Εύρημα σαν Κουτάλι στον Πλανήτη Άρη. Μια πραγματική φωτογραφία σε ένα σενάριο φαντασίας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όταν εστίασε σε ένα τμήμα της φωτογραφίας από το έδαφος του Άρη, ένιωσε μερικές σταγόνες στο μέτωπό του. Αυτό που έβλεπε ήταν ένα αντικείμενο σκεπασμένο από τη σκόνη του πλανήτη, όμως, ξεκάθαρα είχε ένα πολύ γνώριμο σχήμα. Κοιτούσε και ξανακοιτούσε, το στόμα του είχε στεγνώσει. Είχε μπροστά του ένα εύρημα σαν κουτάλι στον Πλανήτη Άρη. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να είναι δυνατό, ούτε καν πιθανό.

Ο George Kalopoulos, ένας αναλυτής εικόνων στο Κέντρο Επεξεργασίας Εικόνων της NASA, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση ώστε ο εγκέφαλός τους να αγνοεί τέτοια ευρήματα και να τα προσπερνάει ως παρειδωλίες. Δηλαδή, να μην υποκύπτει στον πειρασμό του ψυχολογικού φαινομένου, το οποίο σε δελεάζει να βλέπεις κάτι εκεί που δεν υπάρχει. Όταν υπάρχει ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα ο εγκέφαλος αμέσως παρασύρεται και εσφαλμένα το μετατρέπει ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο. Μόνο που εδώ, σε αυτή τη φωτογραφία δεν υπήρχε κάτι ασαφές, ούτε το σχήμα του ήταν δυσδιάκριτο. Αν ο ίδιος βρισκόταν σε μια αμμουδιά και του έπεφτε το κουτάλι, κι αν φυσούσε λίγο και το σκέπαζε με άμμο, κάπως έτσι θα έδειχνε.

Επίσης, είχε εκπαιδευτεί να αποβάλει από το μυαλό του κάθε είδους θεωρίας συνωμοσίας που έλεγε ότι ο πλανήτης Άρης είχε κάποτε κατοίκους, ή ότι άνθρωποι πήγαν πρόσφατα και περπάτησαν στην επιφάνειά του. Ό,τι εκεί βρίσκονταν διαστημικοί πεζοναύτες και αλώνιζαν και πολλά άλλα τέτοια. Όμως, σαν κάποιος μάγος που χτύπησε τα δάχτυλά του για να ξυπνήσει από συνειδητή αυθυποβολή, αυτό το εύρημα σαν κουτάλι στον Πλανήτη Άρη, τα έφερε όλα αυτά πίσω στο μυαλό του – και, μάλιστα, πιο ζωντανά από ποτέ.

Σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να είναι ένα απολιθωμένο κατάλοιπο από ένα χαμένο πολιτισμό που κατοικούσε κάποτε στον πλανήτη Άρη. Δημιουργούσε εικόνες από στρατιώτες του διαστήματος που έτρεχαν στην εκπαίδευση οπότε σε έναν έπεσε από το σακίδιό του το κουτάλι του. Κοίταξε την αρχική εικόνα σε άλλα σημεία ψάχνοντας μήπως εντόπιζε κάπου εκεί κάτι που θα έμοιαζε με σκεύος φαγητού, αλλά μάταια. Κι, όμως, αυτό το κάτι σαν κουτάλι δεν είχε σχεδόν καμία διαφορά από τα κοινά κουτάλια που χρησιμοποιούσε και ο ίδιος – με εξαίρεση κάποιες πιθανές φθορές από τα χρόνια ή λόγω που ήταν επικαλυμμένο με σκόνη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε αντικείμενα που έμοιαζαν εκπληκτικά με ανθρώπινα τεχνουργήματα. (Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε Πρόσωπο του θεού Πάνα στον Άρη)

Ήπιε λίγο νερό, κοίταξε για λίγο πέρα από την οθόνη, πήρε βαθιές ανάσες. Έπρεπε να χαλαρώσει και να δει στην πλήρη εικόνα αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκε: μια άγονη επιφάνεια με άμορφες πέτρες, χωρίς τίποτα γνώριμο που να θυμίζει κατοικημένη περιοχή, σήμερα ή στο παρελθόν. Και αυτό έκανε. Δεν υπήρχε κανένα κουτάλι στον Πλανήτη Άρη. Την δημοσίευσε. Ωστόσο, έστειλε τις δεύτερες σκέψεις του σε έναν φίλο του στην Ελλάδα. Εκείνος, που δεν είχε περάσει από λογοκρισία της σκέψης του, του είπε ότι έβλεπε καθαρά ένα κουτάλι.

Την αυθεντική φωτογραφία της NASA μπορείτε να δείτε εδώ: http://mars.jpl.nasa.gov/msl-raw-images/msss/01294/mcam/1294ML0061480010405320E01_DXXX.jpg, αν κατευθυνθείτε στο κάτω μέρος της, προς το μέσον.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.