Ναυάγιο της Λίθινης Εποχής, Τυλιγμένο στο Μυστήριο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Τον Οκτώβριο του 2023, βαθιά κάτω από τα μαγευτικά νερά της διάσημης Grotta Azzurra (Μπλε λιμνοθάλασσα), μια εκπληκτική ανακάλυψη έχει τραβήξει την προσοχή ερευνητών και ενθουσιώδεις της αρχαιολογίας. Ένα ναυάγιο της Λίθινης Εποχής, τυλιγμένο στο μυστήριο.
Σύμφωνα με το enikos.gr, στο ναυάγιο εντοπίστηκε, φορτίο που περιλαμβάνει ένα αξιόλογο κομμάτι οψιανού. Περιέργως, αυτός ο οψιανός (γνωστότερος ως οψιδιανός) εμφανίζει έντονα σημάδια σμίλευσης και σκαλίσματος στην επιφάνειά του.
Ελάτε μαζί σε ένα διαφορετικό ταξίδι για να κατανοήσουμε τη φύση του οψιανού, τη δυνατότητα χάραξης του και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για να διαμορφώσουν αυτό το αινιγματικό υλικό.
Τι είναι ο Οψιδιανός
Ο οψιδιανός είναι ένα φυσικό ηφαιστειακό γυαλί που σχηματίζεται όταν η λιωμένη λάβα ψύχεται γρήγορα.
Λόγω της γρήγορης διαδικασίας ψύξης του, ο οψιανός στερείται κρυσταλλικής δομής, με αποτέλεσμα μια λεία και υαλώδη εμφάνιση.
Διάσημος για την εντυπωσιακή ομορφιά του, ο οψιανός διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως μαύρο, καφέ, κόκκινο, ακόμη και πράσινο. Σε όλη την ιστορία, διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν εκτιμήσει τον οψιαδινό για τους πρακτικούς και διακοσμητικούς σκοπούς του.
Ένα σκληρό, ηφαιστειογενές πέτρωμα
Αν και ο οψιανός μπορεί να φαίνεται λεπτός, είναι ένα σκληρό, ηφαιστειογενές πέτρωμα. Κατά συνέπεια οι δυνατότητές του για σκάλισμα είναι αρκετά αξιοσημείωτες.
Λόγω της άμορφης δομής του, ο οψιανός έχει κωνχοειδές κάταγμα, που σημαίνει ότι σπάει σε ένα χαρακτηριστικό καμπύλο σχέδιο παρόμοιο με τα κοχύλια. Αυτό το μοναδικό σχέδιο κατάγματος επιτρέπει την ακριβή και ελεγχόμενη διαμόρφωση.
Ωστόσο, το σκάλισμα οψιανού δεν είναι χωρίς προκλήσεις.
Πόσο εύκολο ήταν να αράξουν και να διαμορφώσουν οψιανό
Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν μια σειρά εργαλείων για να χαράξουν και να διαμορφώσουν οψιανό, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του για τη δημιουργία περίπλοκων και όμορφων τεχνουργημάτων. Μερικά από τα πιο κοινά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο σκάλισμα οψιανού περιλαμβάνουν: σμίλες, τρυπάνια και ξύστρες.
Οι σμίλες, συνήθως κατασκευασμένες από κόκκαλο, κέρατο ή πέτρα, χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν την επιφάνεια του οψιδιανού, δημιουργώντας ελεγχόμενα κατάγματα που θα διαμορφώσουν το υλικό σύμφωνα με το όραμα του τεχνίτη.
Για να δημιουργήσουν τρύπες ή διατρήσεις στον οψιδιανό, οι προϊστορικοί τεχνίτες χρησιμοποιούσαν τρυπάνια από ακονισμένες πέτρες ή κόκκαλο. Περιστρέφοντας το τρυπάνι στην επιφάνεια, μπορούσαν σταδιακά να τρυπήσουν το υλικό.
Οι ξύστρες, κατασκευασμένες επίσης από κόκκαλο, κέρατο ή πέτρα, ήταν ζωτικής σημασίας για τον καθαρισμό του σχήματος και των λεπτομερειών του σκαλισμένου οψιδιανού. Αυτά τα εργαλεία επέτρεψαν την ακρίβεια και τα περίπλοκα σχέδια με το ξύσιμο.
Σημαίνουν κάτι τα σκαλίσματα στο Ναυάγιο της Λίθινης Εποχής;
Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν σημαίνουν κάτι τα σκαλίσματα.
Το θέμα της χαραγμένης επιφάνειας παραμένει προς το παρόν ένα μεγάλο ζήτημα. Θα μπορούσε να είναι μέρος κάποιας διακόσμησης ή ακόμα και κάποιο είδος επιγραφής.
Διαβάστε επίσης: Ναυάγησε πριν έναν αιώνα, το βρήκαν και είναι γεμάτο 200 τόνους χρυσό
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ωστόσο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το βυθισμένο φορτίο από το ναυάγιο της Λίθινης Εποχής αποτελούνταν από μια σειρά επεξεργασμένων πυρήνων οψιδιανού, γίνεται προφανές ότι το, διαστάσεων 28 επί 20 επί 15 εκατοστά, κομμάτι οψιδιανού έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί, τόσο για το σκοπό του, όσο και για τους άγνωστους ναυτικούς που το μετέφεραν.
diadrastika / Image by Martin Str from Pixabay