Κατασκευάζουν Διαστρική Κιβωτό από Κούφιο Αστεροειδή;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο όμιλος DSTART του Πανεπιστημίου Delft στην Ολλανδία παρουσιάζει ένα σχέδιο για επανδρωμένο «Αστεροειδές Αυτοεξελισσόμενο Διαστημόπλοιο» το οποίο προορίζεται να ταξιδέψει σε άλλα αστέρια, με παραμονή ανθρώπων που θα ζουν εκεί μέσα για αρκετές γενιές. Όπως διαβάζουμε στην dailystar.co.uk τέτοια διαστημόπλοια τύπου “νέας γενιάς” θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για την εξερεύνηση του σύμπαντος. Ο Angelo Vermeulen, επικεφαλής της DSTART, δηλώνει:

“Χρειαζόμαστε αυτοσυντηρούμενη και εξελικτική διαστημική τεχνολογία ικανή να αντέξει τις πολλές δεκαετίες που απαιτούνται για να ταξιδέψει (ένα διαστημόπλοιο) από το ηλιακό μας σύστημα σε ένα άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε το είδος του συστήματος αναζωογονητικής υποστήριξης της ζωής που πρωτοστάτησε το πρόγραμμα MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).”

Το πρότζεκτ MELiSSA στο οποίο συμμετέχουν 11 κράτη θα περιλαμβάνει ένα ειδικό είδος φυκιών που παγιδεύει διοξείδιο του άνθρακα και παράγει οξυγόνο, δημιουργώντας έναν στοιχειώδη “βιοαντιδραστήρα”, για την διατήρηση της ζωής, μέσα στην υπερσύγχρονη διαστημική “κιβωτό” που θα μοιάζει εξωτερικά με μεγάλο αστεροειδή. (Διαβάστε σχετικά: Σχέδια για Διαστημόπλοιο από Κούφιο Αστεροειδή για Ταξίδια σε άλλα Ηλιακά Συστήματα)

Οι 3D εκτυπωτές θα εκτυπώσουν νέα εξαρτήματα προκειμένου να επεκτείνουν και να επισκευάσουν το αστρόπλοιο, το οποίο θα πρέπει να φιλοξενεί ένα αυτό-αναπτυσσόμενο οικοσύστημα. Συγκεκριμένα βακτήρια θα διασπούν τα ανθρώπινα απόβλητα και θα τα μετατρέπουν σε διοξείδιο του άνθρακα για τα φυτά που με τη σειρά τους θα παρέχουν οξυγόνο και τρόφιμα στους ταξιδιώτες του διαστήματος.

Η ερευνητική ομάδα έχει σκιαγραφήσει τα τριπλά οφέλη από τη χρήση ενός σκαμμένου εσωτερικά αστεροειδούς ως βάση ενός διαστημοπλοίου. Ο τεράστιος όγκος του θα λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα με τις διαστρικές ακτινοβολίες ενώ μέρος του αστεροειδούς μπορεί να πυροδοτηθεί προκειμένου να κερδίσει ώθηση και επιτάχυνση. Επιπλέον, στην “διαστημική κιβωτό”  θα υπάρχει ειδικός χώρος για τους επιβαίνοντες ώστε να τρώνε, να ασκούνται και να εργάζονται για αρκετές χιλιετίες.

“Υπό το φως της ακόρεστης όρεξής μας για εξερεύνηση, είναι αναπόφευκτο ότι το ανθρώπινο είδος θα ταξιδέψει τελικά έξω από το γνωστό ηλιακό σύστημα. Είναι το επόμενο βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η έρευνά μου αφορά λύσεις που ενώνουν τις βιολογικές, τεχνολογικές και κοινωνικές διαστάσεις και αφορούν διαστημόπλοια που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους”, μας λέει ο Angelo Vermeulen.

Ωστόσο, η ομάδα αναγνωρίζει πολλά βασικά και πιθανά εμπόδια: Το ανοσοποιητικό σύστημα των πληρωμάτων θα μπορούσε να αποδυναμωθεί κατά τις διαδοχικές γενιές ενώ οι άνθρωποι μπορεί να εξελιχθούν με τρόπους που δεν θα είχαν προβλεφθεί από τους δημιουργούς του πρότζεκτ. Επιπλέον, οι καταστροφές στις κοινωνικές δομές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανταρσία.

Εμείς υποθέτουμε, επίσης, ότι κάπου μέσα στο πρωτοφανές διαστημόπλοιο, θα πρέπει να υπάρχει χώρος και για κτηνοτροφία, καθώς δεν γίνεται να ζουν οι άνθρωποι μόνο χορτοφαγικά, αλλά επιπλέον θα πρέπει να υπάρχουν και έντομα, όπως μέλισσες για επικονίαση, καθώς άλλα είδη ζώων που θα συνεισφέρουν στην διατήρηση του κλειστού οικοσυστήματος και γενικότερα της ζωής. Οπότε μιλάμε για κανονική κιβωτό, πλέον, αλλά του διαστήματος!

diadrastika / Image by Roy Snyder from Pixabay