Αρχαίες φιγούρες μοιάζουν να οδηγούν είδος οχήματος
Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού με στοιχεία δημιουργικής γραφής
Έχουμε διδαχτεί ήδη από τα σχολικά μας χρόνια κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν «κλειδώσει» το μυαλό μας να σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μάλιστα με πολύ περιορισμένα όρια. Έτσι, κάθε σκέψη που ξεφεύγει από αυτά, φαντάζει αμέσως παράλογη, ανέφικτη ή ακόμα και συνωμοσία. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι κατά την αρχαιότητα και ειδικότερα στην μη καταγεγραμμένη ιστορική της περίοδο, δεν υπήρχε καμία επικοινωνία ανάμεσα σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, ειδικά ανάμεσα σε ηπείρους ή σε απομονωμένα νησιά του ατλαντικού ή του ειρηνικού ωκεανού.
Αυτό δικαιολογείται καθώς υποστηρίζεται ότι δεν υπήρχε ο τροχός, ενώ επιπλέον οι τότε άνθρωποι δεν είχαν την δυνατότητα και τις γνώσεις για να φτιάχνουν πλοία ικανά για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Παρά αυτούς τους ισχυρισμούς της επιστημονικής κοινότητας, κατά καιρούς βρίσκονται αντικείμενα που υποδηλώνουν ότι οι επίσημες αυτές θέσεις δεν μπορούν να ευσταθούν.
Διαβάστε επίσης: Εύρημα 2500 ετών θυμίζει το σκουτεράκι ισορροπίας Segway
Ωστόσο, το μυαλό μας έχει ήδη «προγραμματιστεί» να σκέφτεται εγκλωβισμένο σε όρια που του έχουν τεθεί από μικρή ηλικία. Έτσι έχει μάθει να αμφισβητεί γεγονότα και καταστάσεις που είναι πολύ πιθανόν να συνέβαιναν και κατά το παρελθόν, λόγω αυτής της «απαγόρευσης». Ένας ανθρώπινος πολιτισμός με εξελιγμένη τεχνολογία, αμέσως γίνεται ύποπτος και πιο εύκολα δέχεσαι την πιθανότητα να υπήρχαν αρχαίοι αστροναύτες που έφεραν την τεχνολογία! Αλλά και αυτή η σκέψη εύκολα κατηγορείται ως μη ορθή αφού ξεφεύγει από το ορισμένο πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί.
Κατά συνέπεια, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσει κάποιος ακαδημαϊκός να συγκρίνει ομοιότητες σε τεχνουργήματα που έχουν βρεθεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα από πολιτισμούς οι οποίοι σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό δεν είχαν κανενός είδους επικοινωνίας μεταξύ τους.
Διαβάστε επίσης: Η Πέτρινη Κεφαλή της Γουατεμάλα με καυκάσια χαρακτηριστικά
Αυτές οι εικόνες μοιάζουν λίγο με τεστ νοημοσύνης που ανέπτυξαν οι ψυχολόγοι Ellis Paul Torrance και Joy Paul Guilford προκειμένου να αξιολογήσουν τα επίπεδα νοημοσύνης και δημιουργικότητας ενός ατόμου. Τι βλέπουμε, λοιπόν; Στα πλαίσια αυτού του τεστ, θα μπορούσαμε να δούμε ανθρώπους που κάθονται μέσα σε ένα μικρό θάλαμο και οδηγούν ένα μικρό όχημα. Αυτά που βρίσκονται στα χέρια τους, είναι πιθανόν να αποτελούν κάποιο είδος χειριστηρίου. Κάτι ανάλογο συναντούμε και στην πασίγνωστη πλάκα-κάλυμμα της σαρκοφάγου του βασιλιά Pakal των Μάγιας:
Όταν αυτή η εικόνα έφτασε στα χέρια του Σοβιετικού συγγραφέα και επιστήμονα Αλεξάντερ Καζάντσεφ είπε ότι αναπαριστά έναν άνθρωπο που οδηγάει ένα ιπτάμενο όχημα!
Μάλιστα, ο Ντένικεν γράφει: «Βλέπουμε ένα ανθρωποειδές πλάσμα, με στολή αστροναύτη, σε στάση οδηγού αγωνιστικού αυτοκινήτου με τον κορμό του γερμένο μπροστά. Κάθε παιδί θα αναγνωρίσει αυτό που βρίσκεται γύρω από το πλάσμα: Ένας πύραυλος. Μπροστά είναι μυτερό… από την ουρά βλέπουμε να βγαίνουν φλόγες. Το πλάσμα χειρίζεται έναν αριθμό από απροσδιόριστα όργανα ελέγχου, η φτέρνα του αριστερού ποδιού πατά σε ένα είδος πεντάλ…» Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Έριχ φον Ντένικεν, έχει δεχτεί μεγάλες επιθέσεις περί αξιόπιστου υλικού στα βιβλία του. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του ως ψευδοεπιστήμη και ψευδοαρχαιολογία.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι η «Εξωγήινη» φιγούρα με Κεφάλι σαν Επτάφωτη Λυχνία των Εβραίων
Άραγε, τι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε για αυτά τα τεχνουργήματα, πέρα και μακριά από τις επίσημες θέσεις των επιστημόνων; Πέρα από το ότι μοιάζουν να οδηγούν κάποιο είδος οχήματος ή να πιλοτάρουν κάποιο είδος επίγειου ή ιπτάμενου οχήματος. Ίσως είναι πιθανό, ίσως και όχι. Μπορεί να είναι κάποια αναπαράσταση αρχαίου τελετουργικού. Δεν θα μπορούσε; Θα μπορούσε. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι πως οι φιγούρες βρίσκονται σε παρόμοια «κουβούκλια», με παρόμοιες θέσεις, αλλά σε εντελώς ξένα αναμεταξύ τους μέρη, στον κόσμο. Πως γίνεται να υπάρχει αυτή η κάποια συνέπεια, σε άγνωστους μεταξύ τους πολιτισμούς; Και μια ακόμα ερώτηση: Κατά πόσο είναι πιθανό παραστάσεις από το αρχαίο παρελθόν να συγκριθεί με θέματα από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή μας;
diadrastika