Καλλιτεχνική απεικόνιση από urikyo33 στο Pixaba

Σχέδια για Διαστημόπλοιο από Κούφιο Αστεροειδή για Ταξίδια σε άλλα Ηλιακά Συστήματα

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Πόσο προχωρημένη είναι η ανθρώπινη τεχνολογία; Κάποτε όλα αυτά τα βλέπαμε σε ταινίες επιστημονική φαντασίας, αλλά φαίνεται πως ήρθε η ώρα όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Σύμφωνα με την dailystar.co.uk, σε άρθρο της με τίτλο “Spaceship made from hollowed out asteroid designed for trip to othre solar systems” (Διαστημόπλοιο από κούφιο αστεροειδή σχεδιάστηκε για ταξίδια σε άλλα ηλιακά συστήματα), ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft, στην Ολλανδία, κατασκευάζουν το πιο επαναστατικό διαστημόπλοιο που μπορεί να σκέφτηκε ποτέ ο άνθρωπος. Έναν αστεροειδή που στο κούφιο εσωτερικό του θα φιλοξενεί τεχνολογία τέτοια που θα επιτρέπει αυτόνομη συντήρησης ζωή ικανή για επάνδρωση σε ταξίδια στο μακρινό διάστημα για χρόνια.

Πιστεύεται ότι το διαστημικό αυτό όχημα θα είναι σε θέση να κρατήσει τα πληρώματα ζωντανά σε ταξίδια προς μακρινά αστέρια που διαρκούν πολλά χρόνια. Για να το πετύχουν αυτό, έχει αποφασιστεί ότι ο καλύτερος σχεδιασμός είναι να δημιουργήσουν εσωτερική κοιλότητα σε έναν αστεροειδή- ένα αντικείμενο που αποδεδειγμένα μπορεί να αντέξει την τεράστια πίεση ανάλογων ταξιδιών. Ο αρχηγός της DSTART, Angelo Vermeulen, δήλωσε:

«Υπό το φως της ακόρεστης όρεξής μας για εξερεύνηση, είναι αναπόφευκτο ότι το ανθρώπινο είδος θα ταξιδέψει τελικά έξω από το γνωστό ηλιακό σύστημα. Είναι το επόμενο βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η έρευνά μου αφορά λύσεις που ενώνουν τις βιολογικές, τεχνολογικές και κοινωνικές διαστάσεις. Και πρόκειται για διαστημόπλοια που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Χρειαζόμαστε αυτοσυντηρούμενη και εξελικτική διαστημική τεχνολογία ικανή να αντέξει τις πολυετείς δεκαετίες που απαιτούνται για να ταξιδέψει από το ηλιακό μας σύστημα σε ένα άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε το είδος του συστήματος αναζωογονητικής υποστήριξης ζωής που πρωτοστάτησε το πρόγραμμα MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) υπό την αιγίδα του ESA».

Το πρόγραμμα MELiSSA είναι μια συνεργασία μεταξύ 11 χωρών για τη δημιουργία ενός συστήματος που μπορεί να μετατρέπει αποτελεσματικά τα οργανικά απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, νερό και τρόφιμα. Ελπίζουμε ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αστροναύτες σε απίστευτα μεγάλες αποστολές στο μέλλον. Ο κ. Vermeulen εξήγησε: «Η ιδέα της MELiSSA δίνει στο ¨διαστημόπλοιο τη βασική υποστήριξη ζωής. Εν τω μεταξύ, ενσωματώνουμε στο σχεδιασμό μας και άλλες τεχνολογίες όπως την εκτύπωση τριών διαστάσεων και την εξόρυξη αστεροειδών». (Διαβάστε σχετικά: Κατασκευάζουν Διαστρική Κιβωτό από Κούφιο Αστεροειδή)

Ήδη από τον Απρίλιο του 2018, προβλέφθηκε ότι η εξόρυξη αστεροειδών θα παρήγαγε τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στον κόσμο. Ο γνωστός αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson δήλωσε: «Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος που θα υπάρξει ποτέ θα είναι εκείνος που θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους των αστεροειδών. Υπάρχει αυτό το τεράστιο σύμπαν απεριόριστης ενέργειας και απεριόριστων πόρων. Κοιτάζω τους πολέμους που πρωταγωνίστησαν για την πρόσβαση στους πόρους. Αυτό θα αποτελεί πλέον παρελθόν, όταν το μέλλον βρίσκεται διάστημα».

Τα νέα φαίνονται εκπληκτικά και σίγουρα δεν μπορεί να τα προσπεράσει κανείς τόσο εύκολα. Όμως, πολλοί αναρωτιούνται: Έχουμε τεχνολογία για κατασκευή αστεροειδή ως επανδρωμένο διαστημόπλοιο; Που θα κατασκευαστεί αυτός ο αστεροειδής; Πώς θα τον τρυπήσουν για να αδειάσουν το εσωτερικό του; Θα φτιάξουν έναν από την αρχή; Πως θα είναι σε θέση να τον εκτοξεύσουν; Οι απαντήσεις, όσο απλές κι αν είναι φαντάζουν περίπλοκες και αδιανόητες. Ίσως, η πιο εύκολη σκέψη θα ήταν: “Μήπως, η τεχνολογία που διαθέτουν για να τα κάνουν όλα αυτά δεν είναι και τόσο γήινη; Μήπως κάποιοι εξωγήινοι δίνουν την απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία για όλο αυτό το τεράστιο σχέδιο;” Αλλά, ποιος λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί όλα αυτά τα παρανοϊκά πράγματα για εξωγήινους; Η πρόοδος των επιστημόνων μπορεί να κάνει θαύματα – εφόσον έχει την κατάλληλη και απαιτούμενη χρηματοδότηση και κοινή αποδοχή.

diadrastika / Image by urikyo33 from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.