Ηλεκτρονική Ταυτότητα RFID. Πόσο Ασφαλής Είναι;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, το θέμα για την ψηφιακή ή ηλεκτρονική ταυτότητα έχει γίνει ένα καυτό ζήτημα. Πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές όσο στην Ελλάδα, όπου ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων τρέφει ανησυχίες και φόβο για την υιοθέτηση ψηφιακών ταυτοτήτων. Πόσο ασφαλείς είναι οι νέες ταυτότητες; Πόσο ευάλωτοι θα είναι κάτοχοί τους;
Θα επιχειρήσω να εμβαθύνω στους λόγους για την αποστροφή πολλών Ελλήνων για τις ψηφιακές ταυτότητες, στους φόβους και στις θεωρίες συνωμοσίας. Τι λένε οι σκεπτικιστές και επικριτές των αρνητών για την εφαρμογή εμφυτευμάτων RFID. Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογίες.
Παραβίαση της Ιδιωτικής Ζωής και Χάραγμα
Οι ψηφιακές ταυτότητες θεωρούνται από πολλούς Έλληνες ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της αυτονομίας. Για ορισμένους, ισοδυναμεί με ηλεκτρονικό φακέλωμα.
Οι αρνητές υποστηρίζουν ότι οι υπερβολικές δυνατότητες παρακολούθησης και επιτήρησης, όπως η αναγνώριση προσώπου και τα τσιπ παρακολούθησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια της ατομικής ελευθερίας και σε διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών.
Πιστεύουν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Αντίχριστος γι’ αυτό και περιμένουν παρέμβαση από την Εκκλησία.
Διαβάστε επίσης: Αντίχριστος. Ποιος μπορεί να είναι. Κάθε πότε εμφανίζεται
Αυτές οι ανησυχίες έχουν τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, μεγαλώνοντας περαιτέρω την αντίσταση απέναντι στις ηλεκτρονικές ταυτότητες για το πόσο ασφαλείς μπορεί να είναι αλλά και πόσο ευάλωτοι μπορούν να γίνουν οι κάτοχοί τους.
Το τσιπ RFID στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα
Μια από τις πιο επίμονες θέσεις των αρνητών για την ηλεκτρονική ταυτότητα περιστρέφεται γύρω από το τσιπ RFID (Radio Frequency Identification ή «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων»), το οποίο πιστεύουν ότι είναι μία συσκευή μέσω της οποίας παρακολουθείται ο κάτοχός της:
Που πηγαίνει, τι κάνει, τι καταναλώνει, τι ακούει και τι λέει, τι συζητείται στο περιβάλλον του, καθώς και πολλά άλλα που, όλα μεταφέρονται σε κάποιο κέντρο όπου γίνεται ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων αυτών.
Ορισμένοι σκεπτικιστές και επικριτές της θεωρίας αυτής, λένε πως εσφαλμένα τα πιστεύουν όλα αυτά οι αρνητές για την ηλεκτρονική ταυτότητα και, πως όσοι το κάνουν, είναι γιατί έχουν κατάλοιπα ή απωθημένα από την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά, κυρίως, από την Κατοχή και την Χούντα.
Επικεντρώνονται στο εξής: Οι νέες ταυτότητες έχουν ένα ειδικό τσιπ μέσα που κρατά τα στοιχεία των ανθρώπων. Όταν οι ταυτότητες πλησιάζουν σε ένα ειδικό μηχάνημα, οι πληροφορίες μπορούν να διαβαστούν. Αυτό συμβαίνει χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα.
Ωστόσο, το μηχάνημα μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες μόνο εάν η νέα ταυτότητα είναι πολύ κοντά, όπως π.χ. σε 10 εκατοστά. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να διαβαστούν οι πληροφορίες από μακριά, από άλλους.
Κατά συνέπεια – ακόμα κι αν είχε τη δυνατότητα – δεν μπορεί να μεταφέρει συζητήσεις ή συνομιλίες. Οι αρνητές, όμως, υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποθηκεύσει εν αγνοία τους τις πληροφορίες αυτές και να τις μεταφέρει όταν έρθει σε επαφή με το αναγνωριστικό.
Επιπλέον, λένε οι επικριτές, ότι η ψηφιακή ταυτότητα δεν διαθέτει γεωεντοπισμό. Δηλαδή, αν χαθεί δεν είναι δυνατό να βρεθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να εντοπιστεί που βρίσκεται κάθε φορά ο κάτοχος της νέας ταυτότητας, σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας περί εντοπισμού. Οι αρνητές θεωρούν ότι είναι παγίδα, ότι δεν είναι αλήθεια.
Χάραγμα του Θηρίου
Η θεωρία αυτή φτάνει πολύ μακριά και συνδέεται με το λεγόμενο “Χάραγμα” του Θηρίου, στο μέτωπο ή στο χέρι, όπως αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Στη σύγχρονη εποχή αυτό σχετίζεται με το ηλεκτρονικό ή ψηφιακό χάραγμα, δηλαδή μια συσκευή παρακολούθησης που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, συνήθως στον καρπό.
Οι επικριτές των αρνητών για την ψηφιακή ταυτότητα έχουν πολλές αντιρρήσεις σχετικά με την αναφορά στο Χάραγμα του Θηρίου στην Αποκάλυψη 14,10:
«Όποιος προσκυνάει το θηρίο και την εικόνα του, και παίρνει το χάραγμα επάνω στο μέτωπό του ή επάνω στο χέρι του, θα πιει κι αυτός από το κρασί του θυμού του Θεού, που το έχουν βάλει ανόθευτο στο ποτήρι της οργής του».
Λένε ότι πουθενά στην Αποκάλυψη ή αλλού, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι το Θηρίο και το 666 ή ΧΞΣ και αν ταυτίζεται με τον Σατανά, τον Διάβολο ή τον Αντίχριστο. Επίσης ότι δεν διευκρινίζεται τι είναι το χάραγμα και σίγουρα δεν περιγράφει κάποιο RFID. Εδώ, λένε, υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παρανόηση.
Διαβάστε επίσης: 666 ή ΧΞΣ, ο αριθμός του θηρίου. Η μυστική σημασία
Οι αρνητές για την ψηφιακή ή ηλεκτρονική ταυτότητα είναι βέβαιοι και επιμένουν πως το Χάραγμα είναι τα εμφυτεύματα RFID.
Εμφυτεύματα RFID
Και ενώ τα εμφυτεύματα RFID υπάρχουν, η κύρια εφαρμογή τους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, περιορίζεται σε συγκεκριμένα σενάρια, όπως η διευκόλυνση του ελέγχου πρόσβασης, η αποθήκευση ιατρικών πληροφοριών ή οι σκοποί αναγνώρισης σε εργασίες υψηλής ασφάλειας.
Τα εμφυτεύματα RFID, που συχνά συνδέονται εσφαλμένα με τσιπ εντοπισμού, είναι μια τεχνολογία που έχει κερδίσει αρκετή προσοχή από σχετικές θεωρίες συνωμοσίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εφαρμογή εμφυτευμάτων RFID περιορίζεται, επί του παρόντος, σε έναν σχετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων χρήσης, όπως προαναφέραμε.
Η ευρεία χρήση εμφυτευμάτων RFID για σκοπούς επιτήρησης παραμένει μία εικασία και δεν υποστηρίζεται από κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. Για τους αρνητές, όμως, είναι ολοφάνερο ότι αυτά, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα γίνουν υποχρεωτικά και θα αντικαταστήσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα και ότι, μάλιστα, θα εμφυτεύεται από πολύ νωρίς στον άνθρωπο: από βρέφος, στο χέρι ή στο μέτωπο.
Διαβάστε επίσης: Εμφυτεύματα στον Εγκέφαλο και Τσιπάκια
Κατά συνέπεια η ψηφιακή ταυτότητα δεν θα παρέχει καμία ασφάλεια στον χρήστη της αφού θα τον κάνει ευάλωτο μπροστά σε ένα ισχυρό σύστημα φακελώματος που θα λαμβάνει απεριόριστα δεδομένα για τον άνθρωπο από την ημέρα της γέννησής του ως τον θάνατο.
Οφέλη και Πραγματικοί Κίνδυνοι
Για τους επικριτές των αρνητών, όλα αυτά αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας – ή είναι επηρεασμένα από δυστοπικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας και σχετικών βιβλίων.
Δεν βλέπουν καμία λογική στους ισχυρισμούς για εμφυτευμένα τσιπ εντοπισμού σε μωρά, στο μέλλον. Αλλά κι αν υπάρχει θα είναι πολλές δεκαετίες αργότερα. Τότε, θα είναι πολύ αργά, αντιτείνουν οι αρνητές.
Οι σκεπτικιστές προτείνουν ότι η κατάρριψη αυτών των μύθων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να κατανοηθούν οι πραγματικοί κίνδυνοι και τα οφέλη των ψηφιακών ταυτοτήτων.
Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Ψηφιακά Πορτοφόλια
Μια πιθανή εφαρμογή των ψηφιακών ταυτοτήτων έγκειται στην ενσωμάτωσή τους με ψηφιακά πορτοφόλια. Αυτή η ένωση θα μπορούσε να προσφέρει ευκολία, αποτελεσματικότητα και ενισχυμένη ασφάλεια στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές – όπως περίπου γίνεται μέσω κινητών.
Συνδυάζοντας απρόσκοπτα τις λειτουργίες αναγνώρισης και πληρωμής, οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν μια βελτιωμένη και ασφαλή εμπειρία.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των αρνητών σχετικά με την πειρατεία, το χακάρισμα και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια παραμένουν μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν η ασφάλεια από αυτές τις απειλές δεν εξασφαλιστεί, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Οι αρνητές υποστηρίζουν και καταγγέλλουν ότι κινδυνεύουν, όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας, αλλά και τα ίδια του τα χρήματα. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγάλος και πολύ σοβαρός και κανείς δεν φαίνεται να εγγυάται για την 100% ασφάλεια, γεγονός που κάνει τον κάτοχο ευάλωτο.
Παραβίαση ψηφιακών ταυτοτήτων
Οι επικριτές λένε ότι η κρυπτογράφηση, ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και τα ισχυρά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας εφαρμόζονται για την προστασία των ψηφιακών ταυτοτήτων. Αν και κανένα σύστημα δεν είναι εντελώς αδιαπέραστο, το επίπεδο ασφάλειας που περιβάλλει τις ψηφιακές ταυτότητες έχει βελτιωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.
Αν και οι κίνδυνοι από την παραβίαση ψηφιακών ταυτοτήτων δεν μπορούν να παραβλεφθούν εντελώς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας εξελίσσονται συνεχώς για τον μετριασμό των πιθανών τρωτών σημείων.
Όμως, οι αρνητές γνωρίζουν ότι το ίδιο εξελίσσονται συνεχώς και οι σύγχρονοι χάκερς. Αιώνες τώρα, όπως για κάθε πόρτα ασφαλείας υπάρχει κάποιο σχετικό αντικλείδι για κάθε επίδοξο κλέφτη, έτσι και για κάθε κυβερνοασφάλεια υπάρχει ο δούρειος ίππος της. Η μόνη λύση που αντιπροτείνουν είναι η αντίσταση. Όλα αυτά, είναι του Διαβόλου.
Διαβάστε επίσης: Λύθηκε το Μυστήριο της Αποκάλυψης; Καθηγήτρια Υποστηρίζει πως Γνωρίζει την Ταυτότητα του Διαβόλου
Πιθανές απειλές και ζύγιση των κινδύνων
Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, οι ψηφιακές ταυτότητες ενέχουν εγγενείς κινδύνους.
Οι πιθανές απειλές περιλαμβάνουν παραβιάσεις δεδομένων, κλοπή ταυτότητας και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό τομέα.
Με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τα οφέλη των ψηφιακών ταυτοτήτων μπορούν να αντισταθμίσουν κατά πολύ τους κινδύνους, οδηγώντας σε αυξημένη ευκολία, βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ενισχυμένη προσωπική ασφάλεια, λένε οι επικριτές.
Οι αρνητές, όμως δεν πείθονται γιατί πέρα από τις πεποιθήσεις τους για το λεγόμενο χάραγμα, δεν προτείνονται εγγυήσεις για αυτές τις παροχές, ούτε πως θα καταπολεμηθούν οι ενδεχόμενες παραβιάσεις, ούτε έχουν γίνει αναφορές αν μια ψηφιακή ταυτότητά κολλάει έναν ψηφιακό ιό ή όχι.
Ούτε έχουν δοθεί ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πως θα διώξουν έναν πιθανό ιό που θα κολλήσει η ταυτότητά τους – είτε ήδη υπάρχει είτε θα υπάρξει στο μέλλον -, ούτε αν θα πρέπει οι κάτοχοι να πληρώσουν από την τσέπη τους για να προστατέψουν όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν σε αυτή.
Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί και στα κινητά. Μόνο που τα κινητά είναι επιλογή του καθενός να τα έχει και να τα προστατεύει όπως νομίζει. Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι υποχρεωτική. Αυτά λένε οι αρνητές.
Επιπλέον φέρνουν ως παράδειγμα: Όταν οι χάκερς μπορούν να επιτεθούν σε μία κρατική ιστοσελίδα, λέτε να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο σε μία ηλεκτρονική ταυτότητα; Αυτομάτως συμπεραίνεται ότι δεν μπορεί να προστατευτεί το απόρρητο, η προσωπική αυτονομία και οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στην ταυτότητα.
Άρα, ισχυρίζονται οι αρνητές, η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν μπορεί να είναι ασφαλής και ο πολίτης που θα την έχει είναι εκτεθειμένος και ευάλωτος.
Η ελληνική αντίσταση στις ψηφιακές ταυτότητες
Η ελληνική αντίσταση στις ψηφιακές ταυτότητες, σύμφωνα με τους σκεπτικιστές έχει τις ρίζες της σε ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, την επιτήρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας – και όλα πηγάζουν από καθεστώτα και καταστάσεις που ο λαός δεν συμπάθησε και εξακολουθεί να αντιπαθεί.
Αν και καταρρίπτοντας μύθους και παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες προτείνεται ότι οι ψηφιακές ταυτότητες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε πολλές πτυχές της ζωής μας, οι αρνητές υποστηρίζουν πως υπάρχουν τρωτά σημεία και κίνδυνοι που οι εξελίξεις στις τεχνολογίες ασφάλειας δεν μπορούν να υποσχεθούν για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό ψηφιακό μέλλον, αφού το ίδιο εξελίσσονται και οι επίδοξοι ψηφιακοί ληστές.
diadrastika / Image by kosecki from depositphotos.com