σουρεαλιστικό: η Γη μέσα σε ένα μαύρο κουτί
Image by rolffimages from depositphotos

Τι είναι το «Μαύρο Κουτί της Γης»
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι σίγουρα έχουν ακούσει κάποια στιγμή  να γίνεται λόγος για κάποιο μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου. Σίγουρα, όμως, ελάχιστοι γνωρίζουν για το «Μαύρο Κουτί της Γης». Τι είναι αυτό; Ας πάμε να δούμε, τι λέγεται επίσημα και πως το βλέπουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Το «Μαύρο Κουτί της Γης», με δυο λόγια

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» είναι μια καινοτόμα κατασκευή και συσκευή που έχει δημιουργηθεί για να καταγράφει κάθε βήμα που κάνει η ανθρωπότητα προς την κατεύθυνση ή μακριά από την επικείμενη κλιματική καταστροφή.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει ως στόχο την παρακολούθηση και την ανάλυση των πεπραγμένων της ανθρωπότητας όσον αφορά στο περιβάλλον και την αειφορία.

Τι σημαίνει αυτό αναλυτικότερα

Σύμφωνα με τον Τζιμ Κέρτις, τον εκτελεστικό δημιουργικό διευθυντή της Clemenger BBDO, που εμπνεύστηκε την ιδέα, το «Μαύρο Κουτί της Γης» θα παρέχει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πλανήτη μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Όλα είναι πολιτικές σκοπιμότητες ισχυρίζονται επιστήμονες

Μέσω αυτών των πληροφοριών, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα πώς η δράση μας επηρεάζει το περιβάλλον και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Που κατασκευάζεται

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» κατασκευάζεται σε ερευνητικά εργαστήρια και εργοστάσια που ειδικεύονται στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ειδικευμένοι μηχανικοί και επιστήμονες εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία αυτής της σημαντικής συσκευής. Θέλουν να δημιουργήσουν μια «άφθαρτη» καταγραφική και αποθηκευτική συσκευή, εμπνευσμένη προφανώς, από το μαύρο κουτί των αεροπλάνων. 

Είναι εγκατεστημένο στην δυτική ακτή της Τασμανίας, σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία μεταξύ Στράχαν και Κουίνσταουν, που ήδη κατασκευάζεται από το 2022, μια περιοχή που θεωρείται γεωγραφικά και πολιτικά σταθερή. 

Απώτερος σκοπός, ανάμεσα σε άλλους, είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Πως θα λειτουργεί

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» θα λειτουργεί με τον τρόπο ενός ενσύρματου δικτύου παγκόσμιας κάλυψης που θα συλλέγει δεδομένα από διάφορες πηγές, μέσω αισθητήρων, κάμερες και αισθητήρων γεωγραφικής θέσης. Αυτά τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων για ανάλυση και ερμηνεία.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;

Το ατσάλινο κουτί μήκους 10 μέτρων, θα περιέχει και θα καταγράφει συνεχώς πληροφορίες, ακόμα κι αν ο άνθρωπος χαθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παραδόξως, οι επόμενες γενιές – εφόσον υπάρξουν – θα μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες και να διδαχτούν από τα λάθη των προηγούμενων. Θα λειτουργεί, δηλαδή, σαν ένα είδος χρόνοκάψουλας. 

Από την άλλη, πολλοί αναρωτούνται: αν η ανθρωπότητα χαθεί και μείνει με ελάχιστους επιζώντες, πως αυτοί θα είναι ικανοί να βρουν την περιοχή, με τι μέσα θα το εντοπίσουν και στη συνέχεια πως θα το «διαρρήξουν» προκειμένου να καταφέρουν να διαβάσουν και να ανακτήσουν όλες αυτές τις πληροφορίες, αφού ακόμα κι αν υπάρχει η σχετική τεχνολογία, οι επιζώντες ενδεχομένως δεν θα έχουν αυτές τις γνώσεις;

Τι στοιχεία θα συλλέγει και πως

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές της ανθρωπότητας όσον αφορά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη χρήση ενέργειας, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πολλά άλλα.

Με αυτά τα στοιχεία, θα μπορεί να αξιολογηθεί τον αντίκτυπο που έχει η δράση μας, η ανθρώπινη δράση, στο περιβάλλον.

Κατά ένα τρόπο, φαίνεται να υπονοείται πως μόνο ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις αλλαγές στο περιβάλλον – ειδικότερα ο καταναλωτής αλλά όχι αυτός που κατασκευάζει χρησιμοποιώντας και γεμίζοντας το περιβάλλον διάφορες ουσίες που μολύνουν και επηρεάζουν τη φύση, είτε έμμεσα είτε άμεσα. 

Τι θα προσφέρει

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» θα προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της προσωπικής και κοινωνικής προσφοράς στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Υπόγεια Κλιματική Αλλαγή. Ένας Ύπουλος Κίνδυνος

Μέσω αυτών των δεδομένων, θα μπορούν να διαμορφωθούν βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές για την αειφόρο ανάπτυξη.

Τι λένε οι Θεωρίες Συνωμοσίας για το «Μαύρο Κουτί της Γης»

Όπως και με κάθε καινοτόμο τεχνολογία, το «Μαύρο Κουτί της Γης» έχει προκαλέσει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπερ-κατασκοπεία των πολιτών, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή αυταρχικών μέτρων ελέγχου με πρόσχημα τις μετρήσεις και τις πληροφορίες που θα καταγράφονται και που θα αξιολογούνται ως επικίνδυνες. 

Φυσικα, δεν υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις για αυτές τις θεωρίες και οι αρμόδιοι τις καταρρίπτουν.

Το «φακέλωμα» της Γης

Από την άλλη, το «φακέλωμα» των ανθρώπων, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δεν φάνηκε να λειτουργεί υπέρ ΄΄οσων έχουν υποστεί το «φακέλωμα». Άραγε, λοιπόν, το «φακέλωμα» της Γης μέσα από το μαύρο κουτί, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν άνθρωποι που φακελώνονται καθημερινά, θα είναι υπέρ τους; Ποιος μπορεί να ξέρει; Ίσως, μόνο οι επόμενες γενιές; 

Αν μάλιστα, το συνδυάσουμε μερικές από τις ιδιότητες της «χρονοκάψουλας», τότε μοιάζει να υποδηλώνεται πως όσοι επιζήσουν της κλιματικής αλλαγής, θα έχουν τη γνώση για να διαβάζουν τις πληροφορίες και ότι πιθανότατα δεν θα είναι τίποτα τυχαίοι, αλλά διαπιστευμένοι τεχνικοί και άρα πάνω από αυτούς θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι προσαμμένοι και επιχειρήσεις. Άρα, κάποιοι ξέρουν να προστατευτούν αλλά δεν διαδίδουν αυτές τις πληροφορίες.

Βέβαια, όλα αυτά και πολλά άλλα δεν είναι παρά εικασίες ύστερα από συνδυασμό πολλών υποθέσεων. Για τους κυνηγούς της παραπληροφόρησης τίποτα από όλα αυτά δεν υφίσταται, είναι αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας. Προφανώς, δεν έχουν καμία επιστημονική ή νομική βάση και υπόσταση οπότε και δεν μπορούν να εκκληφθούν σοβαρά.

Συνοψίζοντας

Συνοψίζοντας, το «Μαύρο Κουτί της Γης» αποτελεί ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανθρώπινης δραστηριότητας όσον αφορά στο περιβάλλον.

Μέσω αυτού του εργαλείου, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνέπειες των ενεργειών μας και να επιδιώξουμε μια πιο βιώσιμη και αειφόρο παραγωγή. Είναι κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε αυτήν την τεχνολογία για το καλό του πλανήτη μας και του μέλλοντός μας. Το μέλλον είναι το «Μαύρο Κουτί της Γης»!

Όλα τα υπόλοιπα, οι δεύτερες σκέψεις, η παραφιλολογία και οι θεωρίες συνωμοσίας, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά;

με πληροφορίες από: iefimerida.gr και city.sigmalive.com
diadrastika / Image by rolffimages from depositphotos.com