Ιερό Αλφάβητο του Σύμπαντος και Αρχαίοι Έλληνες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Οι αρχαίοι Έλληνες, φημισμένοι για την πνευματική τους ικανότητα και την πρωτοποριακή τους προσφορά σε διάφορους τομείς, άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία. Ένα από αυτά ήταν το λεγόμενο Ιερό Αλφάβητο.
Μία από τις πιο σημαντικές κληρονομιές τους είναι η ανάπτυξη ενός αλφαβήτου που έφερε επανάσταση στην επικοινωνία και άνοιξε το δρόμο για τις σύγχρονες γλώσσες που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Ωστόσο, η γοητεία των Ελλήνων με τα γράμματα ξεπέρασε τους απλούς γλωσσικούς σκοπούς. Σήμερα πιστεύεται από ορισμένους ότι το πρώτο αλφάβητο κρατούσε το κλειδί για το ξεκλείδωμα των θεϊκών μυστικών του σύμπαντος. Το ονομάζουν και Ιερό Αλφάβητο.
Διαβάστε επίσης: Το Γράμμα Α (Άλφα) και η Προέλευση του Ανθρώπου
Ο γραπτός λόγος ήταν εμποτισμένος με θεϊκή δύναμη
Στην αρχαία Ελλάδα η γραφή δεν ήταν μόνο μέσο επικοινωνίας αλλά και ιερή έκφραση. Λέγεται ότι ο γραπτός λόγος ήταν εμποτισμένος με θεϊκή δύναμη, ικανή να ξεπεράσει τους θνητούς περιορισμούς.
Θεωρούσαν την ίδια την πράξη της γραφής ως μια μορφή ιερής επικοινωνίας, έναν άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του ανθρώπινου βασιλείου και του θείου ή θεϊκού.
Μια σημαντική ανακάλυψη στη γραπτή επικοινωνία
Το ελληνικό αλφάβητο, που εμφανίστηκε γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ., ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στη γραπτή επικοινωνία.
Αποτελούνταν από μια σειρά 27 γραμμάτων (για άλλους ερευνητές 33 γράμματα) που στη σύγχρονη εποχή κατέληξαν να μείνουν 24. Το καθένα αντιπροσώπευε ή/και συμβόλιζε έναν συγκεκριμένο ήχο, μία έννοια, ενέργεια, κατάσταση ή ακόμα και ιδιότητα. Για παράδειγμα, λέγεται ότι το Υ σημαίνει την κάθοδο του Πνεύματος στην Ύλη.
Αυτή η καινοτομία εκδημοκρατοποίησε τη γραφή, καθιστώντας την προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων. Από ποιητές και φιλόσοφους μέχρι εμπόρους και τεχνίτες, το αλφάβητο έγινε εργαλείο έκφρασης, εκπαίδευσης και εμπορίου.
Διαβάστε επίσης: Η Πιθανή Μυστικιστική Διάταξη του Ελληνικού Αλφαβήτου
Αντανάκλαση της θεϊκής τάξης
Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι το ειδικά το αρχικό αλφάβητό τους ήταν κάτι περισσότερο από ένα πρακτικό εργαλείο. Το έβλεπαν ως αντανάκλαση της θεϊκής τάξης του ίδιου του σύμπαντος.
Αντιλαμβάνονταν ότι τα γράμματα δεν ήταν αυθαίρετα σύμβολα αλλά είχαν εγγενές νόημα και σημασία. Κάθε γράμμα, το κατανοούσαν ως ένα δοχείο θεϊκής σοφίας, που κουβαλούσε μερικά συμπαντικά μυστικά ενώ στο σύνολό τους: τα μυστικά του σύμπαντος.
Το Ιερό Αλφάβητο Ξεκλειδώνει τα Μυστικά του Σύμπαντος
Σύνδεση μεταξύ γραμμάτων και αριθμών
Αυτή η λατρεία στην ιερή δύναμη των γραμμάτων οδήγησε τους Έλληνες να εξερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ γραμμάτων και αριθμών.
Ανακάλυψαν ότι κάθε γράμμα είχε μια αντίστοιχη αριθμητική αξία, με αποτέλεσμα ένα δυαδικό σύστημα επικοινωνίας. Αυτός ο αριθμητικός κωδικός, γνωστός ως Γεμάτρια (Gematria), επέτρεπε στους Έλληνες να αποδίδουν αριθμητικές τιμές σε λέξεις, φράσεις και ολόκληρα κείμενα.
Μέσω της Γεμάτριας, οι Έλληνες διαπίστωσαν ότι οι λέξεις με την ίδια αριθμητική αξία συνδέονται με βαθύτατους τρόπους.
Αντιλαμβάνονταν ότι αυτή η αριθμητική αρμονία αποκάλυπτε κρυμμένες αλήθειες και βαθύτερα νοήματα μέσα στον γραπτό λόγο.
Ήταν σαν τα γράμματα και οι αριθμοί να ήταν συνυφασμένα, σχηματίζοντας μια κοσμική γλώσσα που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του ίδιου του σύμπαντος.
Διαβάστε επίσης: Ελληνικό Αλφάβητο και Σπονδυλική Στήλη
Όλο το σύμπαν μπορεί να διαβαστεί με το Ιερό Αλφάβητο
Αυτή η έννοια της θείας γραφής επεκτάθηκε πέρα από το Ιερό Αλφάβητο.
Είναι πιθανό ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι που γνώριζαν αυτές τις πτυχές του αλφαβήτου τους, πίστευαν ότι ολόκληρο το σύμπαν είναι γραμμένο με θεϊκή γραφή, ότι μπορούσε να διαβαστεί με το Ιερό Αλφάβητο, ότι κάθε πτυχή της ύπαρξης μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί μέσω αυτής της ιερής γραφής.
Είδαν μοτίβα στα αστέρια, τη φύση, ακόμη και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Όλα αντανακλούσαν την ίδια θεία γραφή που βρισκόταν στο Ιερό Αλφάβητο τους.
Η γοητεία με τη θεία γραφή παραμένει
Το πείσμα των Ελλήνων με την ιερή γραφή, αρχαίων και νεότερων, συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τους μελετητές και τους ενθουσιώδεις μέχρι σήμερα, εκτός από τους σκεπτικιστές που δεν βλέπουν καμία επαρκή απόδειξη, όπως για παράδειγμα κάποιο μυστικό του Σύμπαντός που ανακαλύφθηκε μέσω του Ιερού Αλφαβήτου.
Από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πυθαγόρα, ο οποίος θεωρούσε ότι οι αριθμοί ήταν το κλειδί για την κατανόηση του σύμπαντος, μέχρι τους σύγχρονους ερευνητές που εξερευνούν τους δεσμούς μεταξύ γλώσσας και συνείδησης, η γοητεία με τη θεία γραφή παραμένει.
Διαβάστε επίσης: Μαθήματα ελληνικής γλώσσης. Όλο το Αλφάβητο
Συμπερασματικά, η εξερεύνηση του αλφαβήτου, των αριθμών και της έννοιας της θείας γραφής από τους αρχαίους Έλληνες ήταν απόδειξη της ακόρεστης περιέργειάς τους και της βαθιάς κατανόησης του κόσμου γύρω τους.
Μοιάζει να ήξεραν – και όχι να υπέθεταν – ότι ο γραπτός λόγος δεν ήταν απλώς ένα μέσο επικοινωνίας αλλά μια πύλη προς τις ιερές και οικουμενικές αλήθειες.
Σήμερα, καθώς συνεχίζουμε να ξετυλίγουμε τα μυστήρια της γλώσσας και του σύμπαντος, οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους αρχαίους Έλληνες για τις πρωτοπόρες προσπάθειές τους να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της ιερής γραφής.
diadrastika / Image by 4masik from depositphotos.com