άγρια φύση και ο Κρόνος στη θέση της Σελήνης, για Εξωγήινη Ζωή στο Ηλιακό μας Σύστημα
Image by Tsuneo MP from depositphotos

Εξωγήινη Ζωή στο Ηλιακό μας Σύστημα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η ιδέα της για εξωγήινη ζωή έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ανθρώπων εδώ και αιώνες. Είμαστε μόνοι μας στην απέραντη έκταση του σύμπαντος ή θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες μορφές ζωής; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη ευφυών όντων κάπου μακριά. Αλλά τι γίνεται εδώ; στο δικό μας ηλιακό σύστημα;

Ενώ η αναζήτηση για ευφυή ζωή πέρα ​​από τη Γη συνεχίζεται, οι επιστήμονες έχουν κάνει αξιοσημείωτες ανακαλύψεις που υποδηλώνουν τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε ουράνια σώματα μέσα στη δική μας κοσμική γειτονιά.

Αναζήτηση σημείων ζωής στον Άρη

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες υποψήφιους για πιθανή εξωγήινη ζωή είναι ο Άρης, ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο.

Διαβάστε επίσης: Οι δορυφόροι του Άρη μπορεί να είναι τεχνητοί

Με τα χρόνια, πολλές αποστολές έχουν σταλεί για να εξερευνήσουν τον Κόκκινο Πλανήτη και να αποκαλύψουν τα μυστήρια του. Η αναζήτηση σημείων για εξωγήινη ζωή στον Άρη κέρδισε ορμή με την ανακάλυψη αρχαίων κοτών ποταμών, στοιχεία για υγρό νερό στο παρελθόν και την ανίχνευση μεθανίου στην ατμόσφαιρά του.

Το μεθάνιο είναι ένα αέριο που παράγεται συνήθως από ζωντανούς οργανισμούς, αυξάνοντας τη δελεαστική πιθανότητα ύπαρξης μικροβιακής ζωής κάτω από την επιφάνεια του Άρη ή σε υποθαλάσσιες δεξαμενές νερού.

Η επερχόμενη αποστολή Mars Sample Return, μια κοινή προσπάθεια της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), στοχεύει στη συλλογή δειγμάτων εδάφους και πετρωμάτων από την επιφάνεια του Άρη και να τα φέρει πίσω στη Γη για λεπτομερή ανάλυση. Αυτά τα δείγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ζωτικές ενδείξεις για την παρουσία προηγούμενης ή παρούσας ζωής στον Άρη.

Το φεγγάρι του Κρόνου, ο Εγκέλαδος

Ένα άλλο ουράνιο σώμα που έχει προκαλέσει επιστημονικό ενδιαφέρον είναι το φεγγάρι του Κρόνου, ο Εγκέλαδος.

Διαβάστε επίσης: NASA. Ο Εγκέλαδος του Κρόνου ίσως Έχει Πλάσματα

Αυτό το παγωμένο φεγγάρι μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν υπόγειο ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του, ο οποίος διατηρείται σε υγρή κατάσταση λόγω της παλιρροιακής θέρμανσης που προκαλείται από τις αλληλεπιδράσεις του με την ισχυρή βαρυτική έλξη του Κρόνου.

Η αποστολή Cassini, που ξεκίνησε από τη NASA το 1997, αποκάλυψε την παρουσία από θερμοπίδακες που εκρήγνυνται από τον νότιο πόλο του Εγκέλαδου, εκτοξεύοντας υδρατμούς, οργανικά μόρια και άλλες ουσίες στο διάστημα. Αυτά τα λοφία παρείχαν ισχυρές ενδείξεις για έναν υπόγειο ωκεανό και τη δυνατότητα υδροθερμικών αεραγωγών παρόμοιων με εκείνων που βρέθηκαν στους πυθμένες των ωκεανών της Γης.

Δεδομένου ότι οι υδροθερμικές οπές στη Γη υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα μικροβιακής ζωής, οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο Εγκέλαδος θα μπορούσε να φιλοξενεί παρόμοια ακραιόφιλα (δηλαδή οργανισμοί που ακμάζουν σε φυσικά ή γεωχημικά ακραίες συνθήκες που είναι επιβλαβείς στο μεγαλύτερο τμήμα της ζωής στον πλανήτη).

Διαβάστε επίσης: Ιαπετός. Οι ενδείξεις ότι είναι τεχνητός ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου

Μελλοντικές αποστολές, όπως το προτεινόμενο Enceladus Life Finder, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξερευνήσουν αυτό το φεγγάρι και να αναζητήσουν σημάδια για εξωγήινη ζωή κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια.

Η Ευρώπη, ένα από τα φεγγάρια του Δία

Πέρα από τον Άρη και τον Εγκέλαδο, άλλα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα έχουν επίσης κινήσει την επιστημονική περιέργεια.

Η Ευρώπη, ένα από τα φεγγάρια του Δία, πιστεύεται ότι έχει έναν υπόγειο ωκεανό, που ενδεχομένως περιέχει πάνω από τη διπλάσια ποσότητα νερού που βρίσκεται στη Γη. Η επερχόμενη αποστολή Europa Clipper της NASA στοχεύει να μελετήσει την επιφάνεια αυτού του φεγγαριού, βελτιώνοντας την κατανόησή μας για την πιθανή κατοικήσιμό του.

Ο Τιτάνας, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου

Ομοίως, ο Τιτάνας, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, έχει πυκνή ατμόσφαιρα και υγρές λίμνες στην επιφάνειά του, αν και αποτελείται από υδρογονάνθρακες και όχι από νερό. Η αποστολή Cassini αποκάλυψε πολύπλοκα οργανικά μόρια στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, υποδηλώνοντας την πιθανότητα πρεβιοτικής χημείας.

Μελλοντικές αποστολές, όπως η αποστολή Dragonfly, θα εξερευνήσουν την επιφάνεια του Τιτάνα για να διερευνήσουν τις δυνατότητές του για υποστήριξη ζωής.

Η ανακάλυψη για ευφυή εξωγήινη ζωή

Ενώ η ανακάλυψη για ευφυή εξωγήινη ζωή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα μακρινό όνειρο, η αναζήτηση για μικροβιακή ζωή μέσα στο δικό μας ηλιακό σύστημα έχει εξελιχθεί από επιστημονική φαντασία σε επιστημονική πραγματικότητα.

Οι δυνατότητες εύρεσης ζωής στον Άρη, τον Εγκέλαδο, την Ευρώπη και τον Τιτάνα έχουν τροφοδοτήσει την περιέργεια τόσο των επιστημόνων όσο και των λάτρεων του διαστήματος.

Διαβάστε επίσης: Η Συγκάλυψη της Ύπαρξης των Εξωγήινων Τελειώνει. Είναι Ήδη Εδώ, για μένα

Αυτά τα ουράνια σώματα, που κάποτε πίστευαν ότι ήταν άγονα και άψυχα, έχουν γίνει τώρα οι πιο υποσχόμενοι υποψήφιοι για την εύρεση σημείων εξωγήινης ζωής. Καθώς ξεκινάμε για μελλοντικές αποστολές και τεχνολογικές εξελίξεις, η κατανόησή μας για το σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό εξελίσσεται συνεχώς.

Απτή απόδειξη όντων

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο ίχνος για ευφυή εξωγήινη ζωή, για απτή απόδειξη όντων να ζουν σε κάποιον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος ή σε κάποιο φεγγάρι του, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υφίστατνται. Αν πράγματι θα μπορούσαν να υπάρχουν όντα, δεν είναι απαραίτητο να είναι σαν κι εμάς τους ανθρώπους ή τα ζώα, ούτε είναι βέβαιο ότι έχουν ή ενδιαφέρονται για τεχνολογία παρόμοια με την δική μας, ώστε να τους εντοπίσουμε.

Ενδεχομένως μας έχουν εντοπίσει πρώτοι, ήδη από τα πρώτα ανιχνευτικά διαστημικά οχήματα που στείλαμε. Ίσως, δεν ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας ή γνωρίζουν το ποιον μας και δεν έχουν σκοπό να μολυνθούν.

Διαβάστε επίσης: Elon Musk. «Aν υπάρχουν σούπερ ευφυείς εξωγήινοι εκεί έξω, τότε πιθανότατα ήδη μας παρατηρούν»

Μπορεί ήδη να μας παρακολουθούν εκ του ασφαλούς μέσα από το κούφιο εσωτερικό κάποιου τεχνητού δορυφόρου, όπως υποστήριξε ο Σοβιετικός αστρονόμος και αστροφυσικός Iosif Shklovsky για την πιθανότητα να είναι τεχνητοί οι δορυφόροι του Άρη, φόβος και Δείμος.

Ποιος ξέρει τι αξιοσημείωτες ανακαλύψεις περιμένουν καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε τα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο;

diadrastika / Image by Tsuneo MP from depositphotos.com