό ίασης της Επιδαύρου

Ωστόσο, η κατάκτηση της δεξιότητας στο συνειδητό ονείρεμα μπορεί να είναι πρόκληση και ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα είναι η δυσκολία να διακρίνουν μεταξύ της πραγματικότητας και του κόσμου των ονείρων.

Παρά αυτή την πρόκληση, τα οφέλη του διαυγούς ονείρου το καθιστούν μια πρακτική που αξίζει να εξερευνήσετε.

Ξεπερνώντας τους εφιάλτες και τις διαταραχές ύπνου

Το συνειδητό ονείρεμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι εφιάλτες και οι διαταραχές ύπνου.

Αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται σε ονειρική κατάσταση, τα άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τους φόβους και τα άγχη τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εφιαλτών και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Επιπλέον, το διαυγές όνειρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο στη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας. Σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, ο ονειρευόμενος μπορεί να εξερευνήσει και να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και, ενδεχομένως, ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του εαυτού του και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Δυνατότητα για θεραπευτική χρήση στη θεραπεία ψυχικής υγείας

Συμπερασματικά, το συνειδητό ονείρεμα είναι ένα συναρπαστικό φαινόμενο που μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα άτομα.

Διαβάστε επίσης: 10 δυνατές εμπειρίες που σημαίνουν πως μπορεί να έχουμε υπερφυσικές ικανότητες

Από την ενίσχυση της δημιουργικότητας και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μέχρι την υπέρβαση εφιαλτών και διαταραχών ύπνου, το διαυγές όνειρο μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αυτοβελτίωση.

Επιπλέον, η θεραπευτική δυνατότητα του διαυγούς ονείρου στη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας το καθιστά έναν πολλά υποσχόμενο τομέα για μελλοντική έρευνα. Με συνεχή εξερεύνηση και εξάσκηση, τα άτομα μπορούν να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το συνειδητό ονείρεμα και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από awakengr.com, wikipedia.org, news247.gr
diadrastika / Image by agsandrew from depositphotos.com