Ποιοι είναι οι 8 βασικοί κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Τα τελευταία χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Αλγόριθμοι έχουν μπει στη ζωή μας. Ακούγεται ότι μαζί με τα πολλά οφέλη, αυτή η τεχνολογία συνοδεύεται από κινδύνους που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Όμως, αυτό είναι γενικόλογο και δεν περιγράφει κάτι ιδιαίτερα συγκεκριμένο. Μόνο δίνει μια γενική αίσθηση συναγερμού.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι αλγόριθμος και πως κατατρέχει τη ζωή μας;
Παλιά, λέγανε για τα ρομπότ ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εξελιχθούν τόσο πολύ, ότι θα είναι τόσο έξυπνα που θα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο και, φυσικά, τον άνθρωπο. Μπορεί να συμβεί το ίδιο ή κάτι παρόμοιο με την τεχνητή νοημοσύνη; Κι αν όχι, ποιοι θα μπορούσαν να είναι άλλοι κίνδυνοι; Ποιους τομείς αφορούν;
Κίνδυνοι για την απασχόληση και την αγορά εργασίας
Αυτοματισμός και Απώλειες Εργασίας
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιεί πολλές εργασίες, οδηγώντας σε ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό, είναι πιθανότατα ένα κομμάτι που αφορά άμεσα τον μέσο εργάτη ή υπάλληλο σε πολλές κατηγορίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χειρωνακτική εργασία.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεργία και οικονομική αστάθεια στις πληγείσες κοινότητες.
Άνιση κατανομή οφελών και διαταραχών
Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης δεν κατανέμονται εξίσου και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν οι υπάρχουσες ανισότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανισότητα και κοινωνική αναταραχή.
Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς η πρόσβαση στην τεχνολογία και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική χρήση της ενδέχεται να είναι περιορισμένες.
Ανάγκη για νέες δεξιότητες και κατάρτιση
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί επίσης νέες δεξιότητες και εκπαίδευση. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και αυτοπεποίθηση για να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη.
Κίνδυνοι για την ασφάλεια και το απόρρητο
Απειλές και τρωτά σημεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει πολλά σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και τρωτά σημεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Μια από τις απειλές είναι η κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης για κακόβουλους σκοπούς. Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των κυβερνήσεων και των οργανώσεων, και για την προστασία των δεδομένων.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρθούν μέτρα ασφαλείας για την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις και την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης για κακόβουλους σκοπούς
Άλλος ένας κίνδυνος είναι η ανησυχία για το απόρρητο και την προστασία των δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συλλέγει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να τα αξιοποιεί για διάφορους σκοπούς.
Σε περιπτώσεις όπου αυτά τα δεδομένα δεν προστατεύονται κατάλληλα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα που αφορούν την προσωπική ζωή των ανθρώπων.
Επιπλέον, η κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης από κακόβουλους χρήστες μπορεί να απειλήσει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων.
Κίνδυνοι για ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη διαφόρων επιστημονικών πεδίων και στη βελτίωση της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η χρήση της τεχνολογίας αυτής συνεπάγεται και κινδύνους ηθικούς και κοινωνικούς.
Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι η μεροληψία και οι διακρίσεις σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Οι αλγόριθμοι μπορούν να παραβλέπουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων, δημιουργώντας έτσι ανισότητες στην κοινωνία.
Επιπλέον, η απουσία λογοδοσίας και η διαφάνεια στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί έναν άλλον σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνία.
Οι αλγόριθμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν την παραπληροφόρηση ή την προοπτική, ενώ μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των ανθρώπων.
Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη Βρήκε Έναν Μυστήριο Τρίτο Πρόγονο του Ανθρώπου
Επιπλέον, η αυτόνομη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες και σοβαρά ατυχήματα.
8 Κίνδυνοι και Ρίσκα λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης
Για τη συνέχεια θα σας παρουσιάσω συνοπτικά 8 κινδύνους και ρίσκα, λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως τις δίνει το Built In, μία διαδικτυακή κοινότητα για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας, τα οποία θεωρώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε ως αναγνώστες, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους.
1. Απώλειες Θέσεων Εργασίας. Αρκετά εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν στα επόμενα χρόνια λόγω της αυτοματοποιήσης και γενικότερα της χρήσης ΤΝ, με κάποιες κοινωνικές ομάδες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
2. Κοινωνική Χειραγώγηση Μέσω Αλγορίθμων ΤΝ. Αναφέρεται ως ένας από τους κορυφαίους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτός ο φόβος έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα καθώς οι πολιτικοί βασίζονται σε πλατφόρμες για να προωθήσουν τις απόψεις τους.
3. Κοινωνική Επιτήρηση. Για παράδειγμα, η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε γραφεία, σχολεία και άλλους χώρους, μπορεί να είναι σε θέση να συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες, τις σχέσεις και τις πολιτικές απόψεις ενός ατόμου. Επιπλέον, αυτό θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί από ορισμένες κυβερνήσεις με πρόφαση τη προστασία του πολίτη.
4. Προκαταλήψεις. Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται από ανθρώπους — και οι άνθρωποι είναι εγγενώς προκατειλημμένοι. Θα μπορούσε να προκαλέσει προκαλέσει προκαταλήψεις π.χ. ανάμεσα στα δύο φύλα ή/και ανάμεσα σε φυλές.
5. Διεύρυνση της Κοινωνικό-Οικονομικής Ανισότητας. Η ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετρήσει τα χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου μέσω αναλύσεων προσώπου και φωνής εξακολουθεί να είναι μολυσμένη από διαφόρων ειδών προκαταλήψεις, αναπαράγοντας πρακτικές που προκαλούν διακρίσεις που οι επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι εξαλείφουν.
6. Αποδυνάμωση της Ηθικής και της Καλής Θέλησης. Μία υπηρεσία ΤΝ, αναζητεί αυτό που της ζητείται μέσα από εκατομμύρια δεδομένα. Είναι πιθανό να αναπαράγει τετριμμένες απόψεις, ακόμα και ψευδή δεδομένα. Σίγουρα, όμως, απειλεί τη δημιουργικότητα των ατόμων που λαμβάνουν έτοιμες λύσεις, χωρίς να κοπιάσουν, χωρίς να ψάξουν, χωρίς να ερευνήσουν, χωρίς να σκεφτούν.
7. Αυτόνομα Όπλα και Οπλισμός για την Άμυνα μιας Χώρας. Ως συνήθως, οι τεχνολογικές εξελίξεις αξιοποιούνται για πολεμικούς σκοπούς. Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, οι κίνδυνοι μπορεί να αποβούν τραγικά τρομακτικότεροι από όσο ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί εγκαίρως, πριν να είναι πολύ αργά.
Διαβάστε επίσης: Ο Elon Musk για την εφιαλτική πιθανότητα να ζήσουμε υπό έναν αθάνατο δικτάτορα από τον οποίο δεν θα ξεφύγουμε ποτέ
8. Χρηματοοικονομικές Κρίσεις. Αν και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης δεν θολώνονται από την ανθρώπινη κρίση ή τα συναισθήματα, δεν αντιλαμβάνονται τη διασύνδεση των αγορών με ανθρώπινους παράγοντες όπως είναι η εμπιστοσύνη και ο φόβος. Κατά συνέπεια, οι αλγοριθμικές συναλλαγές θα μπορούσαν να ευθύνονται για την επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση.
Τι πρέπει να γίνει
Εκείνο που, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει είναι: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες του κάθε κλάδου πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό, στην κοινωνική και οικονομική ανισότητα, καθώς και όλους τους τομείς που προαναφέραμε αλλά και πολλούς άλλους ακόμα που δεν αναφέρθηκαν, ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές για τον μετριασμό και ιδανικά την εξουδετέρωση πιθανών κινδύνων.
Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, όλοι όσοι συμβάλουν στην διάδοση και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να διασφαλίσουν το μέλλον των ανθρώπων σε όλους τομείς και την καθημερινότητα τους.
Γενικότερα, πρέπει να οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω σε πολλά προβλήματα που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
ενδεικτικά, με πληροφορίες από bigblue.academy/gr, theconversation.com, builtin.com
diadrastika / Image by vitaliy_sokol from depositphotos.com