Ο Αινιγματικός Θρόνος του Κύκλωπα στη Σέριφο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Υπάρχουν κάποια μέρη στην Ελλάδα που τιμούν το πέρασμα του Οδυσσέα από την περιοχή τους. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει με την Σέριφο όπου λέγεται ότι βρίσκεται ο Θρόνος του Κύκλωπα. Ίσως, όμως να μην είναι και τόσο τυχαία αυτή η αναφορά, μόνο και μόνο για να αποκτήσει περισσότερη φήμη το νησί. Υπάρχει κάτι εκεί που συνδράμει στην όλη ιστορία.
Σύμφωνα με την Οδύσσεια, όπως ο Όμηρος περιγράφει την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη – και όπως έχει διαμορφωθεί από την ντόπια λαογραφία -, ο ευρηματικός ήρωας έφτασε με τα καράβια του σε μία περιοχή που σήμερα ονομάζεται Κάβος του Κύκλωπα.
Ο Οδυσσέας φτάνει στην Σέριφο
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας και οι πιστοί του σύντροφοι έφτασαν στην ακατοίκητη, όπως νόμιζαν, Σέριφο. Εξαντλημένοι από το ύπουλο ταξίδι τους, αναζήτησαν καταφύγιο και μια γεύση από το μέρος στο οποίο είχαν φτάσει.
Διαβάστε επίσης: Ο Σκελετός Κύκλωπα που Λέγεται ότι Βρέθηκε στην Κοζάνη
Με μια αίσθηση περιέργειας να ανάβει μέσα τους, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του ανέβηκαν σε έναν απότομο λόφο που έβλεπε το νησί. Καθώς έφτασαν στην κορυφή, τα μάτια τους άνοιξαν διάπλατα από δέος στη θέα που κόβει την ανάσα μπροστά τους. Το νησί της Σερίφου απλώνεται σαν μια ζωντανή τοιχογραφία, με καταπράσινο τοπίο και λαμπερά γαλάζια νερά να απλώνονται μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι.
Η σπηλιά μέσα στο λόφο
Ωστόσο, η στιγμή της ηρεμίας τους ήταν σύντομη όταν είδαν και μπήκαν σε μια σπηλιά μέσα στο λόφο. Ο αέρας έγινε βαρύς με μια απόκοσμη σιωπή και οι τρίχες στο σβέρκο τους σηκώθηκαν. Ήταν η σπηλιά του φοβερού Κύκλωπα Πολύφημου, ενός μονόφθαλμου γίγαντα γνωστού για τη βάναυση και άγρια φύση του.
Η ανησυχία επικράτησε στις καρδιές του Οδυσσέα και των συντρόφων του, αλλά η περιέργειά τους κυριάρχησε. Μπήκαν προσεκτικά στα σκοτεινά βάθη της σπηλιάς, με τα μάτια τους να τρέχουν τριγύρω αναζητώντας οποιαδήποτε σημάδια κινδύνου αλλά και τροφής. Τότε ήταν που παρατήρησαν τα απομεινάρια άτυχων ψυχών που είχαν γνωρίσει τη φρικτή μοίρα τους στα χέρια των Κύκλωπα.
Ξαφνικά, ένα δυνατό ροχαλητό αντήχησε σε όλη τη σπηλιά, ταράζοντας τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του σε εγρήγορση. Συνειδητοποίησαν ότι ο Κύκλωπας ήταν κοντά και η ζωή τους κρέμονταν από μια κλωστή. Με γρήγορη σκέψη και θαρραλέο πνεύμα, ο Οδυσσέας επινόησε ένα σχέδιο για να ξεφύγει από τα νύχια των Κύκλωπα.
Τυφλώνουν το μοναχικό μάτι του Κύκλωπα
Καθώς ο Κύκλωπας κοιμόταν, με τα βαριά βλέφαρά του να καλύπτουν το ένα απειλητικό μάτι του, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του τον πλησίασαν κρυφά. Με την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά στο στήθος, συγκέντρωσαν όλη τους τη δύναμη και βούτηξαν ένα αιχμηρό αντικείμενο στο μοναχικό μάτι του Κύκλωπα, τυφλώνοντάς τον σε μια στιγμή.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Οδυσσέας Χρησιμοποίησε το «Κανένας»
Ο Κύκλωπας βρυχήθηκε από αγωνία, η οργή του τίναξε τα ίδια τα θεμέλια της σπηλιάς που, κάποια στιγμή αργότερα έπεσε. Μέσα στην απελπισία του, χτυπιόταν άγρια, αναζητώντας την πηγή του πόνου του. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του βρήκαν αυτή την ευκαιρία για να τραπούν σε φυγή, με τις καρδιές τους να χτυπούν δυνατά από ένα μείγμα θριάμβου και φόβου.
Ο Κύκλωπας εκσφενδόνισε έναν τεράστιο και ασήκωτο βράχο
Πηδώντας έξω από τη σπηλιά, έτρεξαν προς την κατηφόρα, στη θάλασσα, στην ασφάλεια των καραβιών τους. Όμως η φυγή τους δεν ήταν χωρίς συνέπειες. Στην οργή του, ο Κύκλωπας εκσφενδόνισε έναν τεράστιο και ασήκωτο βράχο προς την κατεύθυνση τους.
Ο βράχος έφτασε ψηλά στον αέρα, αλλά στη συνέχεια έπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα με έναν βροντερό παφλασμό, δημιουργώντας μια βραχονησίδα που σήμερα είναι γνωστή ως “Γαρμπιάς” ή “Μικρονήσι”.
Διαβάστε επίσης: Κύκλωπες. Η πραγματική ταυτότητά τους που, δυστυχώς, δεν μαθαίνουμε στα σχολεία
Όταν οι μέρες πέρασαν και ο αβάσταχτος πόνος στο μοναδικό μάτι του Πολύφημου είχε μερέψει, έχτισε έναν πέτρινο καναπέ που ονομάζεται ο θρόνος του Κύκλωπα, όπου καθόταν και αφουγκραζόταν τη θάλασσα και τους ανέμους για την περίπτωση που επιστρέψει ο Οδυσσέας ή κάποιος άλλος, για να μην τον πιάσουν και πάλι στον ύπνο.
Ο Θρόνος του Κύκλωπα
Πράγματι, στη θέση Θρόνος του Κύκλωπα, γνωστή και ως Ψαρόπυργος ή Καναπές σε μικρή απόσταση από τον Άσπρο Πύργο, υπάρχει μια μεγάλη πέτρινη κατασκευή που θυμίζει μακρύ καναπέ. Αποτελείται από λαξεμένους σχιστόλιθους μήκους περίπου οχτώμιση μέτρων και πλάτους περίπου τεσσάρων.
Πολλοί αναρωτιούνται από που έφτασαν και πως ανέβηκαν εκεί πάνω και τοποθετήθηκαν με τόση ακρίβεια για να σχηματίσουν τον αινιγματικό “καναπέ”. Αν και η περιοχή προσφέρει εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά για ποιο λόγο χτίστηκε και από ποιους. Σίγουρα πάντως, το μέρος ένα πολύ καλό παρατηρητήριο.
Αφηγηματικό κείμενο: Σέριφος, ονειρεμένες διακοπές και μία ευτυχής συγκυρία
Εκεί κοντά, υπάρχει και μία σπηλιά που θα μπορούσε να είναι η σπηλιά του Κύκλωπα, όπου προσωρινά αιχμαλώτισε ο Πολύφημος τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, αλλά δυστυχώς έχει υποστεί καθίζηση και δεν είναι πλέον προσβάσιμη.
Αν έχετε σκοπό να πάτε
Αν βρίσκεστε στη Σέριφο ή αν έχετε σκοπό να πάτε και είστε άνθρωπος που του αρέσουν αυτού του είδους οι εκδρομές, μπορείτε να φτάσετε αρκετά κοντά στο Θρόνο του Κύκλωπα, με κάποιο όχημα, και μετά συνεχίζετε για πολύ λίγο με τα πόδια. Και μόνο για την ατελείωτη θέα, αξίζει τον κόπο. Θα σας ανταμείψει.
Για αρχή, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στο tripadvisor.com.gr και discover-serifos.com
diadrastika / Image by jxydas from depositphotos.com